Menu
    English

    “Blijven vechten tegen systemen, er is altijd een toekomst”

    Salima Belhaj over 100 jaar algemeen kiesrecht

    27 september 2019

    Nog één nachtje slapen en dan is het moment daar: op 28 september 1919 werd het algemeen kiesrecht ingevoerd. Dat betekent dat vanaf die dag mannen én vrouwen al 100 jaar hun stem mogen laten gelden. Een belangrijk moment, ook voor Hogeschool Rotterdam die haar interne democratie hoog in het vaandel heeft staan.

    Met een Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) en Instituutsmedezeggenschapsraden (IMR) is er voor zowel studenten en medewerkers inspraak in het bestuur. Daarom wilde de hogeschool stilstaan bij het 100 jaar algemeen kiesrecht en werd powervrouw, Tweede Kamerlid, oud-student en Rotterdammer Salima Belhaj uitgenodigd om dit moment samen met haar te vieren. 

    Eerste vrouwelijke kamerlid

    Kun je je voorstellen dat iemand tegen je zegt: ‘’Je bent een vrouw, een mens, maar geen burger, dus mag je niet stemmen.’’ Hiermee werd in 1797 besloten, door mannen uiteraard, dat vrouwen maar beter niet konden stemmen. Ze droegen tenslotte ook nog hele wijde jurken waarmee je niet eens een pashokje in kon en ze zouden ook weleens mannen in de politiek kunnen verleiden. Daarnaast hadden ze toch hun handen vol aan het gezinsleven, dus het was echt maar beter dat ze niet konden stemmen.

    Er is een jarenlange strijd geleverd door vrouwen, waaronder door de bekende feministe Aletta Jacobs. Dankzij die strijd kwam er in 1917 een belangrijke Grondwetsherziening waarmee het actief kiesrecht voor mannen werd ingevoerd. Vrouwen mochten helaas niet stemmen, maar kregen passief kiesrecht, dit betekent dat ze wel gekozen mochten worden. Dit maakte de weg vrij voor de socialiste Suze Groeneweg, die een jaar later als het eerste vrouwelijke kamerlid in de Tweede Kamer geïnstalleerd werd. Weer een jaar later, in 1919, kregen vrouwen actief kiesrecht en mochten zij ook stemmen.

    Zonder Suze geen Salima

    Hiermee maakte zij onder andere de weg weer vrij voor Tweede Kamerlid Salima Belhaj die gisteren in het kader van 100 jaar algemeen kiesrecht aan een kleine dertig toehoorders vertelde hoe je kunt worden wie je wilt zijn. Een voorrecht die we als vrouw hebben vandaag de dag, mede dankzij dit kiesrecht. Belhaj: ”Ik heb mezelf kunnen worden door Suze. Zonder Suze geen Salima.’’

    Belhaj studeerde twintig jaar geleden af aan Hogeschool Rotterdam. Ze deed de opleiding Personeel en Arbeid. ”Ook dankzij Rotterdam ben ik mezelf geworden, want eerlijk is eerlijk, er is geen betere stad in het land waar je beter jezelf kunt zijn dan in Rotterdam. De mensen hebben het hart op de tong en winden er geen doekjes om. En ik wilde mijn eigen pad volgen en dat doe ik nog steeds. Laat je leiden door wat je zelf wilt en niet door wat anderen van je verwachten.’’

    De inspirerende woorden van het Tweede Kamerlid werden aangevuld door politicoloog prof. dr. Monique Leyenaar (Radboud Universiteit) die het gezelschap een overzicht van de afgelopen eeuw gaf. Ondanks de vreugdedansjes dat vrouwen al 100 jaar hun stem uit mogen brengen, ziet Leyenaar ook dat vrouwen nog altijd anders worden bejegend en dat we dus moeten blijven strijden voor gelijke rechten. Belhaj beaamt dit: “We moeten blijven vechten tegen de systemen, maar er is altijd een toekomst!’’

    Verkiezingen Hogeschool Rotterdam

    Over de toekomstige leden van de verschillende medezeggenschapsraden binnen Hogeschool Rotterdam worden dit najaar weer verkiezingen gehouden. Dat betekent dat binnenkort de strijd om het binnenhalen van stemmen weer losbarst. Dan kunnen studenten en medewerkers hun stem laten horen. Daar heeft iedereen recht op!