Menu
    English

    Samen voor Zuid

    Kennis en expertise verbinden in project Knap'RZ

    25 januari 2021

    In Rotterdam is als onderdeel van het twintig jarig Nationaal Programma Rotterdam Zuid, een intensieve aanpak gestart om mensen van Zuid aan werk te helpen. Meer dan in de rest van de stad zijn inwoners hier afhankelijk van een bijstandsuitkering. En hun problemen blijken vaak een sta-in-de-weg om werk te vinden of te houden. Daarom is een veel intensievere begeleiding nodig. Kenniscentrum Talentontwikkeling doet mee.

    Kenniscentrum Talentontwikkeling onderzoekt de uitvoering van het programma onder de noemer Knap’RZ. (Een samenwerking van Hogeschool Rotterdam, Erasmusuniversiteit en SEOR). Het lectoraat Inclusieve arbeid verzorgt een scholings-, reflectie- en onderzoeksprogramma in samenwerking met gemeente Rotterdam om zo inzichten uit onderzoek te benutten voor de kwaliteit van de dienstverlening.
     
    Sophie van Buren is als docent-onderzoeker betrokken. Samen met programmamanager Samen voor Zuid Rozanne Wijnand blikken ze terug op het afgelopen jaar. Sophie: “Er zijn vanuit de gemeente verschillende afdelingen betrokken bij de begeleiding van mensen met een uitkering. Iedereen staat voor dezelfde uitdaging, maar elkaar opzoeken is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Zeker in tijden van Corona."

    " Vanwege de Corona hebben we alle bijeenkomsten opnieuw ontworpen. We hebben online reeksen van momenten georganiseerd. Digitale presentaties van lectoren bieden inspiratie om de reflectie te verdiepen en werden goed bekeken."

    Sophie van Buren Docent-onderzoeker
    " Bij alle betrokken professionals spelen verschillende belangen en opvattingen over goede dienstverlening mee. Het vraagt van een organisatie en betrokkeken een reflectieve houding om hierin steeds met gebruik van andere perspectieven het goede te zoeken. In de sessies vergroten we die vaardigheid met als doel een betere dienstverlening. Daarvoor hebben we mensen uit verschillende organisatieonderdelen samengebracht. Onderwerpen als werken aan motivatie, samenwerken en eigen (on)macht richting de werkzoekende en organisatie bespreken we aan de hand van dilemma’s en concrete werkbelevingen van deelnemers."
     

    Gehoord en gekend worden

    Rozanne: “Vreemde ogen dwingen, en dat bedoel ik positief. De hogeschool brengt een nieuw perspectief, nieuwe vragen. Voor onze medewerkers is het een verrijking. Ze treden even ‘buiten’ hun eigen organisatie. Dat geeft ruimte om even afstand te nemen. Ik heb van deelnemers teruggekregen dat ze het enorm waarderen dat ze gehoord en gekend worden. Dat er waardering is voor hun complexe functie. Het is mooi dat we dat kunnen bieden, zeker in deze tijd.” Sophie: “Voor iedereen was het schakelen om ineens online te moeten werken. Voor uitvoerders én voor docenten. Onze meetings vormden een rustpunt in de hectiek. Er ontstonden juist heel veel mooie gesprekken, inzichten en reflecties rondom goede dienstverlening, juist omdat alles zo anders was. Dat is heel waardevol geweest.”
     
     

    Vooruitkijken

    Volgens de laatste cijfers daalt het aantal mensen uit de bijstand met de reden ‘uitstroom naar werk’. Rozanne: “We weten dat extra aandacht in de begeleiding loont, maar wat zijn dan de specifieke werkzame ingrediënten van de aanpak? Mede met behulp van de nieuwe onderzoeksdata krijgen we steeds meer inzicht .” Voor komend jaar is de ambitie om de manier van werken te verduurzamen. En om meer mensen betrekken bij de uitvoering. Professionals van de gemeente, maar ook studenten. Zo kunnen zij kennis maken met de praktijk van re-integratie naar werk en de gemeente maakt kennis met de professionals van de toekomst. Samen: ”En we kijken uit naar live bijeenkomsten, zonder scherm, maar in het echt!”