Menu
    English

    Openbare les Ted Veldkamp: praktijkgericht onderzoek cruciaal bij oplossen klimaatopgaven

    De stad als spons laten werken om klimaatproblemen aan te pakken. Tijdens de openbare les van Ted Veldkamp (lector Klimaat & Water) was dit één van de onderwerpen. Locatie Drijvend Paviljoen op RDM Campus zat compleet gevuld met ruim 150 bezoekers. Tijdens de les gaf Veldkamp inzicht in haar onderzoek naar een klimaatbestendig, waterrobuust en waterbewust Rotterdam en presenteerde zij haar onderzoeksagenda voor de komende jaren.

    ‘Er moet een tandje bij’

    Een belangrijk deel van de openbare les werd gevuld met een door Veldkamp geproduceerde documentaire. Hierin vertellen meerdere experts welke oplossingen er liggen om onszelf voor te bereiden op 2050, 2100 en verder.

    ‘Het klimaat verandert zo snel, dat er een tandje bij moet om alle plannen te realiseren’, klonk het in de documentaire. ‘Hoe zorgen we ervoor dat de groene stad groen blijft? Maar ook: ‘hoe gaan we om met de vele regenbuien? Hierin spelen niet alleen technische en sociale innovaties een rol, ook government en regelgeving moeten we niet vergeten.’

    De experts zijn het eens: actie is nu vereist. Vandaag bouwen we aan de stad en samenleving van morgen. We maken van de stad een spons met maatregelen op gebouw, straat, wijk en systeemniveau. Door – waar mogelijk – te vergroenen en waar nodig technische klimaatinnovaties te laten landen in de praktijk. In de openbare ruimte of op privaat terrein, in herontwikkel- of nieuw te ontwikkelen gebied en in samenspel met de inwoners en/of ondernemers uit de stad.

    Wil je meer weten over Dr. Ted Veldkamp en/of haar onderzoek naar een klimaatbestendige, waterrobuuste en waterbewuste stad? Hier lees je er alles over.

    Allemaal een puzzelstukje toevoegen

    Volgende onderdeel van het programma op het Drijvend Paviljoen? De vragen van dagvoorzitter Rutger Hogezand (onderwijsmanager Watermanagement) aan een zorgvuldig samengesteld panel. Naast Veldkamp waren dat onder anderen Johan Verlinde (Gemeente Rotterdam), Ellen van Bodegom (Stichting Iedereen aan Boord), Bart van den Hurk (Deltares) en Robert van Roijen (VP Delta).

    “Hoe zie jij de samenwerking voor je binnen deze opgaven”, vroeg Hogezand aan Verlinde. “Als iets essentieels’’, luidde het antwoord. ‘’We voegen allemaal een puzzelstukje toe, waardoor we veel partijen nodig hebben om Rotterdam klimaatbewust te maken.” Van Bodegom vult hierop aan: “We moeten niet vergeten dat de Rotterdammers zelf ook wat kunnen doen. Ik zie waar wij werken op Noordereiland en Hillevliet, dat bewoners zelf bijvoorbeeld een geveltuintje aanleggen om regenwater op te vangen.’’ 

    ‘’Weer andere Rotterdammers steken liever met elkaar de schouders eronder, door bijvoorbeeld zwerfafval op te ruimen. Die groep willen we enthousiasmeren en groter maken. Daarnaast hebben we veel studenten bij ons en ook zij spelen een belangrijke rol in oplossingen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een concept ontworpen voor een drijvende dijk voor de kade. Bij hoogwater kan de dijk met het water meebewegen. Studenten blijven dit idee doorontwikkelen", aldus Van Bodegom. 

    Meters maken door samen te werken

    Van Hogezand was benieuwd welke mogelijke issues een rol spelen binnen het oplossen van de opgaven. Van den Hurk vertelde: “De innovatie zit hem ook in governance. De opgave is grotendeels bekend, maar hoe en onder welke volgorde we dit aanpakken is nog een vraag. Ook speelt capaciteit een rol. Voor sommige zaken komen we handen tekort. Door de samenwerking aan te gaan, brengen we capaciteit bij elkaar en maken we meer meters.” 

    Lectoraat officieel van start

    De enige vraag die tijdens dit event nog resteerde, was met welke actie Veldkamp nu van start gaat. ‘’We gaan uitzoeken hoe we de innovatieve opties in de praktijk kunnen brengen. In volle vaart. Met elkaar.’’ 

    Dat Hogeschool Rotterdam maar wat blij is met inspanningen van de lector, werd tot slot bevestigd door Sarah Wilton-Wel (bestuursvoorzitter College van Bestuur). Ze overhandigde een cheque waarop staat dat onze hogeschool een boom doneert om Rotterdam groener te maken. Ook bedankte ze haar voor haar keuze om haar lectoraat voor Hogeschool Rotterdam te houden. ‘’Je draait het lectoraat niet alleen, je draagt het’’, aldus Wilton-Wels.

    Wil je meer weten over Dr. Ted Veldkamp en/of haar onderzoek naar een klimaatbestendige, waterrobuuste en waterbewuste stad? Hier lees je er alles over.