Het onderwerp van de middag liegt er niet om: kinderen die opgroeien in een onveilige thuissituatie, kunnen hier tot in hun volwassen leven de gevolgen van ondervinden. Hulpverleners hebben niet altijd zicht op gezinnen waarin de veiligheid niet gewaarborgd is. En vaak gaat het geweld, wat zich op verschillende manieren kan uiten, gepaard met onderliggende problematiek. Een integrale aanpak, waarin verschillende hulpverleners samenwerken, is dus belangrijk.
Praktijkgericht onderzoek
Vanuit het lectoraat Effectief beschermen van kinderen in onveilige gezinnen, wordt onderzoek gedaan naar een nieuwe ontwikkeling in deze aanpak. Bij dit onderzoek worden professionals betrokken in leersessies, waarin onderwerpen als onzekerheid, machteloosheid en handelingsverlegenheid worden besproken. Door het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek ontwikkelt het lectoraat modules en handvatten, die zowel in de beroepspraktijk als in het hoger onderwijs gebruikt kunnen worden. Op die manier wil Roos op beide gebieden impact maken. Daarnaast gaat het lectoraat op verschillende manieren in gesprek met professionals en studenten over de vraag hoe (toekomstige) professionals nog betere hulp en bescherming kunnen bieden aan kinderen die slachtoffer zijn van kindermishandeling. Roos: “Van de gezinsleden die meewerken aan het onderzoek, horen we onder andere dat kinderen en jongeren te weinig betrokken worden. Professionals herkennen dit en benadrukken het belang van een andere grondhouding, waarin er meer aandacht zou moeten zijn voor gezamenlijkheid en gelijkwaardigheid. Wat hierin zou kunnen helpen, is vertraging en focus.”
"In ons onderzoek horen we dat kinderen en jongeren te weinig betrokken worden."
Workshops
In drie workshops maakten de deelnemers op verschillende manieren kennis met het onderwerp van de middag. Ze brachten een bezoek aan Filomena, het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling, gingen aan de slag met het meldcodespel ‘Wanneer start IK de meldcode’, georganiseerd door de vereniging voor aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling (LVAK), of ze gingen in gesprek met jongeren van de Augeo Jongerentaskforce.
Een van de deelnemers kijkt terug op zijn bezoek aan Filomena: “Het belang van onderzoek werd mooi zichtbaar in de workshop: het informeert de professional. Filomena heeft alle expertise in huis, een mooi voorbeeld hoe je in de praktijk met elkaar samenwerkt ten gunste van de zorgvrager.”
What doesn't kill you makes you stronger
Drie van de jongeren uit de Jongerentaskforce, opgeleid als ervaringsdeskundigen, namen deel aan het panelgesprek. Roos legde hen stellingen voor waar de meiden op konden reageren, waaronder ‘What doesn’t kill you, makes you stronger’. Alle drie de jongeren hebben deze uitspraak gehoord van buitenstaanders over hun situatie. Ze reageren unaniem met ‘oneens’: “Van trauma word je niet sterker. Je wordt sterker van wat je ermee doet en hoe je ermee omgaat. Van je kwetsbaarheid kun je kracht maken.” De jongeren kunnen rekenen op een groot applaus van de zaal.
Tijdens de officiële installatie, benoemt CvB-lid Hanneke Reuling het belang van effectief beschermen in Rotterdam en de integrale aanpak daarbij. Roos heeft volgens Hanneke drie eigenschappen die een goede basis zijn voor de nodige samenwerking: verbinding, nieuwsgierigheid en praktisch optimisme. “Je hebt een indrukwekkend netwerk binnen zowel de praktijk als het onderwijs en hoe je kennis hierin verbindt. Je bent een levend voorbeeld van hoe je samen sterker staat. Jouw lectoraat doet ertoe en draagt bij aan verbetering.” Als allerlaatste heeft Hanneke een algemene opmerking over lectoren binnen Hogeschool Rotterdam: “Lectoren zien we als de boegbeelden die altijd gericht zijn op maatschappelijke opgaven. Zij zijn de dragers van onze kennisinstelling”.
Foto's
Foto's: Hans Tak















