Menu
    English

    Hogeschool Rotterdam standvastig in actie tegen langstudeerboete

    Bestuursvoorzitter Sarah Wilton-Wels en student Ivar Noordhoek doen mee met voorleesmarathon in Den Haag

    05 november 2024

    Een stapel kisten gevuld met ruim 25.000 bezwaren tegen de langstudeerboete. Tijdens de voorleesmarathon voor de deuren van de Tweede Kamer werden ze dinsdag stuk voor stuk voorgedragen. De woorden die studenten, docenten, bestuurders en politici voordroegen, maakten indruk. Toch is het de eindeloze stapel papier die de weerstand tegen de plannen van dit kabinet het meest tastbaar maken.

    "Ik maak bezwaar tegen de langstudeerboete omdat ik door de ziekte van mijn ouders voor mijn broertjes en zusje moet zorgen en al drie bijbaantjes nodig heb om rond te komen." "Ik maak bezwaar omdat ik twee jaar lang ziek was en daardoor studievertraging opliep. Daar heb ik niet zelf voor gekozen, maar word er wel voor gestraft." "Ik maak bezwaar omdat je straks alleen nog maar kunt studeren als je ouders een goedgevulde beurs hebben."

    Het is zomaar een greep uit de bezwaren die student Ivar Noordhoek op deze ochtend voorleest. Hij doet Leisure- & Events Management aan Hogeschool Rotterdam, is actief binnen de medezeggenschapsraad en is door Vereniging Hogescholen (initiatiefnemer van de landelijke campagne ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’) gevraagd om zijn stem te laten horen. 

    Langstudeerboete zorgt voor ongelijkheid

    ‘’Daar hoefde ik geen seconde over na te denken’’, vertelt hij nadat hij de microfoon heeft overgedragen aan de volgende spreker. ‘’Met de langstudeerboete wordt de actieve student bestraft. Hun kans op een bestuursjaar, een medezeggenschapsjaar of verdere ontwikkeling naast de studie wordt ze afgenomen. Het is alleen nog maar de rijke student die dit soort dingen straks nog kan doen. Dat is niet eerlijk, want iedere student moet zich volop kunnen ontwikkelen in studietijd. Het zorgt voor ongelijkheid.’’

    ‘’Daarnaast hoor ik verhalen van medestudenten die chronisch ziek zijn, stress en andere mentale klachten ervaren en daardoor studievertraging oplopen. Studeren is een recht, maar door deze mensen te beboeten, wordt dat recht ze ontnomen.’’

    Sarah Wilton-Wels (voorzitter CvB Hogeschool Rotterdam) tijdens de voorleesmarathon bij de Tweede Kamer. Foto: Erno Wientjens.

    Tussen de fractievoorzitters en landelijke media

    Ivar is er duidelijk trots op dat hij hier in Den Haag tussen de kisten vol bezwaren mocht spreken. Begrijpelijk, aangezien fractievoorzitters als Rob Jetten (D66), Frans Timmermans (Groen Links-PvdA), Laurens Dassen (Volt), Jimmy Dijk (SP) en de voorzitter van Vereniging Hogescholen Maurice Limmen hem voorgingen. Dit terwijl de rest van politiek Den Haag (en daarmee de landelijke media) even kwam kijken voordat aan een nieuwe dag in en rond Tweede Kamer begon. Signaal afgegeven dus.

    Ivar Noordhoek (student Leisure- & Events Management van Hogeschool Rotterdam) tijdens de voorleesmarathon bij de Tweede Kamer. Foto: Alex Heuvink.

    Toegankelijkheid en kansengelijkheid ernstig bedreigd
    Later op de dag is het de beurt aan Sarah Wilton-Wels (voorzitter College van Bestuur Hogeschool Rotterdam) om een gedurende een kwartier lang bezwaren voor te lezen. ‘’Er zat één bezwaar tussen dat echt wel even bij mij binnenkwam’’, vertelt ze na afloop. ‘’Die ging over het overlijden van een ouder. Dat je daardoor studievertraging oploopt, is heel logisch. Ik vind het zo erg dat de langstudeerboete dreigt.’’ 

    ‘’Dit gaat over de toegankelijkheid van het onderwijs. Over kansengelijkheid. En die wordt nu ernstig bedreigd. Ik heb zelf ook wat langer over mijn studie gedaan, maar volgens mij heb ik best een leuke toekomst voor mezelf gecreëerd. Die mogelijkheid moet iedereen hebben.’’
     
    De voorleesmarathon vindt deze maand plaats op verschillende plekken in het land. Op dinsdag 26 november worden alle bezwaarschriften overhandigd aan de Vaste Kamercommissie OCW.  

    Sarah Wilton-Wels (voorzitter CvB Hogeschool Rotterdam) tijdens de voorleesmarathon bij de Tweede Kamer. Foto: Erno Wientjens.

    Hogeschool Rotterdam en de landelijke campagne van Vereniging Hogescholen

    Wilton-Wels is één van de initiatiefnemers van het eerste uur van de landelijke campagne van Vereniging Hogescholen tegen de langstudeerboete. Om bovenstaande woorden namens Hogeschool Rotterdam zoveel mogelijk kracht bij te zetten, verschijnt ze geregeld op diverse platformen. Daarop vertelt ze dat de gevolgen van de langstudeerboete desastreus zijn voor studenten. Ze noemt de boete steevast een ondoordachte en onuitvoerbare maatregel.

    Wilton-Wels vestigt daarmee extra aandacht op Rotterdam, één van de armste steden van Nederland met een hyperdiverse populatie en veel kwetsbare jongeren. Ze vindt het kwalijk dat juist de jongeren die niet over een financieel vangnet beschikken, ontmoedigd worden om te starten met een studie die de deur naar een betere toekomst kan openen.

    Veel studenten van Hogeschool Rotterdam zijn mantelzorger, mede-opvoeder van broertjes en zusjes, hebben meerdere bijbanen om het financieel te redden of zitten met mentale uitdagingen. Studenten hebben onze steun nodig en geen boete, luidt het standpunt van Wilton-Wels dan ook.