De Toekomstmakers Awards en Beurs werden dit jaar voor het eerst uitgereikt. Er werden al langer prijzen voor onderzoek en een beurs uitgereikt tijdens de Jaaropening, maar nu Hogeschool Rotterdam de slogan ‘Overtref Jezelf’ heeft ingeruild voor ‘Toekomstmakers’, kregen de prijzen en beurs een nieuwe naam. De Awards werden dinsdag uitgereikt door College van Bestuur-leden Wijnand van den Brink en Hanneke Reuling.
De awards werden na uitgebreid juryberaad toegekend aan projecten waarin onderzoek, onderwijs en het werkveld samenwerken aan minstens één van de vier maatschappelijke opgaven. Een prijs voor iedere opgave waar Hogeschool Rotterdam voor staat: toekomstbestendige economie, duurzame delta, vitale gemeenschap en slimme sociale stad.
Toekomstmakers Award Toekomstbestendige economie
Voor de opgave Toekomstbestendige economie ging de Toekomstmakers Award naar het onderzoek van studenten Carlijn Snippe, Stephan Haaksema en Alex Chan. De winnaars studeren aan de opleidingen International Business, Finance & Control en Bedrijfskunde. Ze ontwikkelden een inkooptool die bedrijven helpt duurzame inkoopkeuzes te maken. Het weegt naast economische waarde ook andere factoren zoals de carbon footprint, herbruikbaarheid van de materialen en of er wel of niet met een materialenpaspoort wordt gebruikt. De tool wordt op dit moment landelijk gebruikt en beïnvloedt een totale inkoopwaarde van 900 miljoen euro. De jury roemt de interdisciplinaire samenwerking binnen een instituut, de grote impact en denkt dat deze tool pas het begin is.
Toekomstmakers Award Duurzame Delta
Living Lab Plasticvrije Delta won de Toekomstmakers Award voor de opgave Duurzame Delta. Farida Maai, student watermanagement, nam de prijs namens het Lab in ontvangst. In dit doorlopende onderzoek proberen studenten vervuiling aan te pakken. Dit doen ze door een integrale aanpak waarin toegepast onderzoek, onderwijs en het werkveld samenwerken aan een duurzame (Rijn-Maas)delta. Deze samenwerkingsgerichte aanpak richt zich op de monitoring van plastics, inzameling en duurzame verwerking ervan, maar ook bronaanpak en bewustwording. De jury beoordeelde het project als een zeer sterk langlopend en voortbouwend project en een vernieuwende onderwijsvorm waarin het voor studenten tastbaar wordt waar het over gaat en waar ze het voor doen.
Toekomstmakers Awards Vitale gemeenschap
Een ‘indrukwekkend project’ dat ‘enorm veel indruk maakt omdat het om een moeilijk te bereiken doelgroep gaat’, zo omschreef de jury het onderzoek van student Ani Haratunjan die de Master Advanced Nursing Practice volgt. Haratunjan heeft vanuit de GGD Rotterdam Rijnmond in samenwerking met straatdokters bijgedragen aan het onderzoek van Matthea van Hennik dat zich richt op het screenen van baarmoederhalskanker onder dak- en thuislozen, EU-arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en instabiel wonende sekswerkers. Een kwetsbare groep die volgens eerder onderzoek van straatdokter Marlieke Ridder bij deelname aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker ruim vier keer vaker afwijkingen vertoonden. Door proactief uitstrijkjes aan te bieden aan deze groep, verzamelt Ani data om aanbevelingen te formuleren voor betere preventieve gezondheidszorg en vroegtijdig baarmoederhalskanker te signaleren.
Toekomstmakers Awards Slimme Sociale Stad
‘App je Happy’, zo heet het project dat de Toekomstmakers Award voor de opgave Slimme Sociale Stad heeft gewonnen. Het project richt zich op de ontwikkeling van e-Health toepassingen binnen de jeugdhulp en het onderwijs. Studenten uit verschillende disciplines werken samen aan het ontwerpen en implementeren van digitale interventies, zoals serious games en apps, voor jongeren met psychische problemen. Het project is een samenwerking van het Instituut voor Sociale Opleidingen, Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie, Kenniscentrum Talentontwikkeling en het Kenniscentrum Zorginnovatie en Kenniscentrum Creating 010. De jury roemde vooral “de krachtige verbinding van onderwijs en onderzoek die de expertise van studenten en docenten uit verschillende opleidingen combineert.” Student Romy van de Graaf nam - met medestudenten - de prijs in ontvangst.
Toekomstmakers Beurs voor Uniek Sporten Thuis
Naast alle Toekomstmakers Awards, werd ook de Toekomstmakers Beurs uitgereikt. Een beurs voor een honoursstudent met bijzondere toekomstplannen die met het geld van de beurs (maximaal 5000 euro) een ambitieuze start maken met de volgende stap in diens ontwikkeling. De beurs ging naar Femke Witzel die ‘m aanvroeg om bij te dragen aan de bekostiging van de uitbreiding van het dashboard voor Uniek Sporten Thuis. Een platform waar mensen met een beperking sportlessen kunnen volgen die zijn bedacht door toptrainers die zelf ook een beperking hebben. Dit dashboard geeft inzicht in het gebruik van het platform en biedt mogelijkheden individuele cliënten anoniem te ondersteunen in het oppakken en uitvoeren van sportactiviteiten. Raad van Toezicht-voorzitter Anja Oskamp kwam de prijs uitreiken, maar Witzel was niet fysiek aanwezig. De student is op de Paralympics in Parijs contacten aan het leggen voor haar werk. In een video liet ze weten heel blij te zijn dat de beurs haar is toegekend.