Bij Bibliotheek Rotterdam ging Zihni Özdil in gesprek met Marit Huisman (New Future Lab) en Youetta de Jager (ICTU) over hoe we digitale middelen kunnen ontwikkelen die écht werken voor iedereen. De kernvragen waren:
- Hoe maken we digitale tools begrijpelijk en toegankelijk voor iedereen?
- Hoe zorgen we dat eindgebruikers betrokken worden bij het ontwikkelen van digitale oplossingen?
- Wat kunnen we doen om meer vertrouwen te creëren in digitale hulpmiddelen?
Peter van Waart (Hogeschool Rotterdam) legde uit waarom de Dag van de Digitale Inclusie belangrijk is. Peter Joziasse (Digital Childs Rights) wees erop dat we moeten inzetten op meer toezicht om kinderen beter te beschermen in de digitale wereld. Dat Rotterdam daar wereldwijd in de voorhoede van loopt met een Wethouder Digitale Inclusie liet Joziasse geheel terecht niet onvermeld.
Vanuit het publiek ontstond een levendige discussie. Allerlei vragen en opmerkingen vanuit de belevingswereld van de burgers passeerden zo de revue. Bijvoorbeeld dat digitale diensten nog altijd niet inclusief genoeg zijn als het aankomt op (zelf)identificatie. Of hoe een burger uitlegde dat hij zich zorgen maakt om zijn driejarige nichtje dat nu al verslaafd lijkt te zijn aan smartphones.
Kunstenaar Roland van Dierendonck gaf AI een gezicht door metaforen en ideeën over AI te visualiseren, terwijl studenten van de opleiding Communicatie and Multimediadesign in gesprek gingen met ervaringsdeskundigen over de (visuele) toegankelijkheid van hun digitale ontwerpen.
Bij KPN op de Wilhelminakade werd een dialoog gevoerd met onder andere wethouder Faouzi Achbar en een aantal studenten over een socialer internet en de bijdrage die alle partijen daaraan zouden kunnen en willen leveren.
In Stadslab Rotterdam maakte een groep enthousiaste statushouders van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam kennis met de wereld van digitale technologie. Hoewel het qua taal soms even zoeken was, ging iedereen blij met een zelf ontworpen naambordje op de lasersnijder naar huis.
Jongeren van stichting L.E.S. werkten in het HefHouse (jongerenhub) samen met stichting Digital Child Rights aan hun Connection Challenge: ‘Ben jij connected met jezelf, met de ander en jouw buurt?’ In een brainstorm hebben ze veel creatieve ideeën bedacht om beter (digitaal) verbonden te zijn met anderen in hun wijk. Het resultaat: ze gaan hun talent inzetten om in 2025 voor Rotterdam-Zuid een Connection Festival te organiseren.
Over de Dag van Digitale Inclusie
De Dag van Digitale Inclusie heeft laten zien dat samenwerking en dialoog de sleutel zijn om een toekomst te bouwen waarin iedereen mee kan doen in de digitale wereld. Alliantie Digitaal Samenleven is de initiatiefnemer van de Dag van Digitale Inclusie. Voor het Rotterdamse event werkte Hogeschool Rotterdam samen met Gemeente Rotterdam, Bibliotheek Rotterdam, Stichting Digital Child Rights, Stadslab Rotterdam, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en KPN om op lokaal niveau stil te staan bij het verkleinen van de digitale kloof en het vergroten van digitale toegankelijkheid. Kijk voor meer informatie over digitale inclusie op de website van Alliantie Digitaal Samenleven.