Menu
    English

    Mission: Transition, 19 november, Slimme en groene stad

    Hoe werken we samen aan een slimme en groene stad in de strijd tegen klimaatverandering?

    28 november 2024

    Tijdens de laatste Mission: Transition van dit jaar namen drie inspirerende sprekers ons mee in hun visie op de noodzakelijke samenwerking tussen mens, natuur en technologie om in te spelen op klimaatverandering.

    Anja Overdiek deelde haar inzichten uit haar onderzoek ‘De Wijk als Biotoop', waarbij ze met bewoners uit de wijk Oud-Mathenesse, partners en studenten nieuwe mogelijkheden ontwerpt die voor meer biodiversiteit moeten zorgen. Gemeenten zoals Rotterdam en Den Haag stellen vast dat maatregelen om de biodiversiteit in hun steden te vergroten, niet worden begrepen door burgers. De weerstand tegen vergroening komt volgens Overdiek voort uit vijf denkpatronen:

    • Controlisme: we willen dat natuur schoon en netjes is
      Men wil een strakke, opgeruimde (gevel)tuin of balkon dit komt de biodiversiteit vaak niet ten goede.
    • Ding-isme: we spiegelen wie we zijn aan de dingen die we bezitten 
      We vinden het belangrijk om een auto te hebben met een parkeerplek voor de deur. Dit staat vergroening in de weg.
    • Gescheidenheid: iedereen wil verantwoordelijk zijn voor zichzelf en hun eigen stukje natuur
      Vergroening is alleen mogelijk als we samenwerken. De natuur kent geen grenzen.
    • Solutionisme: we willen dat iemand de problemen voorgoed oplost
      We zoeken de oplossing liever buiten onszelf. We hopen op een oplossing van bijvoorbeeld de overheid of industrie voor grote maatschappelijke uitdagingen.

    • Urgentisme: we laten ons vangen door dagelijkse urgentie
      Men laat zich vangen door de waan van de dag en de bijbehorende ‘kleinere’ uitdagingen.

    Betrokkenheid van bewoners vergroten

    Aan de hand van een aantal voorbeelden liet Overdiek zien hoe technologie kan helpen om deze obstakels te doorbreken, met apps als Polinator Pathmaker en Tygron. Tools die zijn ontworpen om de betrokkenheid van bewoners te vergroten en hen te motiveren om de biodiversiteit in hun wijk te bevorderen.

    Gedrag en gedragsverandering begrijpen

    Janneska Spoelman, docent ruimtelijke ontwikkeling en onderzoeker, vertelde over haar paper Co-creating Eco Cities. De urgentie van biodiversiteit wordt vaak niet gevoeld. Ze ging in op de vraag hoe we de actiebereidheid kunnen vergroten voor meer biodiversiteit in wijken. Ze gebruikte in haar onderzoek het COM-B model, een model ontwikkeld om gedrag en gedragsverandering te begrijpen. Spoelman liet zien hoe bewoners in Rotterdam bijdragen aan natuurobservaties en hoe participatie kan worden gestimuleerd door middel van visuele tools zoals natuurherinneringskaarten.

    Bas Sala van Studio Bas Sala presenteerde zijn innovatieve project 'de slimme regenton', die is ontworpen om hitte-stress te verminderen en water effectief te beheren. Deze regenton, die gebruikmaakt van geavanceerde technologie, helpt steden om zich aan te passen aan klimaatverandering door water vast te houden en langzaam af te geven. Met dit project werken ze aan een gezonde klimaatadaptieve droomstad van de toekomst. Sala had ook een duidelijke oproep aan de gemeente Rotterdam: er is behoefte aan meer investeringen om pilotprojecten te implementeren en te bestendigen.

    Technologie voor duurzamere toekomst

    De presentaties werden gevolgd door een ronde waarin vragen werden gesteld over de maatschappelijke impact van technologie. De sprekers benadrukten dat technologie een hulpmiddel is dat, mits goed toegepast, kan bijdragen aan een duurzamere toekomst. 'Blijf goed nadenken wanneer technologie maatschappelijk zinvol is', luidde dan ook de boodschap. 

    We kijken uit naar weer een gevarieerd en inspirerend programma voor Mission: Transition in 2025. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op LinkedIn.