Menu
    English

    Met lef en leiderschap een stap vooruit richting een toekomstbestendige economie

    Kennis maken met onze nieuwe lector Ronald Venn

    21 november 2024

    Begin volgend jaar gaat Ronald Venn aan de slag als lector Leiderschap in Transitie bij Hogeschool Rotterdam. Een bevlogen verbinder met meer dan 20 jaar ervaring in organisatieadvies en als trainer, docent en onderzoeker bij onder andere Avans en Universiteit Hamburg. Het belangrijkste? Hij is verkocht aan Rotterdam en wil studenten en werkveld inspireren om lef te tonen. Om zo gezamenlijk als transitiemakers te koersen richting een toekomstbestendige economie. Tijd om eens nader kennis te maken!

    Gelijk maar op z’n Rotterdams: wat kommie bij ons doen?

    Ha, ik houd van recht voor z’n raap, dus kom er maar in! Ik ga onderzoek doen naar leiderschap in transitie, samen met studenten, collega’s en het werkveld. Hierbij zet ik mijn achtergrond in strategisch management en arbeids- en organisatiepsychologie in. Mijn blijvende fascinatie voor verandermanagement ontstond ooit tijdens mijn afstudeerscriptie. Tijdens een organisatieontwikkeltraject bij het bedrijf waar ik werkte, een succesvolle en winstgevende bank, merkte ik dat een ingrijpende verandering volledig misging. Ondanks dat alles op het gebied van kennis, processen en wetgeving in orde was, leidde de verandering tot stakingen. Dit gebeurde niet zichtbaar, maar in stilte, door simpelweg het werk niet meer te doen. Het bleek dat een extern adviesbureau een concept bedacht had zonder inbreng van medewerkers en geen enkele aandacht had voor een zorgvuldige implementatie. Op dat moment zag ik dat de menselijke factor cruciaal is bij veranderingen. Ik besloot mijn werk stop te zetten en arbeids- en organisatiepsychologie te gaan studeren om beter te begrijpen hoe verandering de mens beïnvloedt.

    Mooi. En vanaf hier heb je je ontwikkeld richting strategisch en duurzaam innovatie management. Hoe verhoudt zich dat tot transitie?

    Innovatie is altijd een verandering. Soms is de schaal hiervan klein, als het bijvoorbeeld om een nieuwe werkwijze binnen een klein team gaat. Andere innovaties zijn groot. Met name duurzame transities vereisen regelmatig systeemveranderingen. Om toekomstbestendig te worden hebben we transities nodig die organisaties overstijgen. Samenwerking binnen de waardeketen, maar ook binnen een stad, regio of tussen landen zijn cruciaal. Ik werk op het snijvlak van bedrijfskunde en psychologie om een bijdrage aan de kennis over leiderschap in transitie te leveren.

    Wat maakt iemand een duurzame transitiemaker?

    Het is zeker geen gemakkelijke taak want transities zijn meestal zeer complex. Er zijn twee belangrijke kwaliteiten die opvallen bij transitiemakers. Ten eerste, de vaardigheid om effectief samen te werken. Dit is cruciaal, zowel binnen de eigen organisatie als met externe stakeholders. Co-creatie en samenwerking zijn essentiële vaardigheden voor toekomstige transitiemakers. Maar daarnaast is het belangrijk om niet alleen concepten samen met stakeholders te bedenken, maar deze ook daadwerkelijk te implementeren. Je ziet dat succesvolle transitiemakers zich vaak gedragen als zelfstandig ondernemers hoewel ze in loondienst van een organisatie zijn. Hun vermogen tot intern ondernemerschap is een belangrijke competentie om met creatieve ideeën voorop te lopen en anderen te enthousiasmeren.

    Een beetje alsof ze hun eigen startup binnen de organisatie runnen?

    Klopt. Het vraagt veel lef om dingen anders te doen: een stap vooruit zetten, zelfs bij tegenwind, en het grote doel niet uit het oog verliezen, ook als dit betekent dat je korte-termijn-winsten opgeeft. Dus ja, ze hebben een flinke portie ondernemersgeest. Maar daarnaast vereist het ook analytisch vermogen om de complexe samenhangen in kaart te brengen. Dit is de basis om toekomstbestendige oplossingen en concepten te ontwikkelen.

