Menu
    English

    Nieuwe opleiding om ‘duurzame en toffe’ IT-kennis te bevorderen

    Hogeschool Rotterdam start met Applied Artificial Intelligence

    08 maart 2022

    Om het tekort aan IT-kennis tegen te gaan, start Hogeschool Rotterdam in september met een nieuwe (omscholings)opleiding: Applied Artificial Intelligence. “We willen Rotterdam van meer IT-talenten voorzien.”

    Artificial Intelligence (AI) is overal. Of het nu gaat om de technische sector, het economisch domein of de zorgsector; AI speelt overal een rol en die rol zal de komende jaren alleen maar groter worden. Dus groeit ook de vraag naar vakmensen op dit gebied. Om daarin te voorzien heeft Hogeschool Rotterdam AI hoog op de agenda gezet.

    De nieuwe opleiding Applied Artificial Intelligence is dan ook een vanzelfsprekend voortvloeisel uit de deelname van de hogeschool aan Make IT Work, een praktijkgericht omscholingstraject van elf maanden voor IT-functies als software engineer, AI developer, data-analist, consultant software engineer. Hogeschool van Amsterdam startte in 2015 met dit traject voor zij-instromers en inmiddels zijn ook Fontys Hogeschool ICT, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en IT Academy Noord-Nederland aangesloten.

    Een leven lang ontwikkelen

    En vanaf komend studiejaar dus ook Hogeschool Rotterdam. “Het is van maatschappelijk belang dat we hieraan meedoen”, zegt Gwen Maas, namens de hogeschool projectleider van Make IT Work. “Er zijn simpelweg te weinig IT’ers. Door aan te halen bij Make IT Work willen we Rotterdam van meer IT-talenten voorzien. Bovendien vinden we bij de hogeschool ‘een Leven Lang Ontwikkelen’ erg belangrijk. Daarom is het goed dat deze opleiding er is voor net afgestudeerden die een aanvullende masterclass willen volgen of voor werkenden of werkzoekenden, die een andere kant op willen gaan.”

    Een van de grote voordelen van de elf maanden durende opleiding is de baangarantie. Deelnemers worden voor aanvang van het traject gekoppeld aan een van de aangesloten bedrijven. Na vijf maanden praktijkgericht studeren, treedt de deelnemer voor (tenminste) zes maanden in dienst van het bedrijf.

    Meer dan een trucje

    De eerste vijf maanden zijn pittig, zegt Gwen. “We gaan vijf dagen per week van 9 tot 17 uur aan de slag. Dat is heel intens en intensief, maar ook heel tof. We hebben een heel mooi onderwijsprogramma opgezet. Het is heel belangrijk om veel meer te kunnen dan een AI-trucje. We willen dat de deelnemers echt begrijpen wat ze doen op dit gebied. Als wij alleen maar trucjes uitvoeren zonder dat we écht kennis van zaken hebben, worden landen als Amerika, Rusland en China alsmaar machtiger. We moeten ervoor zorgen dat we AI-kennis ook binnen Europa hebben en houden. Alleen dan is onze IT-kennis duurzaam. Het mooie is dat je hiermee na de opleiding in alle mogelijke sectoren terechtkunt.”

    Volgens de projectleider van de Rotterdamse tak van Make IT Work is de opleiding ook geschikt voor mensen die nog nooit geprogrammeerd hebben. “Als je programmeren leuk vindt, kun je dat echt leren. Daar hoef je niet bang voor te zijn. Voor sommige mensen is het spannend, omdat ze nog nooit iets met techniek hebben gedaan, maar dat hoeft echt geen drempel te zijn.”

    Kosten

    Dat geldt ook voor het feit dat Applied Artificial Intelligence een particuliere opleiding is. De bijdrage van de werkgever is 6500 euro en van de deelnemer zelf 1000 euro. Gwen: “Er zijn echter verschillende vormen van subsidie mogelijk, dus laat je ook hierdoor niet weerhouden om jezelf op te geven voor deze toekomstbestendige opleiding.”

    Meer informatie

    Wil je meer weten over de nieuwe opleiding Applied Artificial Intelligence? Kijk dan op de webpagina van Make IT Work. Heb je daarna nog vragen? Mail dan naar makeitwork@hr.nl