Menu
    English

    Waardebepaling van zorginnovaties

    Draagvlak aan alle belanghebbenden bieden

    01 juli 2024

    Het Kenniscentrum Business Innovation houdt zich sinds eind 2021 bezig met het bepalen van de waarde van zorginnovaties. Als basis is gestart met HTA (Health Technology Assessment) als overkoepelende aanpak voor beleidsanalyses om de medische, sociale, ethische en economische implicaties te bestuderen van de ontwikkeling, verspreiding en gebruik van medische technologie.

    In de afgelopen periode is de focus verlegd naar praktische toepasbare instrumenten om de waarde van technische innovaties in zorg en welzijn, vanuit de perspectieven van alle belanghebbenden, in kaart te brengen. Dat doen we door indicatoren te identificeren die voor de belanghebbenden bijdragen aan de uitdagingen in het leven en het werk die met de betreffende innovatie opgelost kunnen worden.

    Het belangrijkste doel is om besluitvorming over de implementatie en opschaling van technologie beter te kunnen onderbouwen. Immers wat voor een zorgorganisatie voordelen oplevert hoeft niet per definitie ook te gelden voor de cliënt/patiënt. Met onze waardeonderzoeken proberen we inzichtelijk en meetbaar te maken welke aspecten in de keuzes meegenomen moeten worden om voldoende draagvlag bij alle belanghebbenden te kunnen krijgen.

    In dit nieuwsartikel willen we twee projecten er kort uitlichten.

    Zorgorganisatie Aafje startte gedurende de Covid beperkingen met online dagbesteding om de cliënten enige vorm van ondersteuning thuis te kunnen geven. De resultaten waren, gegeven de omstandigheden in die periode, veelbelovend en het idee ontstond om digitale dagbesteding te continueren. De vraag, die na het opheffen van de beperkingen kwam, was of digitale dagbesteding structureel gefinancierd kon worden en of het een waarde toevoegt aan de cliënt, de organisatie, de dagbestedingscoach en de financier, in dit geval de gemeente Rotterdam. Kenniscentrum Business Innovation heeft samen met Aafje en de gemeente Rotterdam een aanzet gemaakt om de indicatoren voor de waarden voor alle belanghebbenden in kaart te brengen en deze waarden waar mogelijk te kwantificeren. De gemeente Rotterdam wilde graag weten of digitale dagbesteding van invloed is op het voorkomen of uitstellen van de wmo vraag.

    Het project loopt nog maar heeft wel al geresulteerd in een kosten- en batenanalyse voor Aafje en de gemeente Rotterdam. De uitdaging is nu nog om de kwalitatieve waarden, zonder al te veel extra dataverzameling, meetbaar te maken.

    Zorgverzekeraar CZ vroeg Kenniscentrum Business Innovation bij te dragen aan de ontwikkeling van een uniforme landelijke methodologie en uitkomstmaten voor het valideren van transformatie en re-design van het zorgproces (met technologie) in de niet-curatieve zorg. Als casus is voor Virtuele Thuiszorg van Mobiel-Care gekozen. In het project zijn een aantal stappen doorlopen waaronder het identificeren van de belanghebbenden en het vaststellen van de maat voor ‘succes’ vanuit hun perspectief. Dat is gedaan door gebruik te maken van een ‘aloude’ marketingmethode: het Jobs-to-be-Done (JTBD) framework. JTBD helpt te begrijpen wat de behoeften en wensen van alle betrokken belanghebbenden zijn. Door te vragen welk probleem Virtuele Thuiszorg voor de betrokkenen oplost is het mogelijk geworden om daaruit een aantal indicatoren voor ‘succes’ te definiëren. Met de MoSCoW-methode worden de prioriteiten vanuit de verschillende perspectieven in kaart gebracht en ontstaat er een overzicht van

    Indicatoren die elk van invloed moeten zijn op de besluitvorming voor implementatie en de resultaten van opschaling. Op dit moment wordt er gewerkt aan de uitdaging om de benodigde data, om de indicatoren te kunnen laden, te vinden.

    Deze projecten dragen bij aan de landelijke beweging Digizo.nu . Digizo.nu is het platform voor organisaties in de zorg en ondersteuning die ondersteunt bij het transformeren van processen. Digizo.nu ontwikkelt een landelijke aanpak voor de bepaling van de waarde van zorginnovaties om te helpen bij het opschalen van processen naar een grotere schaal. Het Kenniscentrum Business Innovation neemt deel in Digizo.nu en draagt bij aan de ontwikkeling van de Waardebepaling in de Praktijk.

    Kenniscentrum Business Innovation is een onafhankelijke kennisinstelling zoals bedoeld in de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ). STOZ subsidieert het anders organiseren van zorg of ondersteuning via de inzet van digitale of hybride processen. Voorwaarde voor deze regeling is het uitvoeren van een waardebepaling.

    Meer weten over het aanvragen van STOZ en het doen van het verplichte waardebepalingsonderzoek? Contacteer ons.