Menu
    English

    Nieuw beleid leidt tot forse energiebesparing in 2024

    Vorig jaar bespaarde Hogeschool Rotterdam alleen al op elektriciteit zo’n 11 procent in vergelijking met 2023. Het totale elektriciteitsverbruik van de hogeschool kwam uit op 8.671.324 kWh, wat vergelijkbaar is met het gebruik van bijna 2500 huishoudens. Ook qua gas (7 procent lager) en stadsverwarming (6 procent lager) verbruikte de hogeschool een stuk minder dan voorheen. De grote besparingen zijn deels te verklaren door het nieuwe energiebeleid dat in 2024 van start ging. Een reeks aan maatregelen op alle locaties van de hogeschool én de lagere energieprijzen zorgden ervoor dat er 2.2 miljoen euro minder werd uitgegeven aan energie.

    Slim omgaan met verlichting en klimaatsystemen

    Lampen die branden terwijl er niemand aanwezig is, dat is gelukkig steeds minder vaak het geval. Door verlichting slimmer te maken en automatisch uit te schakelen is er onder andere in Museumpark Laagbouw en de parkeergrage van de Rochussenstraat veel bespaard. Ook nieuwe instellingen voor systemen die verwarming, koeling en ventilatie regelen leiden tot minder verbruik. Zo is het op Wijnhaven 61 mogelijk om in het weekend alleen de ruimtes te verwarmen waar daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt.

    Schermen automatisch uit

    Het meest genoemd tijdens recente HR Meet-ups door medewerkers: schermen die onnodig aan blijven staan. Ook daar is in 2024 hard aan gewerkt. Koploper is locatie Kralingse Zoom, waar projectschermen en smartboards aan het einde van de dag automatisch uitschakelen. Ook op andere locaties wordt dit nu geïntroduceerd. Wil je mee helpen? Zet schermen uit als je ze niet gebruikt.

    Meer energie opwekken en opslaan

    Op Academieplein, Kralingse Zoom, Museumpark, Pieter de Hooghweg en Wijnhaven 107 zijn zonnepanelen te vinden. Die zorgen ervoor dat de hogeschool minder stroom hoeft in te kopen. De 900 panelen van bouwdeel C van locatie Kralingse Zoom wekten in 2024 bijna evenveel op als de gehele locatie in één jaar verbruikt. Daarnaast kon de hogeschool daar met een zogeheten warmte- en koude-opslag (WKO) overtollige warmte in de zomer opslaan, om die in de winter weer te gebruiken. Andersom werd de opgeslagen winterkou gebruikt om het pand te koelen in de zomer.

    Wat zijn de plannen voor 2025?

    Ook dit jaar dringen we het energieverbruik van de hogeschool verder terug. Tijdens de kerstvakantie is er bijvoorbeeld geëxperimenteerd met beperkte openstelling van de locaties. Dit leidde tot een aanzienlijke besparing in energiekosten, waardoor we bij andere vakanties ook kritisch kijken naar het open houden van locaties. Daarnaast willen we dit jaar studenten en medewerkers verder betrekken, omdat iedereen kan bijdragen aan het besparen van energie. Denk dan het uitschakelen van lampen en schermen bij het verlaten van ruimtes en het sluiten van ramen.

    Benieuwd naar de resultaten per locatie? Later dit voorjaar volgt een uitgebreide rapportage, maar je kunt de data zelf al bekijken op  hr.nl/duurzaam