Menu
    English

    Wat betekent het als we pijn hebben? Een gesprek met Lennard Voogt

    De Nieuwe Wereld in gesprek met lector complexe pijn

    08 februari 2021

    In zijn onderzoek richt Voogt zich voornamelijk op complexe pijn. Hij legt uit wat hij daaronder verstaat: “Als pijn niet overgaat, als het zich invreet in je leven, in je identiteit en persoonlijkheid. Daar wordt het belangrijk, interessant.” Bij vrijwel alle leeftijdsgroepen kampt een substantieel deel met dergelijke complexe pijnen. “Daar waar pijn te herleiden is tot lichamelijk schade, kunnen we dat heel goed couperen.” Maar dat geldt dus niet voor de complexere pijn, zoals chronische of onverklaarbare ziekten.

    Dat wil niet zeggen dat pijn alleen maar slecht en negatief is. Voogt: “Pijn is inherent aan het leven. Daarmee is het iets waar je betekenis aan kunt geven, bijvoorbeeld als straf. Of iets waar je doorheen moet, het kan louterend zijn.” Het kans ook transformeren, en soms zoeken mensen het zelfs op. Denk aan ontgroening, tattoeages of rite de passages waar pijn een onderdeel van is. Ook topsporters lijden vaak. Voogt doet evenwel onderzoek naar een ander type pijn, de pijn die als een infiltrant het leven binnenkomt en waar geen transformatie of loutering aan verbonden is. “Ik ben op zoek naar wat we niet begrijpen en zien.”

    Lennard Voogt, lector Complexe Pijn, is geïnterviewd door Jelle van Baardewijk van De Nieuwe WereldDe Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. 

    Bekijk het hele gesprek.