Wat is een hackathon?
Tijdens een hackathon gaan studenten een intensief en tijdgebonden traject in. Studenten van verschillende opleidingen en instituten komen samen om een ingewikkelde opdracht op te lossen. Voorheen draaiden hackathons vooral over coderen, maar tegenwoordig zijn er veel verschillende thema’s, zoals business strategy, social innovation, sustainability en digitale transformatie. Studenten werken in teams aan een opdracht met een relevant probleem. Zodra ze de challenge kennen, hebben ze maar kort de tijd om te brainstormen en hun oplossing uit te werken. Tijdens dit proces krijgen ze ondersteuning van experts die hen feedback geven om hun idee te verfijnen en te verbeteren.
Het innovatieve idee van Circular Thinkers
Het team Circular Thinkers bestaat uit zes studenten: Milan (eerstejaars Bedrijfskunde) en Edvinas, Denise, Khoa, Petra en Helena (tweedejaars honoursprogramma studenten International Business)."Ik zag de e-mailuitnodiging en was op zoek naar een uitdaging, dus ik schreef me meteen in," vertelt Milan. Petra voegt toe: "Het honoursprogramma bood ons deze bijzondere kans aan."
Na de spannende Rotterdamse finale heeft de jury Circular Thinkers uitgeroepen tot winnaar! Hun winnende concept? Mystery boxes met tweedehands en gerepareerde items voor jongeren. Dit idee scoorde het hoogst op impact, haalbaarheid en innovatie en werd door de jury geprezen als een frisse en effectieve manier om circulair consumeren aantrekkelijker te maken. "We dachten aan mystery boxes omdat jongere doelgroepen soms een gebrek aan interesse hebben in tweedehands producten. Jongeren worden beïnvloed door overconsumptie. Ze houden van exclusiviteit, mysterie en luxe. Dit gebruikten we in ons voordeel," legt Denise uit.
Teamwork en vaardigheden
Teamwork speelt een cruciale rol in een hackathon. "We kenden elkaar niet, maar we werkten goed samen en bespraken alles. In brainstormsessies had iedereen ideeën en we waardeerden elkaars kritiek," zegt Petra. Milan vult aan: "Het verliep heel harmonieus." Het samenwerken met studenten van verschillende achtergronden werd als leerzaam ervaren. "Het was leuker en uitdagender, en we leerden veel van elkaars kennis," vertelt Milan.
Daarnaast had elk teamlid een unieke bijdrage. "Iedereen had een sterke kant die we konden benutten. Helena is goed met AI, wat nuttig was voor beeldgeneratie. Khoa is goed met Canva, waardoor we een sterke presentatie konden maken. Petra en Milan waren de beste in presenteren, dus dat lieten we aan hen over," legt Denise uit. Petra voegt toe: "Denise had kritische vragen, dankzij haar waren we goed voorbereid op de vragen van de jury."
Enorm waardevol
De jury was onder de indruk van het concept en de sterke presentatie van het team. Eén van de juryleden benadrukte: “We thought it was the most innovative idea, they presented very clearly, they answered the questions very well, and they focused on one of the highest ‘R’s’: Re-think.”
De studenten vonden het hele proces van de hackathon enorm waardevol. "Voor de meesten van ons was het de eerste hackathon. We zouden het zeker nog eens doen," zegt Denise.
Tijdens de hackathon krijgen de studenten hands-on ervaring door echte problemen op te lossen die dichtbij hen staan. De bedrijven ontvangen op hun beurt innovatieve ideeën vanuit een frisse en jonge blik. "Ik zou het zeker aanbevelen aan andere studenten. Je leert niet alleen over het onderwerp, maar ook over teamwork, presenteren en je eigen sterke punten," voegt Denise toe.
Ook gaf het hen een nieuw perspectief op circulaire economie. "Ik wist wat circulaire economie was, maar ik had nooit gezien hoe het echt toepasbaar was voor bedrijven. Nu zie ik hoe duurzame praktijken ingezet kunnen worden. Dit geeft me hoop voor de toekomst," zegt Petra. Khoa voegt toe: "Toen ik de case zag en hoorde wat de docent zei, raakte ik geïnteresseerd en wilde ik meer weten. Nu zie ik hoe belangrijk het is voor bedrijven."
Op naar de Grande Finale!
Met deze overwinning kwalificeerde Circular Thinkers zich voor de Grande Finale in de Johan Cruyff Arena op vrijdag 7 februari. Daar namen zij het op tegen twaalf andere teams uit het hele land om de nationale titel te winnen. Uiteindelijk eindigden Circular Thinkers op de vierde plek, een prestatie om trots op te zijn! "Ik ben echt dankbaar voor mijn team en zou dit graag nog eens doen als het mogelijk is," zegt Petra.
Andere grote hackathons
Dit jaar zijn er drie grote hackathons. Naast de Nationale Hackathon Circulaire Economie, zijn er The Immersive Tech Week en de Creathon 2025 - Depot Boerhaave.
Fotograaf: Samuel Wagner.