Menu
    English

    Sneller naar succesvolle toepassingen van biobased materialen

    Hogescholen werken samen in SPRONG-groep Living Ecosystem

    29 november 2021

    Een succesvolle transitie naar een meer duurzame, circulaire economie vraagt om een benadering die disciplines en domeingrenzen overstijgt. In het 8-jarige programma 'Living Ecosystem' werken Hogeschool Rotterdam, Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences en verschillende consortiumpartners samen op het terrein van van biobased ingrediënten, circulair bouwen en biobased plastics. Het programma kan van start dankzij een SPRONG-subsidie.

    Wereldwijd staan we voor de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire samenleving. Biobased materialen zijn beter voor het klimaat en krijgen daarom een hoge prioriteit van samenwerkende wetenschappers, bedrijven en overheid (Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid). De afgelopen jaren is al veel onderzoek gedaan naar de technologie rondom biobased materialen, maar succesvolle businesscases zijn schaars. Om de transitie naar biobased materialen te stimuleren is interdisciplinaire samenwerking noodzakelijk.

    Samenwerking vanuit maatschappelijk, economisch én technologisch perspectief

    Marcel den Hollander, lector Circulaire Maakindustrie bij Hogeschool Rotterdam is bijzonder blij met de toekenning van de SPRONG-aanvraag voor Living Ecosystem: “Living Ecosystem stelt Hogeschool Rotterdam in staat om vanuit maatschappelijk, economisch en technologisch perspectief samen te werken aan biobased oplossingen voor de transitie naar een duurzame, circulaire economie. Met de andere hogescholen maar ook met bedrijven en organisaties. Ook binnen de hogeschool werken we interdisciplinair samen, met opleidingen uit verschillende domeinen. We gaan werken aan kennisontwikkeling over biobased grondstoffen en hoe je ze kunt toepassen.

    Biobased, en meer in het bijzonder biologisch afbreekbare, materialen en toepassingen daarvan zijn zo belangrijk omdat ze een alternatief bieden voor onze huidige afhankelijkheid van fossiele grondstoffen voor de productie van brandstoffen, (consumenten)producten, voedsel en geneesmiddelen.”

    Interdisciplinair werken leidt tot innovatie

    Lector Circulaire Economie Koen Dittrich schreef vanuit het economisch domein mee aan de SPRONG-aanvraag. “Als je vanuit één discipline of domein werkt kom je wel tot een deeloplossing, maar niet tot een innovatie. In deze combinatie van domeinen heb je alle kennis aan boord. Vanuit de techniek en de kunsten kijken we naar de mogelijkheden die hernieuwbare, biobased grondstoffen bieden om nieuwe materialen en producten te ontwikkelen. Vanuit het economisch domein onderzoeken we vervolgens hoe deze innovatie kan slagen in de praktijk.

    Welke bedrijven zijn er nodig om deze toepassing te gaan produceren en welk verdienmodel past daarbij? Voor welke klant is dit product interessant en wat moet dan de prijs en kwaliteit zijn? Hoe gaat de keten er voor dit product uitzien? Dit zijn vragen die alleen in een hechte samenwerking tussen techniek, de kunsten, het economisch domein en het werkveld beantwoord kunnen worden.”

    Van belang voor toekomst Rotterdamse professionals

    Den Hollander: “Ook voor de Rotterdamse regio, de haven en industrie is de transitie naar biobased materialen van bijzonder belang, omdat we daarmee de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen kunnen reduceren. Wat mij betreft is dat een essentieel onderdeel van de weg naar een duurzame havenstad en het opleiden van de professionals die we daarvoor nodig hebben.”

    Partners in SPRONG-groep Living Ecosystem

    Partners van 'Living Ecosystem' zijn naast de 3 hogescholen, de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, Circular Biobased Delta, gemeente Bergen op Zoom, Impuls Zeeland, Braventure, Port of Moerdijk, Greenport West Holland, BioscienZ, Rodenburg Biopolymers, Gova Varta en waterschap Brabantse Delta.

    Met SPRONG stimuleert Regieorgaan SIA de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen die de potentie hebben om binnen 8 jaar uit te groeien tot krachtige SPRONG-groep. Iedere SPRONG-groep krijgt 1 miljoen euro voor de eerste vier jaar van het SPRONG-traject. Als uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat de groep goed op weg is een krachtige onderzoeksgroep te worden, volgt nog eens een miljoen voor weer vier jaar. Met SPRONG doet Regieorgaan SIA een grote investering in de onderzoeksinfrastructuur van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen.