Menu
    English

    The Challenge: een super leerzame ervaring

    Tijd voor een nieuwe Challenge! Dit keer brachten we studenten, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de gemeente samen bij Orga in Schiedam. Orga ontwikkelt en produceert slimme markeringsverlichting voor offshore-constructies, windturbines (onshore en offshore), hoogbouw en telecommunicatietorens, Circle-H helideck verlichting, navigatiehulpmiddelen en voedingssystemen. Al 50 jaar zetten zij in op innovatie en de inzet van nieuwe technologieën om voor hun klanten een veilige werkomgeving te creëren die aan alle wettelijke eisen voldoet. 

    Voor deze Challenge gaf Orga een kijkje in de keuken op het gebied van markering van onshore en offshore landingsgebieden, een omgeving waar dronepiloten, helikopterpiloten en grondpersoneel op een verantwoorde en veilige manier moeten kunnen samenwerken. Om voortdurende kwaliteit te kunnen waarborgen zet Orga in op een innovatieve oplossing: het versleutelen van communicatie in een lichtsignaal. Zo kan via lichtsignalen gecommuniceerd worden dat er bijvoorbeeld een drone in de buurt is. Want voor geluid is er op een helikopterdeck te veel lawaai en een offshorelocatie biedt vaak geen garantie voor betrouwbare telecommunicatie. Daarom wil Orga in de bestaande infrastructuur steeds meer informatie in het licht versleutelen. Het landingsdeck en de verlichting zijn er tenslotte al.   
     
    De vraag is: hoe ziet een veilige navigatie- en lichtcommunicatie infrastructuur eruit waarin dronepiloten, helikopterpiloten en grondpersoneel met elkaar omgaan in verschillende operaties en omstandigheden? Daarmee gingen veertig mensen op locatie bij Orga aan de slag op donderdag 26 oktober. De teams bestonden uit studenten van Hogeschool Rotterdam en de TU Delft, ondernemers uit de regio en (inter-)nationale experts.   
     
    ‘Orga staat voor de bescherming van mensen en omgeving. Als innovatieve verbinder vinden we het belangrijk om verschillende partijen bij elkaar te brengen voor nieuwe ideeën’, vertelt Christian van Beest, manager M&A bij Orga. ‘Nu we dit jaar ons vijftig jarig bestaan mogen vieren leek ons het een mooi moment om de Challenge te hosten.’ 

    "Door mensen met zoveel verschillende achtergronden bij elkaar te zetten, kom je echt op unieke ideeën."

    Shannon Rouss

    De kracht van verscheidenheid  
    Juist door de grote verscheidenheid in disciplines kwamen er verrassende ideeën naar boven. Tweedejaarsstudent International Business Shannon Rouss is een van de studenten van Hogeschool Rotterdam die deelnam aan de Challenge bij Orga. ‘Door mensen met zoveel verschillende achtergronden bij elkaar te zetten, kom je echt op unieke ideeën. In onze groep zaten mensen uit de verzekeringswereld, de techniekbranche, studenten… Iedereen kijkt vanuit een ander perspectief naar het vraagstuk. Super leerzaam!’

    De deelnemers kregen in de ochtend van diverse experts een crash course over de laatste trends en ontwikkelingen in het gebruik van drones. In de middag gingen zij uiteen in vier breed samengestelde designteams om ideeën uit te werken hoe helikopterpiloten, dronepiloten en grondpersoneel veilig kunnen samenwerken door gebruik te maken van lichtcommunicatie.  
     
    Na een periode van sparren en uitwerken presenteerde elk team haar idee voor de jury. De unieke en zeer gemotiveerde groep professionals en studenten heeft The Challenge van Orga naar een hoger plan getild. Er zijn 10 innovatieve concepten bedacht, waarbij er één het meest aansprak, vanwege de technische haalbaarheid. De oplossing: gebruik een prisma om drones met gekleurde lichtsignalen veilig naar een geschikte landingsplaats te loodsen. Een vernieuwend idee voor de sector en een oplossing die ook prima past bij de kerncompetentie van Orga: the way ahead – in lighting solutions. Het winnende idee wordt in de komende weken door Orga uitgewerkt en verder getest bij Unmanned Valley op 17 februari. Dat betekent niet dat de andere concepten ter zijde worden gelegd. Integendeel, ook de overige oplossingen worden nog eens serieus tegen het licht gehouden. Een jury moet op The Challenge snel een beslissing maken, in de komende tijd worden meerdere concepten nog rustig bekeken op haalbaarheid en effectiviteit.   

    "We hebben veel meer ideeën en concepten gegenereerd dan we vooraf voor mogelijk hielden."

    Christian van Beest

    Christian van Beest kijkt terug op een geslaagde dag. ‘Ik zag veel enthousiasme en betrokkenheid bij de deelnemers tijdens de Challenge. We hebben veel meer ideeën en concepten gegenereerd dan we vooraf voor mogelijk hielden. En bovendien een mooie winst! Een aantal concreet toepasbare ideeën, die we mogelijk gaan uitwerken in fase 2 bij Unmanned Valley op 17 januari.”

    De dag werd afgesloten door wethouder Frans Hamerslag. ‘Wat een mooie dag waarop vertegenwoordigers uit het (inter-)nationale bedrijfsleven, Hogeschool Rotterdam en de gemeente Schiedam elkaar rekken, strekken, inspireren en uitdagen om tot technische oplossingen te komen waar nog niet eerder aan is gedacht’, zo sprak hij. ‘Deze geslaagde dag is tevens een mooi moment om namens de gemeente Schiedam Orga te feliciteren met hun verjaardag en succes toe te wensen voor de volgende 50 jaar.’

    Deze vorm van open innovatie is één van de activiteiten van het Living Lab Schiedistrict en laat zien dat de diverse spelers in de regionale maakindustrie door meer en beter samen te werken hun innovatie- en concurrentiekracht kunnen versterken. De Challenge is een initiatief van Orga, gemeente Schiedam en het Kenniscentrum Business Innovation van Hogeschool Rotterdam, en is in samenwerking met HiDelta en Unmanned Valley tot stand gekomen.