Menu
    English

    Hogeschool Rotterdam neemt deel aan groot project voor circulaire ziekenhuiszorg

    De zorgsector is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-voetafdruk in Nederland. De Nederlandse overheid pleit daarom voor een duurzamere gezondheidszorg (Green Deal Duurzame Zorg 3.0). Hogeschool Rotterdam neemt deel aan een project met als missie de ecologische voetafdruk van ziekenhuizen te verkleinen.

    De projectnaam is een hele mond vol: Evidence-based Strategies to create Circular Hospitals: Applying the 10-Rs framework to healthcare (ESCH-R). De onderzoeksvraag is gemakkelijker te onthouden: hoe kunnen ziekenhuizen minder wegwerpproducten gebruiken en de transitie naar circulariteit maken? Het onderzoeksteam - bestaande uit verschillende partners – gaat strategieën ontwikkelen die circulair, veilig en schaalbaar zijn.

    ESCH-R biedt de komende vijf jaar kansen aan veel bachelor- en masterstudenten, acht promovendi en drie post docs om wetenschappelijk bij te dragen aan het circulair maken van ziekenhuizen. Het project ontvangt financiering (5,3 miljoen euro) in de vierde ronde binnen het programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC).

    Ingewikkeld verhaal
    “In de zorg draait het om de kwaliteit van de zorg, dat is helder”, zegt Elke Slagt-Tichelman van ons Kenniscentrum Zorginnovatie. “We willen het ziekenhuispersoneel niet nog meer belasten als het om duurzaamheid gaat. Daarom onderzoeken we hoe we minder wegwerpartikelen kunnen gebruiken en hoe we deze beter kunnen hergebruiken. Dat klinkt heel logisch, maar in de zorg is dat best een ingewikkeld verhaal. Er gelden strikte hygiënemaatregelen, waardoor je producten niet zomaar nog een keer kunt gebruiken. Daarnaast zijn we afhankelijk van heel veel actoren om ervoor te zorgen dat dit beter gaat; van de inkoopafdeling tot de afvalverwerker. Daarom is het zo mooi dat alle benodigde partijen zijn aangesloten bij dit project. Dat maakt het kansrijk.”

    Door deel te nemen aan dit belangrijke project draagt Hogeschool Rotterdam met bijvoorbeeld de living labs vanuit Kenniscentrum Business Innovation niet alleen bij aan een duurzamere ziekenhuiszorg, ook het onderwijs wordt vernieuwd. Elke: “Opgedane kennis en onderzoeksresultaten uit dit project verwerken we in onze onderwijsprogramma’s, zodat circulariteit daar een nog groter onderdeel van wordt. Ik ben docent bij de opleiding Verloskunde en daar geven we al op een vergelijkbare manier aan het onderwijs. Zo onderzoeken we wat voor invloed de klimaatverandering heeft op bepaalde ziektes die zijn gerelateerd aan verloskunde. Dankzij het ESCH-R-project komt er nog veel meer aandacht voor duurzaamheid en circulariteit in de ziekenhuiszorg en in ons onderwijs.” 

    Het consortium

    Het interdisciplinaire onderzoeksteam: Erasmus MC, UMCU, LUMC, TU Delft, TU Eindhoven, Wageningen Universiteit & Research, Erasmus Universiteit, Universiteit Utrecht, Hogeschool Rotterdam, NHL Stenden Hogeschool, Hogeschool Leiden en RIVM.

    Bedrijven: BV Rubberfabriek Wittenburg, Sabic, PreZero, Philips, Medtronic en DORC

    Strategisch advies en ondersteuning: NEVI, Gupta Strategists, ORTEC

    Wetenschappelijke verenigingen/organisaties: NFU, Gyna Goes Green, De Groene OK en De Groene IC.

    Vanuit de stad Rotterdam: Klimaattafel Gezondheidszorg

    Diverse organisaties met expertise in circulariteit: Medical Delta, MVO Nederland, BlueCity en Milieu Platform Zorg