Menu
    English

    Living Lab Schiedistrict gaat de volgende fase in

    Een werkplaats voor open innovatie

    30 september 2024

    Het bedrijventerrein ’s-Gravelandsepolder en het Schiedamse deel van de Spaanse Polder worden momenteel getransformeerd tot Schiedistrict, een innovatief en toekomstbestendig gebied voor werken, leren, verblijven en wonen. Hier bevinden zich diverse bedrijven die excelleren in fijne en grove mechanica en mechatronica. Hoewel deze bedrijven afzonderlijk succesvol zijn, wordt samenwerking steeds belangrijker door de toenemende complexiteit van de vraagstukken.

    Om deze samenwerking te ondersteunen, ontwikkelt de gemeente Schiedam samen met projectontwikkelaar SDK en een cluster van maakbedrijven, de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam (MICS). Een ecosysteem voor ondernemerschap dat de realisatie van een cluster van (hightech) maakbedrijven in het Schiedistrict en omstreken moet ondersteunen en stimuleren op het gebied van innovatie.

    Sinds september 2021 is Kenniscentrum Business Innovation (KcBI) betrokken bij MICS, met de oprichting van een living lab in het Schiedistrict. Het Living Lab Schiedistrict (LLS) is in nauwe samenwerking met de gemeente opgezet om ondernemers te ondersteunen in hun streven naar duurzame groei, ofwel maatschappelijk verdienvermogen. Hiermee levert LLS een bijdrage aan de vorming van een Entrepreneurial Ecosystem (zie figuur), waarin het samen met alle stakeholders werkt aan de noodzakelijke systeemelementen voor innovatie en samenwerking.

    In de afgelopen jaren heeft het Living Lab zich gericht op het verbinden van bedrijven, het stimuleren van talentontwikkeling en het vergroten van innovatiekracht door gezamenlijk nieuwe kennis te verkennen en toe te passen. Bekende LLS-activiteiten zijn onder andere de maandelijkse Break2Innovate-lunchbijeenkomsten, waar bedrijven, onderwijsinstellingen, overheid en studenten elkaar informeel kunnen ontmoeten. En de periodieke Innovation Challenge, waarbij jonge professionals en studenten samenwerken aan uitdagingen van deelnemende bedrijven.

    Vanaf oktober 2024 wordt er een nieuwe vorm van dienstverlening toegevoegd aan dit palet: het faciliteren van Netwerkgroepen. Deze groepen zullen zich richten op verdieping van specifieke thema's zoals QRM, R&D, WMS en HRM. Netwerkgroepen worden op initiatief van deelnemende bedrijven gestart, terwijl LLS ondersteunt door vergaderruimte beschikbaar te stellen, nieuwe kennis aan te dragen via studenten, lectoren en praktijkdeskundigen, structuur te bieden en inspiratie- of brainstormsessies te begeleiden.

    Dit is een logische volgende stap in de ontwikkeling van het LLS. Nu bedrijven elkaar beter hebben leren kennen, is het tijd om van elkaar te leren, meer samen te werken en gezamenlijk te innoveren. Met deze nieuwe activiteit krijgen deelnemende bedrijven meer ruimte om zelf relevante onderwerpen te agenderen en leiderschap te tonen in de invulling van het LLS. Het startschot voor deze nieuwe vorm van samenwerking wordt gegeven door Hatenboer Water, die een netwerkgroep zal starten rond het thema Quick Response Manufacturing.

    Heb jij interesse om deel te nemen aan deze netwerkgroep of ideeën voor een eigen netwerkgroep? Neem dan contact met ons op!