Menu
    English

    Nieuwe mijlpaal: goedkeuring OCW voor twee cross-sectorale hbo-masters

    Het ministerie van OCW heeft onlangs de aanvragen voor de hbo-master Transitie naar Gezondheid en Welzijn en de hbo-master Duurzaamheidstransities goedgekeurd. ‘Een belangrijke ontwikkeling. Met deze twee nieuwe masters stemmen we ons onderwijsaanbod nog beter af op de behoefte van de arbeidsmarkt binnen deze twee thema’s. Een mooi resultaat waar we trots op mogen zijn,’ zegt Hanneke Reuling van het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam.

    Hogeschool Rotterdam is onderdeel van het consortium van hogescholen waarmee deze nieuwe masteropleidingen samen zijn ontwikkeld. Er is steeds meer vraag naar praktijkgerichte professionals met een masterdiploma die in staat zijn om sectoroverstijgend te denken en te handelen. Complexe uitdagingen voor de beroepspraktijk zoals bijvoorbeeld de energietransitie vragen om professionals die op deze wijze zijn opgeleid,aldus voorzitter van de Vereniging Hogescholen, Maurice Limmen 

    Impact maken op de veranderende samenleving

    De samenleving verandert en daarmee ook de behoefte aan bepaalde expertise. Petra Kanters is als programmamanager Impuls Masteronderwijs aan Hogeschool Rotterdam blij met de goedkeuring vanuit OCW. ‘’Eén van de doelen van Hogeschool Rotterdam is het uitbouwen van masteronderwijs. We willen als kennisinstelling erkend en herkend worden. De professionals die we opleiden kunnen met hun praktijkgerichte kennis een enorme bijdrage leveren aan de grote maatschappelijke opgaven die we om ons heen zien”, reageert ze.

    ‘’Eén van die maatschappelijke opgaven is het verkleinen van onderwijs-, gezondheids-, welvaart- en welzijnsverschillen en het vergroten van maatschappelijke participatie. Met als doel samenwerken aan een vitalere gemeenschap en het slimmer en socialer maken van de stad. De nieuwe masteropleiding Transitie naar Gezondheid en Welzijn sluit hier direct op aan. We richten ons op de stap van zorg naar gezondheid en het vergroten van de zelfredzaamheid en veerkracht van burgers.”

    ‘’Hetzelfde geldt voor de master Duurzaamheidstransities. Die sluit direct aan bij de doelen die we onszelf als Hogeschool stellen als het gaat om samenwerken aan een duurzamere delta. We werken al met veel maatschappelijke partners in de regio samen, want hier ligt - zeker in Rotterdam - een grote opgave. Het is geweldig dat we dankzij deze toegezegde bekostiging van het ministerie binnenkort ook met masteropgeleide professionals op deze thema’s impact kunnen maken.’’

    Nauwe verbinding met onderzoek van hogeschool

    “De nieuwe masteropleidingen hebben daarnaast een nauwe verbinding met het onderzoek van onze hogeschool,” voegt Reuling daar nog aan toe. “Zo dragen we zowel met onderwijs als met onderzoek echt bij aan de grote opgaven van onze tijd.”

    De volgende stap die nodig is om in september 2025 met deze twee nieuwe Masters van start te kunnen gaan, is accreditatie door de NVAO. Deze vindt komend voorjaar plaats.

     

    De nieuwe master Transitie naar Gezondheid en Welzijn is een samenwerking van Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Saxion Hogeschool en de Haagse Hogeschool. 

    De master Duurzaamheidstransities zal verspreid over het hele land worden aangeboden en is een samenwerking van twaalf hogescholen: Hogeschool van Amsterdam, Hanzehogeschool, Inholland, Windesheim, Saxion, HAN, HAS, Avans, Fontys, de Haagse Hogeschool, HZ University of Applied Sciences en Hogeschool Rotterdam. 

    Meer weten over hoe Hogeschool Rotterdam zich met onderwijs en praktijkgericht onderzoek inzet voor grote maatschappelijke vraagstukken? Hier lees je er meer over.