Menu
    English

    “Ons doel is studenten in beeld houden en zorgen dat ze door kunnen met de opleiding”

    Online Ontmoetingsplein opleidingen Academieplein

    20 april 2020

    Wat altijd vanzelfsprekend was, het met elkaar kletsen op de gang, in de kantine, het binnenlopen bij Studentzaken met een vraag, opeens kon het niet meer. Alle normale contactmomenten die studenten op school met elkaar en met docenten hadden, vielen in één keer weg.

    Bij bureau Studentzaken begonnen al snel vragen binnen te komen, en berichten of het mogelijk gemaakt kon worden elkaar te ontmoeten. Arjan Sullock Enzlin van instituut IGO en Ruud Ingelse van EAS, allebei hoofd Studentzaken bij hun instituut en allebei gevestigd op locatie Academieplein, bedachten een oplossing: het Online Ontmoetingsplein.

    "Hoe kunnen we elkaar toch ontmoeten?"

    Arjan, vanaf zijn geïmproviseerde werkplek bij hem op zolder: “Het is allemaal even wennen zoals je ziet, ik had thuis geen werkplek en heb hier zelf een bureau in elkaar gezet. M’n bureaustoel heb ik op school opgehaald. Niet iedereen maakt de omschakeling naar online onderwijs even gemakkelijk, dat geldt voor docenten maar voor studenten net zo zeer. Je moet wennen aan de techniek en het anders lesgeven.

    Maar dat niet alleen, het gaat ook om hoe je bijvoorbeeld je motivatie vindt om te studeren nu je niet meer naar school hoeft. En hoe kun je even overleggen met Studentzaken of een praatje maken met medestudenten van wie je het nummer niet hebt? We kregen signalen van studenten die zoekende waren en hebben daarom op Teams een plek gecreëerd waar deze vragen allemaal een plek kregen.”

    Halen en brengen

    Op de vraag of het een beetje loopt antwoordt Arjan: “Naar mijn idee vult het een behoefte. Sinds we gestart zijn hebben 250 personen zich aangemeld als lid. Dat zijn voornamelijk studenten, zelfs een aantal van andere instituten, ook enkele docenten en een decaan. Op dit moment zien we dat studenten op het plein vooral wat komen halen, hopelijk zien we over een paar weken dat ze ook wat komen brengen, dat ze andere studenten die een vraag gesteld hebben verder helpen bijvoorbeeld. En zelf blijven we posten over nieuwe ontwikkelingen.”

    “Kom gerust langs”

    Wat is er te vinden op het ontmoetingsplein? Ruud: “We proberen informatie te bieden waarmee studenten weer verder kunnen. We hebben er video’s geplaatst over hoe je een dagritme aanbrengt in je leven, over coronastress, er is een hoekje voor technische vragen, voor nieuwe ideeën en we organiseren elke dinsdag en donderdagochtend een ‘koffie- en vragenuurtje’, wij zitten dan klaar voor studenten die gerichte vragen hebben, maar kom gerust ook langs voor zomaar even een praatje. Met ons initiatief willen we studenten actief en betrokken houden. Blijf niet op die bank hangen!”

    Arjan(links) en Ruud van Studentzaken locatie Academieplein via Teams (tekst gaat verder onder foto)

    “De afdeling Personeelszaken voor studenten”

    Studentzaken geeft studenten voor wie studeren net wat moeilijker is dan voor anderen een steuntje in de rug. Als je door onzekerheid, een moeilijke thuissituatie of bijvoorbeeld autisme of adhd wat extra aandacht nodig hebt zijn ze er voor je. “Je zou Studentzaken kunnen zien als de afdeling Personeelszaken voor studenten. Wij bewaken de balans tussen zorg en borg. We hebben aandacht voor de zorgvragen maar bewaken ook de borging van de eindtermen”, zegt Arjan. Ruud vult aan: “Je komt hier met vragen die niet te maken hebben met de inhoud van de studie, maar alles eromheen. Als je een bemoedigend gesprek en wat tips nodig hebt om daarna weer door te kunnen met de studie, ben je bij ons aan het goede adres. Heb je meer hulp nodig, dan verwijzen we naar decanen of Student aan Zet.”

    “Sommige studenten zijn bang om met hun vraag te komen omdat ze denken de enige te zijn die het niet kan bijbenen. Wij bieden ze een luisterend oor en spreken hen moed in, in deze tijd weten we ook niet altijd precies wat er gebeurt. Het helpt vaak al als ze merken dat meer studenten nu worstelen met het vinden van balans tussen soms moeilijke privésituaties en de studie.”

    Blijven meedoen

    “Een belangrijke taak van ons is dat we studenten in beeld willen houden. Dat is altijd onze rol, als we signalen krijgen dat een student al een tijdje niet op school is geweest nemen we contact op. Eerst door te mailen, dan bellen, als het echt niet lukt diegene te bereiken sturen we een aangetekende brief. Ons doel is ervoor te zorgen dat niemand buiten de boot valt, dat ieder binnen zijn of haar eigen mogelijkheden zo goed mogelijk kan blijven meedoen. Als het ondanks alle inspanningen niet lukt om de benodigde studiepunten te halen, zijn wij ook degenen die moeten zeggen ‘Sorry, maar het zit er niet in. Zou je niet een andere keuze maken?’ Gelukkig lukt het ook heel vaak wel studenten een extra stapje te laten zetten en hun diploma te behalen.”

    Kopiëren mag!

    Andere onderwijsinstituten hebben al gevraagd of ze het over mogen nemen. “Natuurlijk mag dat”, zeggen Ruud en Arjan. “Wij hebben er nog niet van gehoord of elders ook dit soort initiatieven zijn. Meestal is de communicatie van opleiding naar studenten onderwijsgerelateerd. Bij het ontmoetingsplein gaat het juist om die andere vragen. HRBS heeft belangstelling getoond, zij willen het dan per opleiding inzetten. Dat kan natuurlijk ook, de opleidingen daar zijn veel groter.”