Menu
    English

    Hoe praat je over zorgen zonder erin vast te lopen?

    Veel tienermeiden ervaren mentale druk. En het zijn vooral de prestatiemaatschappij en de nadelige gevolgen van social media die dat veroorzaken. Waar vaak wordt geadviseerd om dan met anderen te praten, blijkt dat het overmatig bespreken van zorgen (co-rumineren) de psychische problemen ook kan vergroten.

    Dit is het resultaat van het inmiddels vijf jaar lopende onderzoek van Dr. Patricia Vuijk. Ze is lector ‘meisjes en mentaal welbevinden’ aan Hogeschool Rotterdam. Om het mentale welzijn van jongeren te bevorderen, onderzoekt zij met haar team hoe jongeren elkaar kunnen steunen zonder dat gesprekken omslaan in piekeren.

    Dat gebeurt onder andere met het psycho-educatie programma, dat binnenkort van start gaat. Het programma bestaat uit 14 lessen waarin vriendinnen met elkaar aan de slag gaan om een gezondere emotieregulatie aan te leren. Dit in het onderlinge contact, maar ook alleen.

    In totaal kunnen er 160 vriendinnenkoppels meedoen aan dit programma en er zijn nog plekken beschikbaar. Interesse? Hier lees je er meer over.

    ‘’Dit is het eerste grootschalige onderzoek in Nederland naar co-rumineren bij tienermeisjes’’, vertelt Vuijck. ‘’Het laat zien dat praten niet altijd helpt. Sterker nog, het kan dus averechts werken. Onze inzichten bieden handvatten om jongeren beter te ondersteunen bij hun mentale gezondheid.’’

    Lees meer over dit belangrijke onderzoek in het Volkskrant-artikel ‘Erover praten kan ook tot méér gepieker leiden, vooral bij meiden’ (artikel alleen leesbaar met abonnement).