Menu
    English

    Goedkeuring voor nieuwe masteropleiding Artificial Intelligence Translator

    Hogeschool Rotterdam mag gaan starten met de nieuwe, cross-sectorale masteropleiding Artificial Intelligence Translator (AI-T). De aanvraag hiervoor is door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) goedgekeurd.

    Hogeschool Rotterdam heeft de afgelopen jaren samen met een aantal andere hogescholen (Fontys, Avans, BUAS, Hogeschool Zeeland en de Haagse Hogeschool) de nieuwe praktijkgerichte masteropleiding ontwikkeld. Eind vorig jaar kregen we het goede bericht dat het ministerie van OCW bekostiging van de opleiding heeft toegezegd.

    Het ministerie van OCW prijst hogescholen voor de manier waarop zij landelijk hebben samengewerkt met de betrokken instellingen in de sector, met andere instellingen met verwant bekostigd opleidingsaanbod, met het werkveld en maatschappelijke partners en bovendien deze werkwijze succesvol hebben doorlopen.

    Masteropleiding maakt AI praktisch inzetbaar

    De AI-translator analyseert voor een organisatie de mogelijkheden, bedreigingen, kwetsbaarheden en uitdagingen voor de inzet van AI. De AI-translator bepaalt niet alleen wat kan én mag - dit is het technologisch en juridisch vraagstuk - maar ook wat wenselijk en verantwoord is. Dit is het ethisch en maatschappelijk vraagstuk. De master leert studenten deze twee vraagstukken te onderzoeken en te vertalen naar praktisch toepasbare business cases. Hierin maakt de AI-translator duidelijk welke kansen en risico’s aan het project verbonden zijn en wat de beschikbare aanpassingsstrategieën zijn. De masteropleiding AI-translator zal professionals afleveren die bedrijven en overheden kan helpen om AI praktisch inzetbaar te maken.

    Sectoroverstijgend

    Projecleider Peter Troxler (Lector Revolutie in de Maakindustrie bij Creating010) over deze nieuwe master: “AI-Translator is een brede, sectoroverstijgende masteropleiding die recht doet aan de opkomst van AI als systeemtechnologie. De ontwikkeling van AI heeft gevolgen voor alle sectoren. Doelstelling van de masteropleiding is om verantwoorde toepassing van AI breed toegankelijk te maken en bruggenbouwers voor AI op te leiden.”

    De opleiding wordt toegankelijk voor studenten met een bachelordiploma vanuit alle hbo- en wo-bacheloropleidingen. In september 2026 moet de master van start gaan. Troxler: “We gaan nu aan de slag met de voorbereiding van de accreditatie van de opleiding door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Daar betrekken we vanuit het instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI) uiteraard Rotterdam Business School (RBS) en andere instituten bij.”