Menu
    English

    “Er is veel veranderd voor LHBTI+-personen op de hogeschool”

    Onderwijsmanager Chantal van der Putten wint Joanne Ellenkamp Prijs

    30 januari 2023

    Ineens stond ze op het podium met een bos bloemen en een cheque. Tot haar eigen verbazing won Chantal van der Putten de Joanne Ellenkamp Prijs. “Vrijwilligerswerk is niet ingewikkeld. Als je iets kleins doet, is dat al heel mooi.”

    Joanne (ook bekend als Joke) Ellenkamp heeft erg veel betekend voor de LHBTI+-gemeenschap in Rotterdam. Zo heeft ze zich als homoambassadeur van de gemeente ingezet voor acceptatie op scholen. Vorig jaar kwam ze te overlijden. Om haar te eren is de Joanne Ellenkamp Prijs in het leven geroepen om een persoon of organisatie te onderscheiden, die zich heeft ingezet voor het vergroten van de zichtbaarheid van de lhbti+-organisatie in Rotterdam.

    Dit jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Chantal van der Putten, bijna 12,5 jaar werkzaam voor Hogeschool Rotterdam, mocht ‘m in ontvangst nemen. Ze is voorzitter van Student Pride Nederland, bestuurslid bij GayRotterdam, penningmeester van de Roze Kameraden en coördinator van PRIDE66 in Rotterdam. Daarnaast zet de onderwijsmanager van Rotterdam Academy zich in voor de LHBTI+-gemeenschap op de hogeschool.

    Is er de afgelopen jaren veel veranderd op dit gebied binnen de hogeschool?
    “Mensen spreken zich steeds meer uit dat iedereen zichzelf zou moeten kunnen zijn, dat we een veilige plek moeten zijn om te werken en te studeren. Sinds een paar jaar wappert er een regenboogvlag op ons gebouw tijdens Coming Out Day. Bij de afdeling Studentenwelzijn is er aandacht voor LHBTI+-personen. Onze bestuursvoorzitter laat duidelijk weten dat hij het een belangrijk onderwerp vindt. Dus ja, er is de afgelopen jaren veel veranderd op de hogeschool. En als ik nog verder terugga, naar mijn eigen studententijd van zo’n twintig jaar geleden, zijn de verschillen nog groter. Toen was het bijna ondenkbaar dat er iemand uit de kast kwam binnen een studentenvereniging. En nu is er met Erasmus Pride zelfs een studentenvereniging voor LHBTI+-personen. Binnen het hoger onderwijs hebben we nu ook Paarse Vrijdag opgezet. Allemaal voorbeelden van positieve veranderingen.”

    (Tekst gaat verder onder de foto)

    Foto: Laurens Nieuwendijk

    Maar veranderingen zijn nog steeds nodig?
    “Bijvoorbeeld in de sport en qua veiligheid op straat, dat zijn nog belangrijke thema’s in Rotterdam waar ik me graag voor blijf inzetten. Maar ik vind het mooi om te zien dat steeds meer mensen dit bespreekbaar willen maken en initiatieven op dit gebied steunen.”

    Hoe belangrijk is de Joanne Ellenkamp Prijs voor jou?
    “Ik vind het vanzelfsprekend een enorme eer dat ik deze prijs heb mogen winnen. Maar ik vind het nog veel belangrijker dat deze prijs er überhaupt is. Joanne is heel belangrijk geweest voor de gemeenschap in Rotterdam en we moeten haar naam blijven eren. Op die manier houden we aandacht voor mensen die zich extra inzetten voor mensen uit de LHBTI+-gemeenschap. Dat extra werk is simpelweg nodig, omdat we niet steeds kunnen afwachten tot de overheid iets doet.”

    Wat is jouw drijfveer om ál dat vrijwilligerswerk te doen?
    “Ik denk altijd dat ik méér kan doen, omdat ik zie dat er nog veel dingen beter kunnen. Ik vind het zonde om dingen niet te doen, terwijl ik het wel zou kunnen. Vrijwilligerswerk is niet ingewikkeld. Als je iets kleins doet, is dat al heel mooi.

    Heb je nog een boodschap voor de medewerkers en studenten van de hogeschool?
    “Ik vind het prachtig om te zien dat er heel veel positiefs gebeurt op onze hogeschool. Laten we blijven strijden tegen welke vorm van discriminatie dan ook. Blijf alert en pas goed op elkaar.”