“Bij Trage Ruimte zijn de beginselen voor de meer sociale kant aangewakkerd. De opdracht was om de speeltuin te vergroenen, met oog voor de belangen van de diverse betrokken buurtbewoners. Door middel van fieldresearch ga je daadwerkelijk met de buurtbewoners in gesprek. Hier kwam voor mij meteen van alles samen. Enerzijds een stukje biodiversiteit, hoe zorg je voor meer groen in een stenen stad? Maar ook de sociale aspecten zijn belangrijk. Hoe moet het er uiteindelijk uit komen te zien? Wat is voor welke groep eigenlijk belangrijk? Met elkaar in gesprek gaan en zien dat je zo de wereld beter kan maken, op lokaal niveau, dat was voor mij een eye-opener. En ook een inspiratie hoe je impact kan maken, in het klein, met groot gevolg voor je omgeving.”
Wat was dan jouw rol? Of welke rol heb je gepakt?
“Dat is een goede vraag. Voornamelijk de rol van verbinder. Ik vind het niet spannend om op mensen af te stappen en kan goed luisteren naar wat mensen zeggen. En dat vervolgens door vertalen naar de behoefte en zorgen dat het wordt gerealiseerd.”
Dat sociale component, is dat je eigen? Je zou het niet zeggen als je kiest voor een studie Commerciële Economie.
“Dat ligt misschien niet voor de hand, maar je kunt daar wel een goede balans in vinden. Juist de verschillende perspectieven zijn waardevol om mee te nemen. Tijdens mijn derdejaars stage koos ik bijvoorbeeld voor Cyberworkplace in Rotterdam, een NGO in Cybersecurity die jongeren opleidt tot cybersecurity experts. Ze richten zich voornamelijk op jongeren die niet dezelfde kansen hebben. Dus ook hier maak je dan een afweging. Enerzijds inzetten op een stukje digitale transitie en anderzijds het sociale karakter van mensen een kans geven die binnen het reguliere onderwijs niet de aandacht of ruimte krijgen om te zijn wie ze zijn. Toen ik na mijn stage de keuze kreeg om deel te nemen aan het Fieldlab Betekeniseconomie was ik daarom ook meteen enthousiast. Ik dacht echt, wauw, dit is echt alles wat ik wil leren. Hierbij werd het sociale stuk gecombineerd met de ethische kwesties rondom duurzame transities. Ik, maar ik denk/hoop iedereen, kunnen ook wel zien dat het niet goed gaat met de aarde. Als je daar bewust van bent, wil je ook iets kunnen doen. Maar wel met inzicht in de complexiteit van de vraagstukken waar we mee te maken hebben. Want om een actieve bijdrage te kunnen leveren, heb je kennis nodig. Over hoe je iets kan aanvliegen. Het is heel erg fijn om van betekenis te kunnen zijn.”
Oké. Dus dan tik je al wel twee grote thema’s af. Digitale economie en betekeniseconomie. Ben je ook bekend met de andere thema’s?
“Zeker! Na het Fieldlab Betekeniseconomie heb ik de minor Leadership of Circular Transitions gedaan, omdat leiderschap een belangrijk thema is voor deze en vele andere transities. Hoe breng je over wat je weet of wat nodig is? Hoe zet je mensen echt aan tot actie? Voor m’n minor was ik betrokken bij een project in het Erasmus MC waarbij de vraagstelling is, wat de volgende stappen zijn naar een circulair technologisch kern laboratoria. Dat project was een groot succes, het heeft zelfs een prijs gewonnen. En tijdens mijn afstudeeronderzoek bij programmateam Samen Duurzaam van Hogeschool Rotterdam was ik er helemaal van overtuigd dat er ontzettend veel potentie is binnen zo’n groot opleidingsinstituut. Hier worden 40.000 studenten opgeleid. Als zij de juiste dingen leren, kunnen ze dingen doen binnen de transitie die er echt toe doen. Dan kan je echt positieve impact maken. Dus als je echt een verschil wilt maken, dan kan dat hier.”
Mooi. En hoe ga je het verschil maken bij Kenniscentrum Business Innovation?
“Ik wil impact maken op de verschillende transitie vraagstukken door middel van onderzoek. Onderzoek met een praktijkgericht karakter. Want om impact te realiseren is ook actie nodig. Onze maatschappij is helemaal gericht op de Homo Economicus. Op zoveel mogelijk geld verdienen. Individualisme. Daar zou ik vanaf willen en meer willen pleiten voor een Homo Florens. Dus uitdragen en ook echt vóelen dat we onderdeel zijn van het ecosysteem waarin we leven. En net zo goed voor dat ecosysteem zorgen als voor onszelf als individu.”
Wat is je droom?
“Dat ik een grote rol binnen de betekenisvolle transitie mag zijn. Zeker omdat ik zie dat mijn een van mijn krachten echt wel verbinden is.”