Menu
    English

    Een draai aan digitale disruptie

    Hoe gaat Business IT & Management hier mee om

    03 maart 2021

    De wereld is in 2020 in hoge mate veranderd en mensen zijn afhankelijker geworden van IT, denk bijvoorbeeld aan het thuiswerken. Deze transitie in de digitalisatie moet goed worden beheerd en ondersteund door experts in hun vakgebied.

    Gaat dit artikel over digitale innovatie, vraag je je af? Nee, maar ik heb nu wel je aandacht.
    Business-IT is een echt vakgebied. Vraagstukken in dit gebied gaan over hoe zowel de bedrijfsvoering efficiënter kan worden ingericht, als welke IT-componenten gebruikt kunnen worden om de business te ondersteunen. Bij de opleiding Business IT & Management (BIM) worden deze toekomstige IT-managers, bedrijfsanalisten en functioneel beheerders opgeleid. Sinds studiejaar 2020-2021 is er een start gemaakt aan een curriculum vernieuwing van de opleiding BIM om beter in te spelen op het beroepenveld en nieuwe trends in de IT te integreren in het onderwijsprogramma. In dit artikel gaan we dieper in op één van deze trends, namelijk data-driven decision making en welke rol de BIM’er kan hebben bij zulke ontwikkelingen.

    Data-driven decision making

    De mens maakt dagelijks veel besluiten zonder dat men erover nadenkt; wat je eet, wat je doet, wat je wel of niet koopt. Door verschillende onderzoeken wordt zelfs gesuggereerd dat de mens 90% van de beslissingen neemt op basis van gevoel. Uit een onderzoek (Deloitte, 2015) blijkt dat het gevoelsmatig beslissingen maken ook nog veelal wordt gebruikt in het bedrijfsleven. Dit kan soms grote gevolgen hebben voor een organisatie;

    • Moet de organisatie meer of minder produceren?
    • Hoe kunnen we ons product goedkoper aanbieden door ons productieproces anders in te richten?
    • Hoe kunnen we onze service naar de klant verbeteren?

    Gek eigenlijk als erover nagedacht wordt dat er nu een enorme hoeveelheid informatie wordt gegenereerd, maar dat beslissingen nog steeds op gevoel worden gemaakt.

    Een BIM’er kan in dit geval goed gebruikt worden om de huidige gang van zaken naar een hoger niveau te tillen. De BIM’er is dé brug tussen de behoefte van de business en de ondersteuning van de IT. De BIM’er gaat in gesprek met de business en maakt een ontwerp op doordat hij goede communicatieve vaardigheden heeft, weet wat technisch haalbaar is en een goede prioriteitsbepaling kan uitoefenen. Hierna kan hij samen met de IT’ers het systeem inrichten en de verandering realiseren, ook organisatorisch gezien.

    Meer informatie

    BIM is dé opleiding voor de integratie en innovatie van enerzijds de ICT en anderzijds het bedrijfsleven. Inzicht hebben in wat de nieuwste trends in technologie zijn en analyseren en concluderen hoe dit het bedrijfsleven kan beïnvloeden is van essentiële waarde om deze integratie en innovatie functie te kunnen vervullen.
    Meer informatie over de opleiding Business IT & Management is te vinden op de website van de Hogeschool Rotterdam.