Menu
    English

    Van kennis naar actie; hoe mkb en RBS elkaar kunnen versterken

    28 maart 2024

    Zaken doen was nooit rechttoe rechtaan, maar wordt steeds complexer. Duurzaamheidsprincipes, digitale concurrentie, de ethische kant van zaken doen, sociale en ecologische waarde, het wordt allemaal belangrijker. Ondertussen neemt de druk vanuit wet- en regelgeving toe. Hoe ga je daar als ondernemer mee om? 

    Op 18 april verwelkomden we mkb Rotterdam Rijnmond bij Rotterdam Business School (RBS) om daarover te praten. 65 ondernemers uit de regio gingen met ons en elkaar in gesprek over circulaire economie, betekeniseconomie, leiderschap en digitaal. Dit zijn thema's waar de studenten van Rotterdam Business School zich mee bezighouden in het curriculum. Zo worden ze klaargestoomd om een waardevolle bijdrage te leveren aan verandering in de stad en regio Rotterdam. Door onderwijs, praktijk en onderzoek te verbinden aan de hand van deze thema's ontwikkelen we kennis in projecten met ondernemers, studenten, onderzoekers en docenten. Dat doen we praktisch, rondom de ‘hoe’-vraag. Hoe krijgen we die verandering op gang? Kennis die je als ondernemer morgen al kunt gebruiken. 


     
    Tijdens break-out sessies maakten we de uitdagingen van de Rotterdamse ondernemers concreet en lieten we zien hoe het bedrijfsleven samen met het onderwijs en onderzoek deze opgaven kan tackelen.  

    Digitale economie: de kracht van AI voor mkb 

    De sessies binnen het thema digitale economie benadrukten de snelheid van technologische ontwikkelingen, met name die van kunstmatige intelligentie (AI). Er zijn talloze mogelijkheden voor mkb'ers om AI te benutten, mits ze goed geïnformeerd zijn en de ontwikkelingen nauwgezet volgen. Ondernemers uitten hun zorgen over hoe te kiezen uit de vele opties en de impact van AI op de basisvaardigheden van toekomstige werknemers. De belangrijkste take-away van deze sessie was dat we vooral actief moeten experimenteren met AI, om zo een dieper begrip en gevoel te ontwikkelen voor wat deze technologie kan betekenen voor een bedrijf. 

    Betekeniseconomie: naar een duurzamer en inclusiever mkb 

    Een onderzoek van de Rabobank in 2024 laat zien dat het mkb achterblijft bij grote corporaties in de overgang naar een duurzame en inclusieve economie, en de kloof wordt steeds groter. Deze uitdaging stond centraal tijdens de betekeniseconomie-sessie. Toenemende regelgeving zet het mkb onder druk en de transitie naar duurzaamheid blijkt complex. Juist in die zoektocht kan onderwijs, onderzoek en ondernemerschap elkaar vinden. Door stappen behapbaar te maken en samen met ondernemers strategieën te ontwikkelen voor langdurige waardecreatie werken we samen aan een toekomstbestendig mkb.    

    Circulaire economie: uitdagingen en kansen voor 2050 

    De sessie over circulaire economie belichtte de uitdagingen waar het mkb voor staat in het streven naar volledige circulariteit in 2050. Ondernemers worstelen met inzameling en hergebruik van materialen en de kosten van recyclen en duurzame grondstoffen. Specifieke casussen, zoals de samenwerking tussen studenten en horecabedrijven in het semester 6 programma 'Leadership for Circular Transitions', toonden aan hoe onderwijs en onderzoek praktische oplossingen en strategieën kunnen bieden. 

    Leiderschap: meer dan inhoud alleen 

    “Is leiderschap niet meer dan alleen inhoud? Gaat het niet ook over dingen doen? En ervaringen?”, vraagt een deelnemer in de sessie van het thema leiderschap. Daar sluit RBS zich volledig bij aan. Onze onderwijsprogramma’s zijn erop gericht studenten niet alleen tot denken aan te zetten, maar hen vooral aan te moedigen tot doen, om zo de gewenste transities te realiseren. Een actieve samenwerking met het mkb is hierbij essentieel. Tijdens de sessie lichtten we toe welke programma’s momenteel lopen en op welke manier ondernemers hierin een rol kunnen spelen. 

    Let's change the face of business 

    Transitie vraagt om transparantie en samenwerking. Samen op zoek gaan naar mogelijkheden, zeker met een nieuwe generatie die in de startblokken staat om een bijdrage te leveren aan de maatschappij in brede zin. Daarom is het belangrijk dat we weten wat er speelt, kijken waar de kansen liggen om elkaar te versterken, onderzoek doen bij en met het mkb. Kennis maken en delen en ons onderwijs hierop aanpassen. Door gezamenlijk de uitdagingen binnen de digitale economie, betekeniseconomie, circulaire economie en leiderschap aan te gaan, werken we met elkaar aan een toekomstbestendige economie. 

    Meer weten over samenwerken met Rotterdam Business School of Kenniscentrum Business Innovation?  
     
    Ontdek de mogelijkheden op hr.nl/samenwerken-hrbs of neem direct contact op via RBS-connect@hr.nl