Met de benoeming van de vier nieuwe vertrouwenspersonen geeft de hogeschool invulling aan haar ambitie van een inclusieve hogeschool. Hiermee wordt ook een van de beloftes gerealiseerd uit het actieplan Racisme dat de hogeschool afgelopen zomer presenteerde.
Als onderdeel van het actieplan is het systeem van vertrouwenspersonen tegen het licht gehouden, om ervoor te zorgen dat studenten en medewerkers op een laagdrempelige manier en in alle vertrouwelijkheid melding kunnen doen als zij enige vorm van racisme of discriminatie ervaren in het onderwijs of in de werksituatie. Er bleek grote behoefte te bestaan aan functionarissen met de verantwoordelijkheden en autoriteit van vertrouwenspersonen in wie studenten uit niet-gerepresenteerde groepen zich kunnen herkennen.
Om die reden is het team van vertrouwenspersonen uitgebreid met juist vertegenwoordigers uit die groeperingen. Kijk op de speciale pagina op Hint (besloten intranet studentenpagina) of op Hint (besloten intranet medewerkerspagina) voor meer informatie.
Jeroen Chabot, directeur Willem de Kooning Academie en als regisseur op dit onderwerp actief in de actiegroep racisme: “Ik vind het heel belangrijk dat het prachtige geschenk dat onderwijs is door iedereen in alle vrijheid en geborgenheid genoten kan worden. Aanspreekbare en herkenbare functionarissen die er voor jou zijn horen daarbij. Ik wens de nieuwe vertrouwenspersonen veel succes.”
Hieronder stellen de vier nieuwe vertrouwenspersonen zich voor.
Ali Davarci
Ik ben Ali Davarci, ben geboren en getogen in Rotterdam en heb een Turkse afkomst. Ik kom uit een gezin van vier kinderen. Van jongs af aan leerden we van onze ouders dat we hard moesten werken om iets te kunnen bereiken. Mijn ouders zagen het belang in van studeren en deden er ook alles aan om ervoor te zorgen dat hun kinderen een hoge opleiding konden genieten. Ik heb de opleiding financiële economie aan de Erasmus Universiteit afgerond. In mijn vrije tijd wandel ik graag, spreek ik graag met vrienden af en bezoek ik musea.
Ik werk ruim 13 jaar voor Hogeschool Rotterdam en ik heb in die periode voor verschillende opleidingen gewerkt als onder andere docent in financiële vakken. Op dit moment ben ik werkzaam binnen het instituut Rotterdam Business School. In de loop van de jaren heb ik mezelf verder ontwikkeld in mijn didactische vaardigheden en begeleiden van studenten.
Een kwaliteit van mij is empathisch vermogen en goed luisteren waarbij je een andere centraal stelt. Dit sluit ook goed aan bij de nieuwe functie die ik één dag in de week ga vervullen als vertrouwenspersoon gericht op discriminatie en racisme. Ongewenst gedrag in de vorm van discriminatie, intimidatie, pesten, agressie en geweld kan in elke professionele werkomgeving voorkomen, zo ook binnen onze organisatie. Dit blijkt ook uit mijn eigen waarnemingen, gesprekken met collega’s en studenten. Ongelijke behandeling van personen is een maatschappelijke probleem en doet zich ook voor in onze organisatie. Ik heb op deze positie gesolliciteerd omdat ik hier bewust van ben en bijdrage zou willen leveren aan het verzachten van dit probleem voor zowel de medewerkers als de studenten.
Selina Kofi
Hi! Ik ben Selina Kofi, 27 jaar en kom uit Rotterdam. Ik ben opgegroeid in een bi-cultureel gezin met een Nederlandse en Ghanese achtergrond. Ik heb een zusje en broertje en mijn ouders zijn toen ik jong was uit elkaar gegaan.
Momenteel ben ik 1,5 jaar werkzaam op de Willem de Kooning Academie. Ik begon met twee dagen als studieloopbaancoach voor Product Design en Animatie. Inmiddels werk ik vier dagen op de academie en hierbij is nu ook de functie van vertrouwenspersoon aan toegevoegd. Ik kijk er erg naar uit mijn rol als coach en vertrouwenspersoon te combineren en weet zeker dat de twee elkaar zullen aanvullen en versterken.
