Menu Zoeken English

Podcast: Ethiek, hoe doe je dat in het echt?

06 april 2021

Het Kabinet Rutter III is begin 2021 opgestapt vanwege de Toeslagenaffaire. Een complexe brei van data en algoritmes speelden hierin een belangrijke rol. Als je vanuit de ethische theorie naar de Toeslagenaffaire kijkt, dan ziet iedereen dat het helemaal verkeerd is. Maar toch gebeurt het. Er kan dus een groot gat zitten tussen de abstracte theorie en de weerbarstige werkelijkheid.

In het DataLAB: Living Lab voor AI & Ethiek werken we aan het overbruggen van theorie en praktijk. Hier komen onderwijs en onderzoek samen, met aandacht voor zowel techniek als het toepassingsdomein. Een mooi voorbeeld hiervan is het onderzoek van Maaike Harber, Lector AI & Society, die samen onderzoek heeft gedaan met met Suzanne van Rossen en Peter van Waart naar waarden binnen het Living Lab Scheveningen.

Binnen dit living lab worden er in een gecontroleerde omgeving experimenten gedaan met de inzet van Internet of Things (IoT) technologie, bijvoorbeeld camera’s en geluidssensoren om dit vervolgens door te ontwikkelen binnen de publieke ruimte in het gebied Scheveningen. Maar wat vindt de burger hiervan? Welke waarden spelen een rol?

In deze podcast gaat Berend Alberts-de Gier hierover in gesprek met Maaike Harbers, Lector AI & Society.

Deze podcast is opgenomen bij Studio Mattie Poels, onder redactie van Maureen Kamphuis. De muziek is van Jon Batiste (I Need You, en Cry).

lees meer over dit onderwerp

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen