Minder nieuwe eerstejaars, minder studiewisselaars door ontbreken bsa
Op 1 oktober zijn 11.465* eerstejaars ingeschreven bij een opleiding aan Hogeschool Rotterdam, wat neerkomt op 8,9% minder dan vorig jaar. De daling speelt over de hele linie, al is bij kunstopleidingen en opleidingen in het economisch domein de daling het meest opvallend. Bij deeltijdopleidingen voor bachelor en master is zelfs een groei te zien.
Collegevoorzitter Ron Bormans: “Dit zijn de cijfers waar we rekening mee hielden, al is de instroom lager uitgevallen dan de prognose van mei. Dat we in sommige sectoren minder studenten ontvangen ligt in de lijn der verwachting. Wat ik belangrijker vind is dat de daling bij belangrijke tekortsectoren zoals zorg, onderwijs en techniek meevalt. De student lijkt vaker te kiezen voor een opleiding waarmee de baankansen groot zijn. Ook de stijgende lijn bij deeltijders zien we al langer: blijven leren naast het werk is populairder geworden”
Het aantal switchers en studiewisselaars is dit jaar gelijk aan 2020, maar wel lager dan daarvoor, toen nog een bsa gold bij eerstejaars. In de coronatijd is het bsa losgelaten (derdejaars) cq opgeschort (tweedejaars) waardoor er meer hogerejaars studenten zijn en het totaal aantal studenten bij Hogeschool Rotterdam met ruim 41.000 toch licht hoger uitkomt dan vorig jaar.
Nog altijd een sterke groei voor Verpleegkunde en pabo
De hogeschool verwelkomt 5% minder Verpleegkunde studenten, een beduidend lagere daling dan het gemiddelde. Dat cijfer moet bovendien in meerjarig perspectief gezien worden. De groei bij Verpleegkunde was de afgelopen jaren spectaculair, van 303 in 2018 (toen er nog een numerus fixus was voor deze opleiding) naar 664 in 2019, 784 in 2020 en 749 in 2021. Hetzelfde geldt voor de pabo. Ook daar is minder groei ten opzichte van vorig jaar (318 eerstejaars) maar het beeld van de afgelopen jaren is het volgende: van 259 in 2019 naar 370 in 2020. Bormans: “Dat is relatief gezien, goed nieuws; in Rotterdam zitten we voor de sectoren onderwijs en zorg nog steeds om mensen te springen. Voor de zorg was er vorig jaar bovendien een duidelijk corona-effect, het is logisch dat die spectaculaire toename in studenten niet heeft doorgezet. De huidige aantallen zijn nog altijd hoog, wat aangeeft dat we het als hogeschool heel goed doen in deze sectoren.”
Gevarieerd beeld bij technische opleidingen
In de sector techniek is een gevarieerd beeld te zien. Een aantal opleidingen trekt minder studenten, terwijl de opleidingen Automotive, Bouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen groei laten zien.
“Wellicht dat studenten in sommige opleidingen meer dan in andere de grote vraagstukken van deze tijd terugzien en dat dat een factor voor hun keuze is. Daar moeten we naar kijken”, zegt Bormans. “De arbeidsmarkt voor technici groeit. Bij Automotive zie je heel duidelijk dat de transitie naar elektronisch vervoer velen aantrekt. In het technisch domein zijn we momenteel aan het hervormen, zodat we die groei hopelijk ook voor de andere richtingen zullen gaan zien. Het blijft belangrijk dat we duidelijk maken hoe studenten met techniek een bijdrage leveren aan de veranderende maatschappij.”
Toekomst voor big data en artificial intelligence
Ook in het Informaticadomein is er aanleiding het portfolio goed onder de loep te nemen. Bestaande informaticaopleidingen op bachelorniveau zijn wat minder in trek terwijl opleidingen als de nieuwe Ad’s Smart Technology en Software Development beide kunnen starten met een grote klas nieuwe studenten. Bormans: ”Ook op bachelorniveau spelen we in op deze belangrijke ontwikkeling. Een nieuwe bacheloropleiding Applied data & AI is in de maak, we hebben een positief advies van de beoordelingscommissie en naar verwachting starten we daar dus in 2022 mee.”
Opleidingen kunst en economisch fors lager
De sterkste instroomdaling is te zien bij de kunstopleidingen (-31%), na twee jaar van grote groei is het aantal eerstejaars (450) vrijwel gelijk aan het niveau van 2018 en daarvoor. Daarbij valt op dat veel minder Nederlandse studenten (-46%) zijn toegelaten tot een kunstopleiding, terwijl het aantal internationale studenten stabiel is.
Ook de internationale instroom bij de internationaal georiënteerde businessopleiding groeit weer, vooral vanuit EER-landen (+47%) maar ook vanuit niet-EER-landen (+15%). Ook bij deze opleiding schreven zich minder Nederlandse studenten in (-25%). Dat is in lijn met veel andere economische opleidingen, die minder eerstejaars trekken. De instroomdaling bij Leisure & Events Management met 39% is opmerkelijk, mogelijk heeft dat te maken met het feit dat deze sector door corona onder druk heeft gestaan. Economische opleidingen in de bouwkundige en faciliterende hoek daarentegen hebben de wind mee in de huidige conjunctuur (Vastgoed en Makelaardij +39%, Facility Management (+27%) en Logistics Management (+23%).
Bormans is blij dat internationale studenten de weg naar Rotterdam weer weten te vinden nu de coronacrisis beheersbaar lijkt: “Mooi dat we weer internationale studenten bij ons kunnen ontvangen. De kleinere instroom bij grote opleidingen in de financiële en commerciële hoek is iets om in de gaten te houden, maar arbeidsmarkttechnisch gezien gaat vooralsnog niet de alarmbel af.”
* Het gaat om het voorlopige aantal eerstejaars inschrijvingen op 1 oktober 2021. De onderwijsinstellingen hebben nog tot 1 december de tijd om mutaties door te geven aan DUO. De definitieve instroomcijfers zijn medio februari bekend.