Meer informatie
Over de docent-onderzoeker
Dennis heeft de opleiding Bedrijfseconomie afgerond aan de HES, waarna hij enkele jaren later de studie Verzekeringskunde met specialisatie Enterprise Risk Management aan de Universiteit van Amsterdam heeft afgerond.
Naast zijn werk bij Hogeschool Rotterdam is Dennis ook werkzaam als zelfstandig ondernemer, waarbij hij workshops en trainingen verzorgt op het gebied van risicomanagement en gedragseconomie. Vanuit die rol is hij bijvoorbeeld kerndocent Operational Risks bij de master Risicomanagement bij The Hague Graduate School. Dennis heeft ook het lesboek Inleiding Risicomanagement geschreven, waarin getracht wordt om vanuit een algemene basis op eenvoudige wijze de kern van risicomanagement toe te lichten.
In zijn vrije tijd is Dennis actief als voetbaltrainer/-coach (UEFA B). Op dit moment is hij als assistent-trainer/coach verbonden aan het eerste elftal van v.v. Zwaluwen Vlaardingen, dat uitkomt in de vierde divisie.
Docent-onderzoeker
Dennis houdt zich bezig met onderzoek naar risicomanagement binnen organisaties. Hierbij staat het omgaan met risico’s en dus het gedrag van mensen centraal. Binnen Kenniscentrum Business Innovation ligt hierbij op dit moment de nadruk op het mkb.
Veel grote organisaties hebben, al dan niet verplicht vanuit de wet- en regelgeving, hun risicomanagement op een bepaalde manier ingericht. Binnen verschillende (zowel financiële als niet-financiële) opleidingen wordt reeds aandacht besteed aan de wijze waarop dit kan of zelfs moet gebeuren. Voor kleinere organisaties geldt veelal een dergelijke verplichting niet, waardoor de noodzaak om het formeel in te bedden vaak ook niet wordt gezien of ervaren.
Het doel is om inzichtelijk te krijgen wat kleine organisaties aan risicomanagement doen, wat zij nog zouden kunnen doen, maar wellicht ook wat zij moeten gaan doen (bijvoorbeeld wanneer de organisatie groeit). Met dergelijk inzicht kan het werkveld direct worden geholpen, maar kunnen studenten ook beter worden voorbereid binnen de onderwijsactiviteiten van diverse opleidingen.
Dennis is betrokken bij het onderzoeksproject Early STATUS. Het onderzoeksproject is gericht op mkb-bedrijven met 10 tot 50 medewerkers in dienst, bedrijven die voorbij de startfase gegroeid zijn. Als deze bedrijven failliet gaan, is het gemiddeld na 10 jaar. Ondernemers die te laat aan de bel trekken of om hulp vragen, hebben weinig mogelijkheden om drastische maatregelen te nemen en daarom juist is vroegtijdig signaleren van cruciaal belang.
Vroege signalering van verval voorkomt dat een mkb-bedrijf afglijdt naar een faillissement. Hogeschool Rotterdam ontwikkelt, samen met diverse consortiumpartners binnen ‘Early STATUS’, een systeem dat mkb-bedrijven helpt vroegtijdig hun strategische koers te wijzigen.
Verbinding met het onderwijs
Dennis is als docent betrokken bij de opleiding Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie). Zijn onderwijsactiviteiten vinden primair plaats rondom de ontwikkeling en uitvoering van Risicomanagement binnen het onderdeel Governance, Risk & Compliance. Ook begeleidt hij studenten, zoals bij het afstudeerprogramma.
Daarnaast verzorgt hij intern gastcolleges en workshops. Een voorbeeld hiervan is de workshop over Nudging bij de opleiding Human Resource Management. Deze workshop maakt onderdeel uit van de cursus Verandermanagement rondom de stage binnen die opleiding.
Dennis is in diverse rollen betrokken bij de minor Risicomanagement & Gedrag. Vanuit lesactiviteiten verzorgt hij meerdere colleges op het gebied van risicomanagement, gedragseconomie en meer specifiek daarbinnen nudging. Ook is hij procesbegeleider bij praktijkopdrachten/-onderzoeken die de studenten binnen de gehele minorperiode uitvoeren.
Daarnaast verzorgt hij bij andere minors (gast)colleges, zoals bij de minor Accountant in Business een college over Risicomanagement.
Bij de uitvoering van het Early STATUS-onderzoek worden studenten van de minor Risicomanagement & Gedrag en de minor Accountant In Business betrokken, waarbij Dennis de studenten tijdens het project begeleidt.
“Ik probeer in al mijn werkzaamheden te zorgen voor een win-win-win-situatie, waarbij werkveld, onderwijs en onderzoek elkaar versterken. Op die manier kun je overal iets brengen, maar ook meteen weer iets nieuws halen.”
Docent-onderzoeker
Media
Verschenen in de media- Artikel Telegraaf - Veel personeel weg, of altijd ruzie? Zo zie je of je bedrijf in verval is I 2022
- Boek - Ik heb geen probleem I 2023
- Artikel CM - Hoe herken je een faillissement in een vroeg stadium? I 2022
- Working paper HBO Kennisbank - De resilience van het mkb-bedrijf bij het omgaan met risico’s I 2022
- Artikel Cm - Alles wat u wilt weten over risicomanagement bij mkb-bedrijven I 2020
- Artikel CM- Risicomanagement bij mkb-bedrijven: zo pak je het aan I 2020
- Working paper HBO Kennisbank - Het managen van risico’s bij mkb-bedrijven door het toepassen van risicomanagement I 2019
- Casus - 2BeSure: innoveren, een risky business? I 2022
- Interview award: Niets wat ik doe
- ‘Veel mkb-bedrijven krijgen pas hulp als het te laat is’
- Nominatievideo