Vorig schooljaar heeft een groepje derdejaars studenten Ergotherapie voor hun project een onderzoek gedaan naar de houding van chirurgen tijdens het gebruik van de Da Vinci operatierobot in verschillende academische ziekenhuizen. Dit groepje bestond uit: Stan Kegel, Maaike Mars, Mariska Krijgsman, Chinook Bruinings en Conchita den Ouden. De studenten hebben dit onderzoek erg succesvol uitgevoerd en zijn gevraagd of ze een abstract in wilden dienen voor ERUS22 in Barcelona.
Niet geschoten is altijd mis, dus hebben wij een abstract geschreven en tot onze grote verbazing kregen wij te horen dat het abstract geaccepteerd was. Ik was erg dankbaar en tegelijkertijd overdonderd. Zo’n unieke kans krijg je niet zomaar. Tijdens het congres hebben wij vragen beantwoord die gesteld werden naar aanleiding van het abstract en de bijbehorende poster. Wat mij betreft geslaagde momenten, waarbij het een cadeautje was dat het belang van het vak ergotherapie werd bekrachtigd door onze gesprekspartners
Tijdens het congres
Een aspirant ergotherapeut was in staat om daadwerkelijk de posterpresentatie te geven. Joachim van der Weegen: ‘’De hele setting was een hoogtepunt. We liepen rond tussen allerlei chirurgen van naam en faam, mochten meekijken met live operaties door middel van een VR bril en hebben de nieuwste operatierobots mogen uitproberen. Het belangrijkste was toch wel het contact met de makers/distributeurs van de Da Vinci Robot. Ze wisten nog niet van het onderzoek en ze waren zeer geïnteresseerd. Het onderzoek is opgestuurd en kaartjes zijn uitgewisseld. Ze hebben zelf namelijk nog niet veel nagedacht over de ergonomie van de console, omdat dit al een enorme verbetering is met wat er was. Maar de aspirant ergotherapeut kon haarfijn uitleggen waar verbeterpunten waren en waarom dat ergonomisch beter zou zijn.’’
Het vervolg
Contacten die grotendeels verliepen via het Antonie van Leeuwenziekenhuis zijn aangehaald en er is een afspraak in de maak tussen het Antonie van Leeuwen ziekenhuis en Linda Wauben, lector Technische Innovatie in de Zorg van Kenniscentrum Zorginnovatie.
Dag twee van het congres was grotendeels hetzelfde als dag één. Joachim van der Weegen: ‘’Dit was de dag dat we met de nieuwste concurrent van de Da Vinci robot (medical) aan de slag mochten. De robot was ook echt werkend op de beursvloer en wij hebben een paprika mogen opereren. Het opvallende was dat zij heel goed hadden nagedacht over de ergonomie van de controllers en hoe je achter de console zou zitten. Ook zij waren zeer geïnteresseerd in het onderzoek van de projectgroep en ze stelden ook veel goede vragen over hoe ze het nog konden verbeteren.
Dit heeft bij mij twee gedachtes losgemaakt. Allereerst dat ergotherapeuten heel erg veel kunnen betekenen voor het ‘klantvriendelijk’ maken van zorgtechnologie. Ergotherapeuten zijn vooral in de probleemstelling heel erg sterk. Maar de focus meer op ergonomie voor alle gebruikers (chirurg, assistentes en patiënten) had ik niet zo scherp op mijn netvlies. Juist in die ergonomie is zo veel te winnen als het gaat om preventie van ziektes en dat in een tijd waar iedereen in de zorg nodig is.
Daarnaast zat ik hardop te dromen dat het super gaaf zou zijn als er onderzoek gedaan kan worden naar die ergonomie bij de drie spelers die nu actief zijn in de operatierobotica en dan op alle drie de actoren tijdens een operatie. (Hoe zit het met de ergonomie bij de chirurg, assistentes en patiënten). Dat je echt een vergelijking krijgt tussen de voor- en nadelen van de verschillende systemen. Ik denk dat dit een enorme bijdrage kan leveren aan het voorkomen van ziektes of bijverschijnselen bij operaties. Dit is natuurlijk een dagdroom, maar begint niet al het moois met dromen en kansen zien?’’
Meer weten?
Geïnspireerd? Neem contact op met Joachim van der Weegen voor meer informatie. Lees ook het volledige verslag van Conchita den Ouden, student Ergotherapie van Hogeschool Rotterdam.