“Wow, ik sta met mijn mond vol tanden!” Dat was de eerste reactie van Rabia Ahmad, derdejaars Bedrijfskunde, toen ze hoorde dat er een dialoogpodium komt waar ze samen met andere studenten in gesprek kan gaan over grote maatschappelijke thema’s en het onderwijs. Het was namelijk Rabia zelf die in de zomer van 2021 het idee opperde om een dergelijk platform op te tuigen. “En nu is het al werkelijkheid geworden!”
In juli ging ze samen met een aantal andere studenten in gesprek met Zakia Guernina (lid van het College van Bestuur van de hogeschool) over de toekomst van het onderwijs. Hoe ziet die eruit? Daar had Rabia een uitgesproken mening over. “Wij zijn de stem van de toekomst, dus wij zijn het die voor verandering kunnen zorgen. Veel studenten hebben hier ideeën over, maar ze weten niet waar ze hun stem kunnen laten horen. Na ons gesprek met Zakia had ik best wat vragen: gebeurt er nu daadwerkelijk iets met wat wij hebben besproken? Het antwoord is dus overduidelijk ja. Ik ben erg blij dat er nu een dialoogpodium voor ons is, zodat we gehoord worden en impact kunnen maken.”
Buiten het klaslokaal
Dat laatste is typisch iets voor de jongste generatie studenten, vindt Zakia Guernina. “Dat vind ik heel mooi om te zien. Veel studenten van nu zijn zich bewust van hun rol binnen grote maatschappelijke vraagstukken, zoals duurzaamheid, inclusie, gelijke kansen, betekeniseconomie, noem maar op. Dat soort zaken komen in het onderwijs terug, maar Rabia vertelde me dat ze ook graag buiten de muren van de hogeschool verdieping wil zoeken op dit soort onderwerpen. Wat ik zo leuk vind is dat ze dialogen met elkaar willen voeren over hoe hun stad er in de toekomst uitziet, en niet alleen naar monologen hierover willen luisteren. Zij zijn de stadmakers van straks.”
Toen ze die behoefte bij de studenten proefde, besloot Zakia Guernina zich direct hard te maken voor een plek waar jongeren met elkaar in gesprek kunnen gaan. “Als hogeschool hebben wij een socialiserende en persoonsvormende rol en dat gaat verder dan alleen het klaslokaal. In eerste instantie is het dialoogpodium Nieuw Rotterdam voor en door studenten van alle onderwijsinstellingen, maar ik kan me ook voorstellen dat docenten, bedrijven en andere instellingen uit Rotterdam zich aansluiten. Sterker nog, als ik ergens vertel over dit initiatief staan de mensen te springen om zich aan te melden. Wie wil er geen verdiepend en inspirerend gesprek voeren over bijvoorbeeld digitalisering en de betekeniseconomie?”
Op donderdag 10 maart is de aftrap van Nieuw Rotterdam, een kleine week voordat de gemeenteraadsverkiezingen beginnen. Uiteraard is dat geen toeval. “Een belangrijk moment, omdat tijdens de verkiezingen de toekomst van de stad ook centraal staat”, zegt Zakia Guernina. “En voor de studenten is het een mooie kennismaking met het democratisch systeem in Rotterdam. Welke rol kunnen zij daarin zelf vervullen? Daarom komen we vlak voor de verkiezingen samen met onderwijsinstellingen, de gemeente, de culturele sector, de politie, woningbouwcorporaties, et cetera bij elkaar om de komst van Nieuw Rotterdam te vieren. Nieuw Rotterdam is een coproductie van Pakhuis de Zwijger en Hogeschool Rotterdam. We zetten hiermee de eerste stap voor een blijvend dialoogpodium en hopelijk pakken andere partijen het daarna ook op, zodat jongeren continu in gesprek met elkaar en andere partijen blijven.”
Rabia verheugt zich erop. “Het zou mooi zijn als we bijvoorbeeld elke donderdagmiddag bij elkaar kunnen komen met studenten, voor wie studeren meer is dan alleen een diploma halen. Ik – en veel andere jongeren met mij – willen impact maken. Daar is dit dialoogpodium een prima plek voor.”
Meer weten?
Wil je meer weten over het dialoogplatform of je aanmelden voor de kick-off op donderdag 10 maart? Kijk dan op de webpagina van Nieuw Rotterdam.