Menu
    English

    Studenten Hogeschool Rotterdam leveren waardevolle inzichten voor het mkb in Rotterdam

    Het ‘mkb Dashboard Rotterdam 2024’ is gepubliceerd; een rapport dat een actueel beeld geeft van de situatie van het midden- en kleinbedrijf in de regio Rotterdam. De editie van dit jaar is tot stand gekomen in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, het Erasmus Centre for Entrepreneurship en studenten, docenten en onderzoekers van Rotterdam Business School en Kenniscentrum Business Innovation. Hun bijdrage zorgt voor waardevolle inzichten, gebaseerd op zowel data als praktijkervaringen van lokale ondernemers.

    Studenten brengen praktijkinzichten in

    Studenten Bedrijfskunde van Hogeschool Rotterdam verzamelden praktijkinzichten bij hun stagebedrijven en leverden daarmee een belangrijke bijdrage aan het mkb Dashboard Rotterdam 2024. In samenwerking met stagecoördinatoren Ryan Gentle en Zouhair Saddiki interviewden zij ondernemers over strategische speerpunten en actuele uitdagingen. Naast deze praktijkverhalen bevat het dashboard ook statistische gegevens over het mkb in de regio.

    De vragenlijst die werd gebruikt, bracht in kaart welke strategische keuzes en uitdagingen ondernemers ervaren. “De vragenlijst bood een praktische ingang voor studenten om met hun stagebedrijven in gesprek te gaan,” zegt Arjen van Klink die als lector het project begeleidde. “Door deze gesprekken kregen de studenten niet alleen meer inzicht in de bedrijfsvoering van hun stagebedrijf, maar droegen ze ook bij aan een breder begrip van de lokale mkb-situatie.”

    Belangrijkste bevindingen

    Veel ondernemers geven aan dat digitalisering en verduurzaming geen prioriteit hebben, ondanks de groeiende vraag naar duurzame en digitale oplossingen. Zij willen wel vernieuwen, maar missen de kennis en middelen om dit te realiseren. Dit gebrek aan focus op innovatie kan hen op lange termijn in een nadelige positie brengen.

    Daarnaast worstelen ondernemers met het stellen van prioriteiten. Ze proberen meerdere zaken tegelijk aan te pakken, waardoor belangrijke veranderingen niet goed worden doorgevoerd. Onduidelijkheid over regelgeving maakt dit nog complexer, wat leidt tot onzekerheid en terughoudendheid in besluitvorming. Dit onderstreept de noodzaak van gerichte ondersteuning en duidelijke richtlijnen voor mkb-ondernemers.

    Praktijkgericht onderzoek

    De betrokkenheid van studenten bij dit rapport laat zien hoe praktijkgericht onderzoek kan bijdragen aan innovatieve oplossingen voor het mkb. Hun frisse blik en actuele kennis helpen ondernemers om strategische keuzes te maken op basis van data en praktijkervaringen. Dit soort samenwerkingen tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven dragen bij aan een veerkrachtiger en toekomstbestendig mkb.

    De inzichten uit het ‘mkb Dashboard Rotterdam 2024’ laten zien waar ondernemers in de regio tegenaan lopen en waar kansen liggen. Wil je deze resultaten gebruiken in je onderwijs? Of ben je benieuwd hoe jouw studenten of projectgroep kunnen bijdragen aan toekomstige edities? Bekijk het volledige rapport of neem contact op met Arjen van Klink om mogelijkheden te verkennen.