Menu
    English

    Business Booster Programma: Samenwerken aan een Toekomstbestendig mkb in Zuid-Holland

    27 juni 2024

    In een tijd van digitale transformatie en duurzame ontwikkeling wordt het mkb uitgedaagd om te innoveren. Arjen van Klink, directeur van Kenniscentrum Business Innovation, Sjoerd Gerritsen, themaregisseur Leiderschap van Rotterdam Business School, Pim Jansen van KplusV en Carlos Goncalves van de Provincie Zuid-Holland delen hun inzichten over de samenwerking binnen het semester 6 programma ‘’Business Booster’’ en de impact ervan op de toekomst van mkb-bedrijven.

    Business Booster: brug tussen theorie en praktijk.


    "Het programma creëert een brug tussen academische kennis en real-world toepassingen," zegt Arjen. "Door studenten de mogelijkheid te bieden om hun theoretische kennis in de praktijk toe te passen, kunnen zij ervaring opdoen en kunnen bedrijven profiteren van frisse perspectieven en innovatieve ideeën."

    Business Booster richt zich op het mkb in Zuid-Holland. ‘’We merkten dat er te weinig aandacht was voor deze groep ondernemers, terwijl zij wel de meerderheid van de bedrijven in de regio vormen. Daarom is het programma opgezet om het brede mkb te ondersteunen bij verschillende transities”, aldus Sjoerd.

    Studenten van Rotterdam Business School doen onderzoek naar het toekomstbestendig maken van mkb-bedrijven. Diverse vraagstukken, zoals circulaire bedrijfsprocessen en digitalisering worden onderzocht. Deze thema’s gaan vaak hand in hand met arbeidsvraagstukken. Door een tekort aan personeel moeten bedrijven digitaliseren om hun bedrijfsprocessen draaiende te houden.

    Studenten die deelnemen aan dit programma werken samen met ondernemers en klankborden regelmatig met de partners KplusV en Provincie Zuid-Holland voor advies. ‘’De samenwerkingspartners KplusV en de Provincie Zuid-Holland leveren advieskracht en de verbinding met het mkb, wat het programma versterkt’’, legt Sjoerd uit.

    Het unieke van het Business Booster programma ligt in het aanpassingsvermogen. Er is geen vaste blauwdruk voor het programma, wat betekent dat er veel ruimte is voor experimenteren en leren.

     

    Samenwerking met KplusV en provincie Zuid-Holland

    KplusV is een vaste samenwerkingspartner binnen het Business Booster programma. De adviseurs van KplusV spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van de studenten. “We zijn vanaf het begin betrokken bij de strategie-opdrachten die de studenten formuleren. Vijf weken na de start van het programma presenteren de studenten hun eerste bevindingen, waarna wij samen met docenten de studenten kritisch bevragen en uitdagen. Dit helpt hen om hun onderzoeksvaardigheden te verbeteren en diepere inzichten te verkrijgen in de vraagstukken van de bedrijven," legt Pim uit. KplusV biedt advies en ondersteuning om het programma verder te professionaliseren en werkt nauw samen met de Provincie Zuid-Holland om dit te realiseren.

    Dit jaar heeft de provincie Zuid-Holland zich aangesloten als partner. De samenwerking met de provincie Zuid-Holland heeft het mogelijk gemaakt om het Business Booster programma op te schalen en breder in te zetten. De financiële ondersteuning van de provincie heeft geholpen om het programma verder te ontwikkelen en mkb-bedrijven beter te ondersteunen bij hun uitdagingen op het gebied van digitalisering en duurzaamheid. “De steun van de provincie heeft grote impact gemaakt. Nu kunnen we meer bedrijven bereiken en hen de nodige tools en kennis bieden om toekomstbestendig te worden”, aldus Carlos.

     

    Impact en voortdurende groei 

    Het Business Booster programma speelt een belangrijke rol in het interdisciplinaire en opgavegerichte onderwijs. "Het programma brengt studenten van verschillende opleidingen samen om interdisciplinair te werken aan echte bedrijfsuitdagingen. Door deze samenwerking worden mkb-bedrijven geholpen bij hun transities, zoals verduurzaming en digitalisering. Het programma biedt bedrijven de benodigde ondersteuning en expertise om zich aan te passen aan de veranderende markt en duurzaam te groeien", zegt Pim.

    Carlos deelt een voorbeeld van een vraagstuk van een mkb-bedrijf dat moeite had met de implementatie van duurzaamheid binnen de organisatie. Dankzij de ondersteuning van het programma kon het bedrijf een duurzaamheidsstrategie ontwikkelen en implementeren, wat resulteerde in kostenbesparingen en een hogere klanttevredenheid. Dergelijke succesverhalen illustreren hoe de samenwerking als partner direct en positief bijdraagt aan de groei en duurzaamheid van mkb-bedrijven. "

    Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn belangrijk, aangezien de behoeften van MKB-bedrijven voortdurend veranderen. Door regelmatig feedback te verzamelen van deelnemende bedrijven en studenten kan het programma relevant en effectief blijven. Evaluaties en aanpassingen blijken essentieel te zijn om mkb-bedrijven te ondersteunen bij hun uitdagingen," sluit Pim af. 

     

    Slotevent Business Booster 

    Op vrijdag 7 juni kwamen studenten, docenten en externe partners samen in het auditorium van Rotterdam Business School om het Business Booster programma af te sluiten. Amber, themacoördinator Minoren Leiderschap, deelde haar inzichten over ambidexteriteit in het mkb en hoe haar onderzoek effectief binnen het mkb toegepast kan worden. Lees meer over Amber's onderzoek hier.

    Zes groepjes studenten die deelnamen aan het programma kregen de kans om hun onderzoek te pitchen voor de jury, bestaande uit Arjen, Dwayne van der Klugt (KplusV) en Carlos. Het groepje met de beste pitch, 'Bioriginal', ging er met de winst vandoor. Tot slot was er een inspirerende gastspreker, Lennaert Koch, CFO van het snelgroeiende Rotterdamse mkb-bedrijf Helloprint. Hij nam iedereen mee in de verduurzamingsreis die Helloprint de afgelopen 3 jaar heeft doorgemaakt door Certified B-corp te worden. Het evenement werd afgesloten met een borrel, waarbij deelnemers konden netwerken en terugblikken op de successen en lessen van het programma.

     

    Vragen?

    Heb je vragen of wil je meer weten over het Business Booster programma? Neem dan contact op met Sjoerd Gerritsen (s.gerritsen@hr.nl)