Op woensdag 5 juni 2024, tijdens de bijeenkomst Aan het roer voor leidinggevenden van Hogeschool Rotterdam, gingen Frans Spierings, directeur Kenniscentrum Talentontwikkeling, en Szabinka Dudevszky, docent-onderzoeker, in gesprek met een twintigtal collega’s over de transitieopgave vitale gemeenschap.
Toekomstmakers
“Met een vitale gemeenschap kunnen we alle problemen aan”. Met deze prikkelende stelling startte Frans Spierings zijn korte introductie op het thema vitale gemeenschap. Mensen die samenwerken vanuit een innerlijke gedrevenheid en elkaar vinden in deze gedeelde motivatie, kunnen bergen verzetten.
Onze studenten en docenten willen betekenisvol werk doen in de samenleving en bijdragen aan een betere wereld. Wat dit betreft is Toekomstmakers een prachtige nieuwe slogan van Hogeschool Rotterdam.
Hogeschool Rotterdam heeft de ambitie om samen toekomst te maken, ook op complexe maatschappelijke opgaven. Met een vitale gemeenschap binnen en buiten de hogeschool kunnen we de wereld een beetje beter maken: veiliger, groener, gelijkwaardiger en eerlijker.
Maar hoe bereiden we, als vitale hogeschoolgemeenschap, onze studenten voor op de toekomst, waarin ze goede professionals kunnen zijn met talent voor transitie? Hoe komen we samen met bewoners, (toekomstige) professionals, opleiders en onderzoekers tot een vitale gemeenschap, die een waardevolle bijdrage aan de samenleving levert? Een vitale gemeenschap die in verbondenheid werkt aan het verkleinen van onderwijs-, gezondheids- en welvaartverschillen en het versterken van de kracht van burgers.
“Met een vitale gemeenschap kunnen we alle problemen aan”.
Directeur Kenniscentrum Talentontwikkeling
What’s Burning in the Kitchen?
De vraagstukken die we vanuit vitale gemeenschap samen gaan oppakken, bepalen we met elkaar. Op 5 juni zijn we de eerste gesprekken aangegaan met collega’s uit de domeinen van zorg, onderwijs, business, gebouwde omgeving, duurzame haven, communicatie en interne diensten. We vroegen hen: What’s burning in the kitchen? Van welk vraagstuk uit jouw vakgebied lig je wakker? En, wat doe je al op dit vlak, zie je mogelijkheden tot cross-disciplinaire samenwerking?
De vraagstukken die de gesprekspartners inbrengen zijn zeer divers en tegelijkertijd zijn er gemeenschappelijke kernen te herkennen. Een deel van de vraagstukken richt zich op de interne
gemeenschap van de hogeschool met onderwerpen als het welzijn van studenten en medewerkers dat onder druk staat en het ontwikkelen van veerkracht en weerbaarheid.
Vraagstukken uit de stad die genoemd worden, lopen uiteen van laaggeletterdheid, lerarentekort, zorginfarct tot armoede en kansenongelijkheid. Vraagstukken die in de buitenwereld actueel zijn, zoals polarisatie, diversiteit & inclusie, en vitaliteit van professionals, spelen evengoed binnen de hogeschool.

Inspirerende initiatieven
De vraagstukken zijn talrijk en serieus, tegelijkertijd doen we als hogeschool al heel veel moois. De collega’s schetsen op 5 juni een rijk palet van inspirerende projecten en initiatieven die bijdragen aan en uiting zijn van een vitale gemeenschap. Projecten vanuit Expertise Centrum Maatschappelijke Innovatie zoals Mentoren op Zuid en Mamma’s Garden, zullen velen bekend in de oren klinken, er worden ook projecten ingebracht die wellicht minder bekend zijn zoals een interne pilot Mentale Belasting, een project gericht op schulden van studenten, Captainsbijeenkomsten met het Erasmus Medisch Centrum en een heus Hittelab. Opvallend is de grote diversiteit aan in- en externe partners met wie wordt samengewerkt.
Hogeschool Rotterdam is in veel opzichten als hogeschool al een vitale gemeenschap. Daar mogen we trots op zijn.
Met 40.000 studenten en 4.000 medewerkers hebben we een rijkdom aan expertise, kennis en slagkracht om gezamenlijk het verschil te kunnen maken. Maar hoe benutten we dit collectieve kapitaal optimaal? Hoe gaan we met elkaar in gesprek en hoe leren we van elkaar?

Toekomstmaken
Komend schooljaar gaan we verder in gesprek met collega’s, docenten, studenten, burgers, professionals, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders. We onderzoeken samen hoe we nog beter kennis en krachten kunnen verbinden, en transprofessioneel kunnen samenwerken aan de meest urgente vraagstukken. De structuren om met elkaar te communiceren en samen te werken, zijn nog in opbouw. Vanuit het team vitale gemeenschap zoeken wij je op voor gesprek en actie.
En doen hier de uitnodiging om ons op te zoeken met ideeën, plannen en dromen.
Er zit een enorme potentie in onze hogeschool met de koppeling onderwijs, onderzoek en praktijk.
Wij kijken ernaar uit om samen aan de slag te gaan!
Team vitale gemeenschap
©Hogeschool Rotterdam, 8 juli 2024, Team Vitale Gemeenschap