Wat is Vitaal op Zuid
Samengevat is de Vitale coalitie op Zuid een dynamische samenwerking die streeft naar een diepe verbondenheid met de stad en haar inwoners, waarbij de theorie wordt gecombineerd met de praktijk en de ervaringen van bewoners om tastbare resultaten te bereiken.
Werkwijze Vitaal op Zuid
Vitaal op Zuid werkt aan sterke wijken door iedereen te betrekken: van bewoners tot maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven, bedrijven en onderwijs. We willen dat mensen in de wijk zich met elkaar verbonden voelen, samen problemen aanpakken en positieve bewegingen inzetten.
Hoe doen we dat? Allereerst luisteren we naar de wijk: wat hebben bewoners nodig, wat kunnen zij zelf en hoe kunnen maatschappelijke organisaties, beleid en ondernemers daar op aansluiten? Daarna zetten we ‘learning communities’ op. Dit zijn groepen waarin studenten van verschillende niveaus en opleidingen en partners in de wijk samenwerken aan concrete vraagstukken. Iedere student en partner draagt vanuit zijn of haar eigen kennis bij. Ze leren dus niet alleen met elkaar, maar ook van elkaar.
Onze thuisbasis is het Expertise Centrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) van de Hogeschool Rotterdam.
Belangrijk is dat we niet alleen leren, maar ook echt iets doen voor de wijk. De resultaten gebruiken we binnen het onderwijs ook om nieuwe lesprogramma’s, zoals speciale minoren, te ontwikkelen. We geloven in samenwerken, experimenteren en vooral luisteren naar de mensen in de wijk. Zij kennen hun buurt het best en hebben de beste ideeën voor verbetering. Bij Vitaal op Zuid staat de buurtbewoner dus echt centraal!