    Het vraagt veel lef om dingen anders te doen: een stap vooruit zetten, zelfs bij tegenwind, en het grote doel niet uit het oog verliezen, ook als dit betekent dat je korte-termijn-winsten opgeeft.

    Hoe belangrijk is jouw lectoraat – Leiderschap in Transitie – in de route naar een toekomstbestendige economie?

    Het lectoraat Leiderschap in Transitie draait om twee aspecten. Eén is het strategische en bedrijfskundige aspect. Organisaties moeten leiderschap tonen en verantwoordelijkheid nemen. Hoe zet je als partner in jouw waardeketen aan tot duurzame innovatie? Hoe krijg je jouw leverancier en klanten mee in duurzame transitie? Dit geld niet alleen maar voor grote bedrijven, maar ook in het mkb. Hier is het vaak de eigenaar-directeur die als spil binnen de organisatie een cruciale rol speelt. Hoe kunnen zij op strategisch niveau leiderschap tonen en welke tools kunnen hierbij ondersteunen? En hoe bekwamen wij een nieuwe generatie studenten om dit leiderschap te tonen? Maar het gaat daarnaast ook over de mensen op de werkvloer die het uiteindelijk moeten doen. Zij staan met de poten in de klei. Ook zij moeten verantwoordelijkheid pakken en persoonlijk leiderschap tonen. Welke competenties hebben zij hiervoor nodig? Persoonlijk leiderschap is dus het andere aspect. Vanuit het lectoraat willen we een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kennis en praktijktools, zodat organisaties hun medewerkers en teams beter kunnen faciliteren. Want organisaties, in the end, zijn gewoon mensen en we hebben bekwame transitiemakers hard nodig.

    Eens. Sterker nog, dat geldt natuurlijk ook voor Hogeschool Rotterdam.

    Zeker! Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren, zowel binnen de hogeschool als in de praktijk. Mijn rol is verbinden en samen met studenten en docenten  praktijkgericht onderzoek doen en nieuwe, innovatieve concepten en toepassingen ontwikkelen. We leven in een tijd waarin we samen moeten werken om de grote uitdagingen van deze tijd aan te pakken. Stakeholders uit alle sectoren moeten hun krachten bundelen om transities te bevorderen en een duurzame toekomst te realiseren.

    We leven in een tijd waarin we samen moeten werken om de grote uitdagingen van deze tijd aan te pakken. Stakeholders uit alle sectoren moeten hun krachten bundelen om transities te bevorderen en een duurzame toekomst te realiseren.

    Heb je een specifieke visie op Rotterdam?

    Ik heb mijn hart verloren aan Rotterdam! Mijn voorouders waren schippers op de Rijn, dus er is een persoonlijke band met de stad. Ik ben elf jaar geleden naar Nederland verhuisd vanwege mijn vrouw die destijds in Rotterdam woonde. De 4 jaar daarvoor heb ik in Hamburg gewerkt en de weekenden bij haar in Rotterdam doorgebracht. De stad heeft me nooit meer losgelaten. Zo puur en eerlijk. Rotterdam is een stad in beweging, die altijd vooruitkijkt en ruimte biedt voor nieuwe ideeën. De openheid van de mensen, de fascinerende architectuur en het water dat altijd stroomt. Dat brengt leven en dynamiek. Rotterdam heeft een energie die je niet snel ergens anders vindt. Het is een stad van aanpakken, met een rijke culturele diversiteit, en dat maakt Rotterdam voor mij uniek.

    Nou, zo denken wij er ook over. We kijken ontzettend uit naar je komst!

    Ik ook! Ik heb er echt zin in.

    Het College van Bestuur heeft Ronald Venn per 13 januari benoemd als lector. Wij heten hem alvast welkom, je kunt hem hier feliciteren met deze nieuwe functie. Zie je alvast aanknopingspunten voor samenwerking? Neem contact op met businessinnovation@hr.nl.