In verschillende activiteiten worden mkb ondernemers gestimuleerd, geadviseerd en geholpen om met Smart Manufacturing aan de slag te gaan.
Wat is Smart Manufactoring?
Er zijn allerlei definities die eigenlijk allemaal op hetzelfde neerkomen: hoe kan een onderneming met data en digitalisering slimmer produceren. En met slimmer wordt dan vooral bedoeld sneller, goedkoper, duurzamer en van de best mogelijke kwaliteit.
Het lijkt dat mkb ondernemers nog onvoldoende gebruik maken van de kansen van digitalisering. Digitalisering is geen doel op zich maar kan wel helpen om bedrijfsprocessen efficiënter in te richten of nieuwe producten te ontwikkelen. De overheid wil ondernemers stimuleren om de kansen van digitalisering te benutten om daarmee de concurrentie van ons land en de werkgelegenheid te bevorderen. Het SMIZT-programma is bedoeld om daar concrete invulling aan te geven.
Wat biedt het SMITZ-programma?
In SMITZH werken overheid, brancheverenigingen, onderzoeksinstellingen en het onderwijs samen om ondernemers op weg te helpen en doet dat in vier thema’s:
-
Slimme technologie implementeren
-
Maaktechnologie ontwikkelen of testen
-
Naar buitenland gaan
-
Personeel met de juist skills
En daarnaast zijn er een aantal fieldlabs die met ondernemers aan de slag gaan om in praktijkomgeving samen met kennisinstellingen doelgericht oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Het Kenniscentrum Business Innovation richt zich vooral op het thema ‘Slimme technologie implementeren’. En daar is nog wel wat te doen. Het blijkt dat ondanks alle mogelijkheden van het SMITZH-programma en nog te weinig mkb ondernemers in de maakindustrie er gebruik van maken. We denken dat dat komt omdat ondernemers niet bezig zijn met digitalisering en smart industrie maar wel bezig zijn met sneller, goedkoper, duurzamer of hoogwaardiger willen produceren. En daar ligt een dan ook een uitdagingen om ondernemer aan te spreken op hun eigen business.
Ondernemers raken niet geïnteresseerd in bijvoorbeeld robotisering of AI maar wel in goedkoper en sneller assembleren. Om in staat te zijn samen om met de ondernemers de kansen voor het verbeteren van bedrijfsprocessen en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten te identificeren, in een taal die ook begrepen wordt, is de Digiscan ontwikkeld.
De Digiscan is de handleiding voor het goede gesprek met de MKB-ondernemers die aan de hand van een gestructureerde lijst met vragen alle aspecten van de business aan de orde brengt en vaststelt of daar een probleem of verbetering mogelijk is. Uit de resultaten blijkt dat een gesprek aan de hand van de Digiscan altijd aspecten naar boven brengt die voor verbetering vatbaar zijn en die veelal ook met digitalisering op te lossen zijn.
Een goed gesprek aan de hand van de Digiscan wordt zowel gevoerd door de onderzoekers van het kenniscentrum als ook door studenten die leren een gestructureerd gesprek te voeren waarmee de kern van een probleem geanalyseerd wordt en de basis biedt voor mooie oplossingen.