Menu
    English

    Uitkeren of investeren: een openbaar college

    10 oktober 2024

    Kunnen we met publiek/private initiatieven meer mensen aan een baan naar vermogen helpen? Kom met Start Foundation deze vraag beantwoorden op 10-10-2024 tijdens een openbaar college. Leer wat er mis en goed ging in het programma en de inzichten van onderzoekers en mensen uit de praktijk.

    Met medewerking van Ton Wilthagen (Universiteit van Tilburg), Marjet van Houten (Movisie), Johan Stuiver (Deloitte), Leendert de Bell (Hogeschool Utrecht), Paul van der Aa (Hogeschool Rotterdam), Merel Heimens Visser (Zorghub), Noëlle Ter Woerds (DZB) en vele anderen.

    Jos Verhoeven treedt op als dagvoorzitter.

    Een leerzaam programma 

    In 2018 starten we het driejarig programma de Parallelle Arbeidsmarkt. Het uitgangspunt daarvan was dat er veel maatschappelijk waardevol werk blijft liggen, zoals in de zorg, circulariteit, armoedebestrijding enz.. Tegelijkertijd is er een grote groep mensen die graag wil werken, maar er niet tussenkomt op de reguliere arbeidsmarkt.

    Het doel van het programma was om nieuwe publiek/private initiatieven op te zetten volgens het Maatschappelijk Kosten Baten-model: Wat kost het? En wat levert het op? Zo moest naast de reguliere arbeidsmarkt een paralelle ontstaan voor mensen die (nog) niet welkom zijn op de reguliere arbeidsmarkt. Het programma is vanwege uitblijvend succes voortijdig gestopt. Er was onvoldoende draagvlak, te weinig focus op de Maatschappelijke KostenBaten-afweging en op systemische veranderingen zit veel weerstand.

    Over deze en andere leereffecten en hoe het nu verder moet gaat het tijdens dit college.

    Georganiseerd door Start Foundation.