Menu
    English

    Windturbine op RDM campus markeert start Energietransitielab

    03 juli 2024

    Sinds dit jaar siert een windturbine op 18 meter hoog de kade van RDM campus. De windturbine wordt vanaf het nieuwe jaar ingezet voor onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van Hogeschool Rotterdam. Dit Fieldlab Windenergie is het eerste kopstuk in de oprichting van het Energietransitielab van Centre of Expertise HRTech op RDM Campus. 

    De 1,5 kW windturbine met een rotordiameter van 3,5 meter bevat sensoren die gekoppeld zijn aan een dataplatform. Het stelt studenten in staat praktijkgericht onderzoek te doen naar energietransitie en systeemintegratie. Per februari 2024 zal onder aanvoering van Johan Antonissen, coördinator Energietransitie, de windturbine ingezet worden in het onderwijsprogramma van de minor Rotterdamse Energietransitie voor de technische opleidingen van de Hogeschool Rotterdam. 

    In de komende jaren worden op RDM Campus door CoE HRTech meerdere fieldlabs ontwikkeld die op het dataplatform aangesloten worden. “De volgende fieldlabs zijn gericht op een drijvende windturbine en een elektrolyser. Met de koppeling van data kunnen we de samenwerking tussen systemen beter onderzoeken”, licht Johan toe. “Mijn ambitie is om zoveel mogelijk studenten kennis te laten maken met de meest bekende duurzame energietechnologieën: zon, wind en waterstof. Dan heb je faciliteiten van dergelijke fieldlabs nodig. Om theorie en praktijk samen te brengen, om opleidingen te verbinden met nieuwe kennis.” 

    De oprichting van Fieldlab Windenergie luidt de eerste fase in van de ontwikkeling van het Energietranisitielab. Een plek waar studenten de basiskennis over energietransitie krijgen, de mogelijkheid hebben om zich te specialiseren op energietransitie en waar bedrijven de ondersteuning kunnen krijgen bij het verkennen van de haalbaarheid van het toepassen van technologieën, het ontwerpen en realiseren van praktijkoplossingen en in contact komen met toekomstig gekwalificeerd personeel. 

    Gijsbert Korevaar, lector Circulaire Energietranisitie bij CoE HRTech, ziet het Energietransitielab als ”een moderne leerwerkomgeving, dé living lab voor kennis over de energietransitie in de offshore- en procesindustrie. Momenteel zijn de mogelijkheden voor studenten en bedrijven om gezamenlijk te werken aan de complexe grootschalige vraagstukken van de energietransitie in de haven beperkt.” Het Energietransitielab brengt onderwijs en de industrie met elkaar in contact door  gezamenlijk aan projecten en innovaties te werken. Tegelijkertijd vindt er ook een vorm van bijscholing voor de bedrijven plaats. Het Energietransitielab wordt een belangrijke voedingsbodem voor bestaande en nieuwe onderwijsmodules over duurzame energiebronnen en een systemische aanpak. 

    Energietransitielab

    Het Energietransitielab wordt opgericht door o.a. CoE HRTech, Hogeschool Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Gemeente Schiedam, Deltalinqs en Buccaneer Delft.  De partners willen belangrijke vraagstukken van de energietransitie oplossen door te zorgen voor een vernieuwde multidisciplinaire onderwijs in een contextrijke omgeving op RDM Campus.