#Together
Met #Together bereiden we studenten voor op complexe maatschappelijke transitievraagstukken door middel van een uniek samenwerkingsnetwerk. #Together is een manier waarop we samenwerken binnen RBS. Hoe we alle opleidingen, het onderwijs en onderzoek, met ieder hun eigen curriculum, focus en expertise, samenbrengen met het werkveld om zo impact te maken op maatschappelijke vraagstukken. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Wel hebben we een manier gevonden om met elkaar te werken en verschillen op te lossen. En dat is best bijzonder, want in het onderwijs zie je vaak dat opleidingen verkokert werken. Wij hebben een manier gevonden om te ontkokeren, en daarvoor hebben we deze nominatie in de wacht gesleept.
“Het mooiste van de samenwerking met de andere opleidingen was dat we elkaar gaandeweg beter gingen begrijpen. Daardoor bleken schijnbare verschillen vrij vlot te overbruggen. Mijn persoonlijke ‘aha-moment’ kwam toen de studenten van de verschillende opleidingen elkaar peer feedback gaven. Het was geweldig om te zien hoe ze elkaar vanuit hun eigen perspectief op scherp zetten en versterkten.”
Docent bij Global Marketing & Sales en betrokken bij het interdisciplinaire programma Creating Impact with Data.
De Nederlandse Onderwijspremie
De Nederlandse Onderwijspremie is een belangrijke onderscheiding voor onderwijsteams uit het mbo, hbo, en universitair onderwijs. Het is bedoeld om innovatie en verbetering in het onderwijs te erkennen en te stimuleren. Daarmee is het voor ons ook een mooie erkenning van onze inspanningen om met onderwijs en onderzoek impact te maken in de maatschappij.
Verschillende juryrondes
De podiumplek die het team van #Together heeft bereikt, is niet komen aanwaaien. Er hebben verschillende intensieve juryrondes plaatsgevonden waarin betrokkenen flink aan de tand werden gevoeld. Zowel studenten, het bedrijfsleven, docenten, onderzoekers en coördinatoren als kwartiermaker Steffie Theuns en directeur Fred Feuerstake zijn voor de jury verschenen om te vertellen, en vooral te laten zien, welke impact #Together maakt. Zo is er een treinspel gespeeld om de werkvorm van ontkokering te demonstreren, die verschillende opleidingen en het werkveld hebben samengebracht, en is er een ‘spoorboekje’ ontwikkeld dat de jury mee heeft genomen in onze reis.
“Wat het pittige was aan de juryrondes is dat alles wat we de afgelopen twee jaar met elkaar hebben gedaan op het gebied van onderwijs, onderzoek, cultuur en systeem, met 80 docenten en 700 studenten, heel kort moest worden overgebracht op de jury. Het leuke was dat ik veel herkenning zag bij de juryleden. Ook onze Rotterdamse aanpak hebben we gepitcht: niet teveel lullen, vooral ook poetsen. Al doende leren en ontdekken we. Dat werd erg gewaardeerd door de jury, ondanks dat ze ook een wetenschappelijke onderbouwing zochten.”, aldus Steffie Theuns, kwartiermaker van #Together.
RBS heeft sowieso een onderscheiding van de Nederlandse Onderwijspremie in de wacht gesleept. Op 27 juni horen we tijdens het ComemiusFestival of we op de eerste, tweede of derde plaats zijn geëindigd. Naast de eer, hangt aan iedere plek een mooie geldprijs. Welke plek het voor #Together ook wordt, trots zijn we sowieso.
Studenten geven hun eindpresentatie bij partner Sodexo waarin ze hun oplossing voor het reduceren van voedselverspilling presenteren.
Interdisciplinair onderwijs in cijfers
Schaalgrootte in 2023-2024
- 11 business opleidingen
- Discipline overstijgend: Gezondheidszorg, Techniek, Social Work & Gebouwde omgeving
- Meer dan 150 lerende praktijkpartners
- 80 betrokken docenten
Opschaling
- Van tientallen studenten (experimenten in schooljaar 2021-2022) naar 450 studenten (schooljaar 2022-2023 – vanaf dit jaar vaste keuze in het curriculum) naar nu 700 studenten in schooljaar 2023-2024. Dit is ruim 42% van de studenten die kiezen voor dit onderwijs.
Disseminatie
- Aanpak is onderdeel van de uitvoeringsagenda Hogeschool Rotterdam
- Samenwerking met Hogeschool van Amsterdam en Avans