Menu
    English

    Verbeteren leefomstandigheden van kwetsbare bewoners langs de rivier in Cebu City, Filipijnen

    Als student echte oplossingen aandragen voor echte problemen. Het klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar het is wel de realiteit voor studenten van verschillende opleidingen van het Instituut voor de Gebouwde Omgeving (IGO). Vanuit de Multidisciplinary challenge gaan studenten in verschillende groepjes aan de slag om de kwetsbaarheden van gemeenschappen langs de rivier vast te stellen. Samen met studenten van de University of San Carlos, de Hanze Hogeschool en met bewoners en de lokale overheid bedachten zij praktische en haalbare oplossingen voor de allerarmste bewoners.

    Slechte leefomstandigheden  

    Al voor de zesde keer werd de River Challenge in Cebu City georganiseerd door de partners. In de 2024 editie lag de focus op de samenwerking met lokale bewoners om zo de echte problemen in kaart te brengen en draagvlak voor oplossingen te creëren bij bewoners en de lokale overheid. Gemende teams van Filipijnse en Nederlandse studenten gingen aan de slag met lokale problemen, zoals afval in de rivier en overstromingen. Voor deze bewoners zijn stinkende rivieren, afval en overstromingen of juist watertekorten helaas dagelijkse kost. De rivieren waar ze aan wonen zorgen voor veel gezondheidsproblemen onder de lokale bevolking wat hen erg kwetsbaar maakt. Ze hebben zelf weinig mogelijkheden waardoor ze langs de rivieren moeten blijven wonen. Docent Rick Heikoop vertelt: ‘De lokale bewoners zijn erg kwetsbaar. Ze hebben weinig kennis hoe om te gaan met klimaatverandering, waardoor het kan gebeuren dat de lokale rivier ineens vier meter stijgt. Ze zijn niet opgewassen tegen de gevolgen. Hun huizen overstromen of spoelen zelfs helemaal weg.’ 

     1

    Gevoelstemperatuur in de schaduw tijdens veldwerk

    Goedkope technische oplossingen  

    De studenten die afreisden naar het gebied, werkten daar met Filipijnse studenten van University of San Carlos in gemengde teams. Bijna 250 studenten namen deel aan de River challenge gedurende 2 weken, waarvan 16 uit Rotterdam. Er was een hittegolf op het moment van de river challenge met gevoelstemperaturen tot 50 graden. De deelnemers gingen met de lokale gemeenschap in gesprek in hun eigen taal, vertaald door de Filipijnse studenten. De lokale bevolking spreekt amper Engels, waardoor communicatie soms lastig is. Als ze meer weten van de problematiek, komen de studenten met goedkope technische oplossingen die ze presenteren aan de lokale overheid. Voorheen dachten de studenten groter, maar dit bleek in de praktijk niet altijd haalbaar.  

     2

    Gesprekken met de bewoners langs de rivier

    Doordat de oplossingen laagdrempelig zijn, kunnen de lokale bewoners hier echt iets mee. Zo zijn niet meteen alle problemen opgelost, maar de studenten hebben met elkaar bruikbare oplossingen bedacht. University of San Carlos heeft zich met hun ‘outreach programma’ gecommitteerd aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de armste bewoners langs de rivier. Het gaat niet om een eenmalige activiteit, maar om een langdurige betrokkenheid met de 10 communities die in zelfgebouwde woningen langs de rivier wonen. Ieder team heeft een 3 minuten video gemaakt met een probleem en een oplossing in de lokale taal met Engels ondertiteling. Bovenstrooms was er sprake van droogte en de rivierbedding lag droog. Benedenstrooms was de rivier biologische dood vanwege de vervuiling. De video's zijn hier te vinden. ClimateCafé River Challenge Cebu, 13-27 April 2024 – Climate Café (climatecafe.nl)  

     3

    Docent onderzoeker Rick Heikoop 

    Rick is docent onderzoeker bij CoE HRTech en EMI en is daarnaast docent bij de opleiding Watermanagement. Vanuit het CoE is Rick betrokken bij verschillende projecten en internationale samenwerkingen. Voor de zesde keer organiseerde hij de Metro Cebu River Scan Challenge. Dit River challenge is mede mogelijk gemaakt door Erasmus+ subsidies.