Mijn feeling bij de academie is prettig. Ik leer veel van mijn collega's en in mijn rol als coach. Ik heb zelf naast de academie ook rondgelopen op locatie Museumpark van de hogeschool waardoor ik weet wat er speelt, waar de obstakels liggen, maar ook wat er veranderd is in de loop der tijd. Ik hoop ook in mijn rol als vertrouwenspersoon bij te kunnen dragen aan de bevordering van ons leer- en werkklimaat en vooral de veiligheid daarvan.
De functie als vertrouwenspersoon specifiek voor discriminatie/racisme trok mij aan omdat ik dus zelf ook als student vijf jaar rond heb gelopen op Hogeschool Rotterdam. Ik weet hoe erg ik dit als student nodig had en merk nu als medewerker dat er veel zaken die in mijn tijd relevant waren om aangepakt te worden er nu nog steeds zijn. Ik ben blij dat er steeds meer mensen de kracht en energie vinden om zich uit te spreken tegen onrecht, welke vorm of welk gevoel dit dan ook mag aannemen. Ik weet zelf hoe moeilijk dit kan zijn vanuit mijn eigen ervaringen met racisme en discriminatie binnen het instituut. Discriminatie en racisme is soms moeilijk te herkennen vanwege de vaak kleine 'micro-agressies' waarin het naar voren komt. Ik hoop dan ook vanuit mijn geleefde ervaring en mijn expertise als coach bij te kunnen dragen aan het signaleren, bespreekbaar maken en aanpakken van deze vaak systematische problematiek.
Dionne Markelo-Wagiso
Ik ben 35 jaar, geboren en getogen in Rotterdam, getrouwd en moeder van 3 dochters (10, 2 en 1). Mijn roots liggen in Suriname en de Dominicaanse Republiek.
Inmiddels ben ik 14 jaar werkzaam bij Hogeschool Rotterdam: ik begon tijdelijk bij het Studenten Service Center, daarna bij het bedrijfsbureau van de Rotterdam Business School en nu voor de Engelstalige Masteropleidingen als coördinator Studentzaken en lid van de examencommissie.
In mijn vrije tijd ben ik graag bezig met mode, tekenen, gamen, lezen en muziek. Ik heb een grote liefde voor verschillende culturen, talen en diversiteit en werd dan ook erg blij en enthousiast van het voornemen van de hogeschool om het team vertrouwenspersonen meer divers te maken. Herkenning en representatie zijn zó belangrijk! De onderwerpen racisme en discriminatie gaan mij erg aan het hart, vooral omdat dit helaas nog steeds iets van deze tijd is, en ook ik hier weleens mee te maken heb. Ik wil graag mijn steentje bijdragen om het op de hogeschool in ieder geval inclusiever en een veilige, comfortabele omgeving voor iedereen te maken.
Maureen Tijtel
Mijn naam is Maureen Tijtel, ik ben 53 jaar en woon in Rotterdam. Op 1-jarige leeftijd kwam ik met mijn familie vanuit Suriname naar Nederland. Ik ben opgegroeid in Rotterdam West. Mijn grootmoeder had een centrale rol binnen de familie en is van grote invloed geweest op de vrouw die ik geworden ben.
Ik heb ruim 30 jaar werkervaring in het onderwijs en hulpverlening en ben sinds 2016 als docent werkzaam bij het Instituut Sociale Opleidingen. Naast het lesgeven verzorg ik workshops aan nieuwe medewerkers, geef ik trainingen over inclusie en diversiteit en het keuzevak studievaardigheden.
Binnen de hogeschool zie ik een groeiende aandacht en bewustwording voor het bestrijden van ongelijkheid, het tegengaan van discriminatie en het bevorderen van inclusie en diversiteit. Ik lever graag een bijdrage aan de onderwijsvisie van de hogeschool, waarin aangegeven wordt dat een ieder, ongeacht achtergrond, zich welkom en geaccepteerd voelt.
Ik sluit af met een quote van Maya Angelou: We only rise by lifting others.