''En dat deden ze als professionals die invloed kunnen én willen hebben op circulaire veranderingen'', zei jurylid Steffie Theuns tijdens het event dat symbool staat voor de afsluiting van vijf circulaire minoren. ''Het zijn echte toekomstmakers’’.
Om het belangrijke werk van deze studenten extra te waarderen, werden er op locatie Museumpark naast presentaties ook prijzen uitgedeeld voor de meest innovatieve en impactvolle projecten. Aan Paper Reduction Erasmus MC bijvoorbeeld. Hun onderzoek naar het verminderen van het gebruik van labels op bloedafnamebuizen en digitalisering om papiergebruik te verminderen, leverde de publieksprijs voor meest innovatieve project op.
De projectgroep Paper Reduction, met in het midden Mirjam van den Bosch als directeur Engineering & Applied Sciences. Foto: Annette Moerman
Aandacht verleggen naar circulatie en transformatie
‘Masterplan het Vijfde Dorp’ ontving de publieksprijs voor het project met de meeste impact. Het plan richt zich op een gloednieuw dorp met 8.000 woningen in het groene gebied tussen Gouda en Zevenhuizen. Het gebied ligt bijna zeven meter onder NAP en is daarmee een hoofdpijndossier voor de gemeente.
Vanuit de minor is het initiatief genomen om een alternatief plan te maken. De opdracht is om niet te denken vanuit de ruimte als een verzameling van vaststaande objecten, maar vanuit ‘stedelijk metabolisme’ waarbij de aandacht wordt verlegd naar stromen, circulatie en transformatie. Bij veel regen bestaat het risico dat het gebied fungeert als badkuip waar al het water naartoe loopt. Geen ideale plek om te bouwen of te wonen.
Niet meer binnen de regels denken
De studenten is gevraagd onderzoek te doen naar klimaatadaptieve aspecten van het Vijfde Dorp. Hoe kunnen ze wateroverlast, verzakkingen, droogte en hittestress voorkomen of minimaliseren? In hun masterplan hebben ze verschillende functies voor het gebied uitgewerkt, zonder het te verhogen. Dat kost namelijk veel geld en is geen duurzame oplossing. Het masterplan is doordrenkt van duurzaamheid, zowel sociaal als ecologisch. Er is naar de uitdagingen gekeken en er zijn oplossingen bedacht, bijvoorbeeld in de vorm van drijvend wonen en groene torens.
Daarnaast willen de studenten een bestaand pand in het gebied omtoveren tot volledig circulaire bierbrouwerij. Waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van gefilterd water uit het gebied. En van reststromen voor productie van biobased bouwmaterialen. Het heeft bovendien ook nog een sociale functie. “Op dit moment moet je niet meer binnen regels blijven denken’’, vertelde Fay Mittendorff als één van de studenten die aan dit project werkten. ‘’We hopen dat de gemeente dat ook ziet en echt iets gaat doen met ons plan.’’
De projectgroep achter 'Masterplan het Vijfde Dorp'. Foto: Annette Moerman
Geroemd om duurzame oplossing
Ook was er een prijs voor ‘Kratten met impact’. Het plan van student Daphne Beens leverde haar de juryprijs voor beste individuele project op. Haar modulaire transportkratten blijken weliswaar duurder in aanschaf, maar leveren dankzij goedkopere opslag en lage transportkosten na tien jaar een kostenbesparing van 30 tot 40 procent op. Dit is het resultaat van lichte en makkelijke uit elkaar te halen materialen. Daphne werd geroemd om zowel de duurzame oplossing als de financiële uitwerking.
vlnr. Daniël de Witte (kerndocent Instituut voor Gebouwde Omgeving), Daphne Beens en juryleden Steffie Theuns en Eveline Bijleveld (themaregisseur circulair - Engineering & Applied Sciences). Foto: Annette Moerman
Hoop voor de toekomst
Jurylid Theuns (tevens manager onderwijs innovatie aan Rotterdam Business School) sprak tijdens de prijsuitreiking van ‘hoopgevende presentaties’. Iets dat mooi aansloot op de presentatie ‘De psychologie van hoop voor een circulaire toekomst’ van Dr. Mirella Soyer. Hoop vraagt om het stellen van doelen, acties plannen en uitvoeren en de commitment en overtuiging om door te zetten. Zelfs als het tegenzit. Soyer legde uit dat ook grote initiatieven in de circulaire transitie door hoopvolle mensen gestart zijn. Je omringen met hoopvolle mensen helpt. Hoop werkt besmettelijk.
Changemakers
Tijdens een paneldiscussie met interne en externe panelleden stond de vraag centraal wie het voortouw moet nemen in de circulaire transitie: de gemeente, het onderwijs of de bedrijven? De meningen waren hierover verdeeld, maar de conclusie was dat uiteindelijk de inzet van iedereen nodig is. “Wie je ook bent, jij kunt een changemaker zijn", luidde de boodschap van Soyer aan de studenten.