Achthonderd medewerkers van Hogeschool Rotterdam, partners uit de stad en collega bestuurders meldden zich op dinsdag 3 september op de locatie Kralingse Zoom. Presentatoren Raven van Dorst en hogeschoolstudent Jérémy Luwawa trappen de jaaropening af in twee volle zalen.
Gevolgd door de openingsspeech van collegevoorzitter Sarah Wilton-Wels die start met een terugblik op haar eerste jaar in deze rol. Ze neemt de zaal mee hoe ze de studentdemonstraties heeft beleefd. Waarbij ze haar persoonlijke dilemma tussen de waarde die ze hecht aan het recht om te demonstreren en de verantwoordelijkheid om te zorgen dat het onderwijs kan blijven plaatsvinden niet onbesproken laat. Ze vertelt over hoe de verhalen van studenten haar persoonlijk raken en motiveren en eindigt met een gepassioneerde oproep om de door de nieuwe regering aangekondigde langstudeerboete zo snel mogelijk te schrappen. Een onderwerp waarover ze eerder al
een ingezonden brief naar Profielen (het onafhankelijke nieuwsmedium van Hogeschool Rotterdam) stuurde.
“Langstudeerboete geeft studenten een trap na”
De voorgenomen boete moet wat haar betreft zo snel mogelijk van tafel: “De langstudeerboete is een drama. Het is een drama voor het hoger onderwijs. Het is een drama voor waar wij in de kern voor staan: de Rotterdamse student opleiden voor hun toekomst, kansengelijkheid terugdringen, toegankelijkheid van onderwijs, emancipatie! Veel van onze studenten zijn bijvoorbeeld ook mantelzorger, mede-opvoeder van broertjes en zusjes, hebben meerdere bijbanen om het financieel te redden en/of hebben mentale uitdagingen. Deze studenten hebben ons nodig. En de langstudeerboete geeft hen bij voorbaat al een trap na. Onnodig angstaanjagend en demotiverend. Deze maatregel moet van tafel. Ik ben er dus mordicus tegen.”
Hogeschool Rotterdam mede initiatiefnemer, samen met De Haagse Hogeschool en Christelijke Hogeschool Ede, van het optuigen van een HBO brede campagne en lobby tegen deze dreigende maatregel. De Vereniging Hogescholen heeft zich daarbij van harte aangesloten. Wilton-Wels roept iedereen in de zaal op mee te strijden: “Voel je verbonden met het tegengaan van deze ondoordachte maatregel en ga met ons mee de barricade op. Samen! We kunnen dit in Rotterdam niet accepteren! Onze studenten hebben dromen en verlangens. Zij willen kun toekomst maken.”
Met een applaus dat zo luid was dat het buiten het auditorium te horen was, verliet Wilton-Wels het podium. Hierna schakelde de regie over naar Raven van Dorst die in een talkshow-setting twee mooie Hogeschool Rotterdam multidisciplinaire projecten besprak. De
IP-car waarmee mensen die aan huis gebonden zijn toch erop uit kunnen en het onderzoek dat lector Maaike Harbers deed
naar gender en AI.
“We zouden juist moeten investeren”
Said Kasmi, de Rotterdamse Wethouder van Onderwijs, Cultuur en Evenementen, was onder de indruk van het multidisciplinaire onderzoek dat op Hogeschool Rotterdam gedaan wordt. Als hij op het podium wordt uitgenodigd, vertelt hij dat hij zich inzet voor gelijke kansen en ook zeker tegen de langstudeerboete is. Kasmi: “Ik vind het zorgelijk dat het nieuwe kabinet op onderwijs bezuinigt. We zouden juist moeten investeren in de opleiding van jongeren, dat is fundamenteel voor de samenleving.”
De wethouder maakt plaats voor de prijsuitreiking van de Toekomstmakers Awards. Awards voor projecten waarin onderwijs, onderzoek en de stad samen aan minstens een van de vier maatschappelijke opgaven van Hogeschool Rotterdam werkten. Uit ruim 20 inzendingen koos de jury bij iedere opgave een project of onderzoek dat een mooie geldprijs won.
Met de prijsuitreiking kwam een einde aan het officiële programma en stroomden de twee zalen leeg. Samen met presentatoren Raven, Jérémy en Raad van Toezicht-voorzitter Anja Oskamp bracht het college van bestuur een toost uit op het nieuwe hogeschool jaar. De dj zette de muziek aan en er volgende een gezellige en levendige borrel.
Via
deze link lees je meer over de winnaars van deze prachtige prijzen.