Menu
    English

    Netwerken en horizon verbreden tijdens het Waddenlab

    Nu het herfst begint te worden, dromen we allemaal wel eens weg bij de gedachte aan afgelopen zomer. Student Lysanne Buijs denkt dan terug aan het Waddenlab; een zomerschool waar ze al zeilend nieuwe mensen leerde kennen en tot andere inzichten kwam. “Dit raad ik al mijn medestudenten aan.”

    Het begon met iemand die vertelde dat ze danslessen geeft. Die opmerking mondde uiteindelijk uit in een magische avond, waarbij op het dek van de zeilboot de Cha cha cha werd gedanst, met uitzicht op de Waddenzee. Het was een van de mooiste momenten van het Waddenlab, waar Lysanne Buijs in juli een week lang aan deelnam.

    (Tekst gaat verder onder de foto)

    Ze studeert International Business aan Hogeschool Rotterdam en heeft Supply Chain Management als specialisatie. Niet direct een richting die je zou linken aan een zeiltocht over de Waddenzee. Maar daar is ze het niet helemaal mee eens. “Ik wil mezelf altijd heel breed ontwikkelen. Stel dat ik in Shanghai zaken doe met iemand die nieuwe drones op de markt brengt en hij of zij zeilt toevallig, nou dan weet ik daar nu alles van dankzij het Waddenlab, haha.”

    Honoursproject

    Lysanne maakte onderdeel uit van een groep Honours-studenten en -docenten van Hogeschool Rotterdam, Avans Hogeschool, Hanze Hogeschool, NHL-Stenden Hogeschool, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven. Ze deed mee aan workshops op diverse locaties van het Waddengebied om kennis te maken met de oneindigheid en de natuur op het wad.

    Initiator van het Waddenlab is Ron Weerheijm van Hogeschool Rotterdam. Hij heeft zich laten inspireren door een soortgelijk Amerikaans project “Partners in the park”. Bij dit project komen Amerikaanse studenten in aanraking met de grote Amerikaanse natuurparken en helpen zij de onderzoekers met experimenten in deze gebieden. Om de Nederlandse studenten kennis te laten maken met de natuur die ons land rijk is, is de keuze op de Waddenzee gevallen. Check onderaan dit artikel de aftermovie van Waddenlab 2022. 

    Connecten

    Dat is geen onbekend gebied voor Lysanne. “Wij gingen met ons gezin altijd naar Texel in de herfst. Dit was een mooie mogelijkheid om ook andere Waddeneilanden te ontdekken. Ontdekken; daar hou ik van. En van nieuwe mensen ontmoeten. En van nieuwe dingen leren. Zo weet ik nu bijvoorbeeld hoe ik zeekaarten moet lezen en vaargeulen kan herkennen. Ik heb zelfs even aan het roer mogen staan. In het zakenleven moet je ook met mensen zien te ‘connecten’, nou als we iets hebben gedaan aan boord van het zeilschip is het wel in verbinding komen met elkaar. Omdat we bij elkaar waren met dertig jongeren die heel uiteenlopende studies doen, kun je je openstellen voor andere inzichten en ideeën. Daarom raad ik elke student aan om een keer mee te gaan met Waddenlab.”

    (Tekst gaat verder onder de foto)

    Ook Ron Weerheijm blikt tevreden terug. “In de evaluatie komen studenten met enthousiaste reacties: veel geleerd, Waddenzee zie ik nu anders, goede onderlinge samenwerking, veel communityvorming, gezellig, et cetera. Wel gaven ze aan dat sommige workshops meer diepgang mochten hebben en dat ze graag eerder deskundige info hadden gehad. Dat zijn leerpunten voor het Waddenlab 2023. In die versie zullen misschien ook studenten uit de VS aansluiten, we gaan het zien of dat lukt.”

    Podcast over Waddenlab 2022

    Lysanne maakte met andere studenten elke dag een podcastaflevering over hun reis door het Waddengebied. Stap mee aan boord en luister de afleveringen hier.

    Mee naar het Waddengebied?

    Wil jij je aansluiten bij Waddenlab 2023? Neem dan contact op met Ron Weerheijm.