Overzicht
Overzicht
De gezondheid en sociale omgeving van (toekomstige) ouders zijn cruciaal voor de ontwikkeling van (ongeboren) kinderen. In kwetsbare omstandigheden komen complicaties en ook sterfte vaker voor wat een hoger risico op leer- en gedragsproblemen, diabetes en hart- en vaatziekten met zich meebrengt. Dit leidt tot een hogere ziektelast en participatieproblemen, hogere zorgkosten en lagere onderwijs- en arbeidsperspectieven voor kinderen. Betere gezondheidsresultaten dragen bij aan economische groei. Dit betekent dat interventies gericht op verbeterde gezondheidszorg en welzijn zullen leiden tot economische voordelen, zowel op gezinsniveau als voor de samenleving als geheel.
We financieren vanuit dit programma initiatieven die zich richten op leefomgeving en leefstijl, waarbij gebruik wordt gemaakt van AI- en Data Science-technologieën. Het is essentieel dat:
- privacy en veiligheid van data geborgd is,
- projecten een mensgericht ontwerp gebruiken en
- er nauwe samenwerking is tussen onderzoekers, bedrijven en (vertegenwoordigers van) ouders.
De onderzoek- en innovatieprojecten die in het kader van het programma uitgevoerd gaan worden dragen bij aan het verkleinen van gezondheidsverschillen, het verlagen van zorgkosten en het creëren van nieuwe economische kansen. Door leefstijl en leefomgeving te verbeteren, wordt een stevige basis gelegd voor een gezonde toekomst van kinderen.
Beoogde resultaten
Beoogde resultaten
Het programma richt zich op het ontwikkelen van innovatieve interventies die bijdragen aan een gezondere start voor kinderen in hun eerste duizend dagen. Door de inzet van AI en datascience worden nieuwe methoden ontwikkeld om leefstijl- en omgevingsfactoren beter te begrijpen en hierop gerichte oplossingen te bieden.
Een van de belangrijkste doelen is om op maat gemaakte interventies te creëren die gezinnen in kwetsbare situaties ondersteunen. Denk hierbij aan slimme technologieën die helpen bij het bevorderen van een gezonde leefstijl of het verbeteren van de woonomgeving. Dit moet uiteindelijk leiden tot meer kansengelijkheid, een betere gezondheid en een hoger welzijnsniveau.
Impact en inzichten
Naast maatschappelijke impact levert het programma ook belangrijke wetenschappelijke inzichten op. De nieuwe kennis en tools kunnen breed worden toegepast, zowel nationaal als internationaal. Bovendien beogen we dat de resultaten bijdragen aan kostenbesparing in de zorg, doordat preventieve maatregelen worden bevorderd en gezondheidsproblemen vroegtijdig worden aangepakt.
De inzichten en methodieken uit dit vanuit dit programma gefinancierde projecten worden gedeeld via wetenschappelijke publicaties, factsheets en media. Daarnaast worden de uitkomsten gepresenteerd tijdens bijeenkomsten van de PPP Kansrijke Start, zodat partners en stakeholders direct kunnen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen.
Projecten
Projecten
Momenteel zijn er nog geen gehonoreerde projecten. Wanneer er projecten gaan starten kunt u hier meer informatie vinden.
Programmapartners
Programmapartners
De programmagroep bestaat uit de kennisinstellingen Hogeschool Rotterdam (penvoerder) en mede aanvragers Zuyd Hogeschool, TNO en TU Delft Bouwkunde, allen lid van de PPP Kansrijke Start community. Daarnaast zijn er supporting partners betrokken; Philips, Eraneos, Hogeschool Inholland en Erasmus MC. Zij zijn geen lid van de programmagroep, maar zij zijn wel betrokken in een adviserende rol, zowel bij de totstandkoming van deze programma aanvraag, als tijdens de looptijd van het programma. Zij hebben zitting in de adviesraad, welke op regelmatige basis om advies wordt gevraagd door de programmagroep.
Financiering
Financiering
Het programma Kansrijke Start is mede mogelijk gemaakt door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health.
Call maart 2025
Vanaf 1 maart 2025 wordt de eerste call opengesteld, met een deadline voor indiening op 1 mei om 17.00 uur CET. Zowel bestaande deelnemers van het strategisch Publiek Privaat Partnerschap Kansrijke Start als nieuwe partners worden uitgenodigd om zich aan te sluiten.
Met een totaalbudget van € 2.700.000 verwacht het programma zes innovatieve projecten te financieren. De projecten zullen variëren in omvang en hebben expliciet aandacht voor participatie vanuit het MKB.
Documenten
In onderstaande lijst staat de link naar de documenten behorend bij deze call. Deze lijst wordt nog aangevuld zodra de documenten beschikbaar zijn."Dit programma biedt unieke kansen voor innovaties op het gebied van Kansrijke Start, juist door de brede samenwerking met burgers, bedrijven, zorgprofessionals, kennisinstellingen en overheid."
Lector Verloskunde en Geboortezorg