‘’Trots dat dit prachtige en belangrijke evenement voor de elfde keer plaatsvindt'', begon Sarah Wilton-Wels als voorzitter van het College van Bestuur bij de opening van de Onderwijsparade op locatie Rochussenstraat. ''En hoe belangrijk is onderwijs! Zeker nu. De wereld staat op z’n kop en tegelijkertijd zijn de vacatures niet in te vullen. Hoe nemen wij onze studenten hierin mee? Toekomstmaker zijn is wel echt wat ons bindt. Samen. Want we kunnen en moeten leren van elkaar. Dank voor jullie inzet, betrokkenheid en aanwezigheid!’’
Sarah Wilton-Wels sprak haar blijdschap uit over de organisatie van dit event. Foto: Roy Borghouts
Toekomst maken, hoe doe je dat?
Justien Marseille, toekomstonderzoek en hoofddocent bij Creating010/Instituut voor communicatie, media en informatietechnologie (CMI) nam de aanwezigen mee in manieren om naar de toekomst te kijken. Want wil je de toekomst maken, dan moet je ook nadenken over wat de mogelijkheden precies zijn. Marseille presenteerde daarbij methoden om hier met docenten, onderzoekers en studenten naar te kijken.
Toekomst denken, waarbij je veel verder in de toekomst kijkt dan morgen. Welke mogelijke toekomsten zijn er? Want wie weet zit daar juist wel een toekomst in. Denk aan Covid-19. Een toekomst waarin een pandemie de complete samenleving platlegt, leek ondenkbaar. Inmiddels is duidelijk dat je zelfs over ogenschijnlijk onmogelijke toekomsten kunt nadenken.
Exponentieel denken, waarbij je op zoek gaat naar kleine ontwikkelingen die misschien straks wel de norm worden. Neem de draadloze telefoon. Ooit een uitzondering, nu twintig jaar later niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.
Systeem denken, waarbij je kijkt naar de systemen die onze toekomst vormgeven. Zoals wetten, maatschappelijke standaarden en technische mogelijkheden. Zo gaan we er nu vanuit dat je naar een fysieke school gaat en een opleiding na vier jaar afrondt en een vak beheerst. Door de systemen te begrijpen die deze realiteit bepalen, kun je nadenken over hoe dat in de toekomst gaat zijn. Of een systeem dus helemaal anders inrichten om die toekomst te veranderen.
Justien Marseille, toekomstonderzoeker en hoofddocent bij Creating010/CMI, spreekt tijdens haar keynote over methoden in het onderwijs en onderzoek naar de toekomst te kijken. Foto: Roy Borghouts
Samenwerking in kleine community
Naast de intrigerende sessie van Marseille stond de middag en avond volledig in het teken van kennissessies en workshops. Het onderdeel ‘immersive learning’ is daar een mooi voorbeeld van. Hierbij worden technologieën als VR en AI ingezet om studenten te laten leren. Onderzoekers en docenten werken in een kleine community binnen de hogeschool aan experimenten en integratie van deze technologie in het curriculum.
Als kennisinstelling zijn er veel docenten die ook binnen de onderzoekscentra actief zijn. Via onderzoeksgroepen komen zij zo in contact met collega’s van totaal andere opleidingen en expertises, maar ook het werkveld en de maatschappelijke partners.
Nog betere begeleiding van studenten
Tijdens de Onderwijsparade waren er verschillende sessies die verdieping gaven op bijvoorbeeld integratie van het onderzoek in het curriculum. Of op het opzetten van nieuw onderzoek binnen één van de kenniscentra en center of expertise, maar ook de bijdrage die ons onderzoek levert aan onze maatschappelijke opgaven. Daarnaast waren er voorbeelden van docenten die hun onderzoeksvaardigheden en ervaring inzetten voor nog betere begeleiding van hun studenten.
Deelnemers aan de live podcast over generatieve ai in onderwijs en onderzoek zijn druk in gesprek over hun standpunten. Foto: Roy Borghouts
De impact van generatieve AI
Dat we niet meer om generatieve AI heen kunnen, werd tijdens de Onderwijsparade nog maar eens duidelijk. Het thema kwam in veel sessies aan bod. De live podcast en workshop over de impact van GenAI op ons onderwijs en onderzoek sprong daarbij vooral in het oog.
Verder leren als toekomstmaker?
Kom dan op 19 april naar het M4H gebied voor de Dag van de Toekomstmakers! Dit jaar staan de schijnwerpers op de impact van digitalisering. Met de nadruk op verbinding tussen digitale innovatie en maatschappelijke vraagstukken. Een dag waarop we onderwijs, onderzoek en de praktijk samenbrengen om krachten te bundelen en samen toekomst te maken!