De participatiesamenleving heeft volop aandacht, maar wat betekent dit eigenlijk? Met nieuwe aandacht en vanuit verschillende perspectieven worden in deze minor de thema’s participatie, eigen regie, ervaringskennis en diversiteit onderzocht. In al deze thema’s is burgerschap het uitgangspunt. Studenten maken kennis met een nieuw vakgebied, Disability Studies, waardoor zij worden uitgedaagd kritische vragen te stellen en te reflecteren op het onderwerp. In het theoretisch deel komen onder andere aan de orde: beeldvorming, ervaringsdeskundigheid, verschillende rollen van hulpmiddelen, en wat dit betekent voor de participatie, ruimte voor eigen regie, en diversiteit van de samenleving. Ook de actualiteit in de zorg komt aan bod.
Studenten kijken vanuit verschillende invalshoeken naar het maatschappelijk belang van en voorwaarden voor participatie. Zij leren hoe je mensen met een beperking kansen kunt bieden en kunt ondersteunen om deel uit te maken van in de samenleving, vanuit een diversiteitsgedachte. Samen met medestudenten gaan ze aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk.
Samenwerkingspartners
Disability Studies in Nederland, Theater Babel, PowerPlatform Hogeschool Rotterdam, Parkinson Vereniging, Universiteit Leiden (Paul van Trigt: Rethinking Disability) en Ieder(In).
Producten
- Communicatie tussen zwangere vrouwen die doof zijn en verloskundigen
Eindverslag - Communicatie met cliënten die doof zijn
Folder - Verschil tussen vraag en aanbod
Artikel in Ergotherapie Magazine, 2016 - Neurologie en het dagelijks handelen bij Parkinson: wat zien we ervan?!
Essay van studente Suzanne van der Vorm - Parkinson vs medicatie
Essay van student Elnaz Mirza - Hoe passend is het passend onderwijs?
Essay van studente Manon Schoormans - Ouder worden met een aangeboren lichamelijke beperking
Boekje van studenten Charona van den Berg, Lisanne Hoogendoorn en Naomi Daamen.