Berit onderzoekt als architect (Master of Architecture, The Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture) ruimtelijke en stedenbouwkundige vraagstukken. Haar specifieke expertise richt zich op de wisselwerking tussen gedrag en ruimte. Op verschillende schaalniveaus onderzoekt zij sociaal-economische processen en factoren, die de fysieke ruimte beïnvloeden en vice versa. Hierin staan de openbare ruimte en de gebruiker centraal. Haar kracht zit in het analyseren van ruimtelijke processen en het ontwikkelen van methoden en strategieën voor nieuwe transitietrajecten.
Bij Creating 010 is zij sinds mei 2017 als onderzoeker verbonden aan het project Participatory City Making. In een „research by design“ proces worden in dit project o.a. participative „tools“ ontwikkeld, waarmee stakeholders kunnen worden betrokken bij het „stadmaken“, oftewel het ontwikkelen van de eigen leefomgeving. Het onderzoeksteam bestaat uit onderzoekers van zowel Creating 010, TU Delft als de Erasmus Universiteit.
Met haar eigen architectenbureau heeft zij de afgelopen jaren gewerkt aan verschillende participative projecten en ruimtelijke ontwerpend onderzoeken, zoals Healthy Living LAB Utrecht, Agenda Ruimte voor de Stad Den Haag, Clean Air Cities, Leegstand en de kansen van stadslandbouw en Krimpgebieden in Europa. Tussen 2011 en 2015 was zij mede-initiator en programmamaker van Platform57, een platform voor ruimtelijke kunst.
Bij de afdelingen Heritage and Architecture en Urbanism is Berit als gastdocent verbonden aan Bouwkunde, TU Delft. Samen met Pauline van den Broeke and Nancy Arkema vormt Berit het collectief De Ontwerptafel, een onderzoeksbureau voor participatief ontwikkelde ruimtelijke strategieën.