Menu
    English

    Drs. Rianne Brinkman

    Promovenda

    Rianne Brinkman is sinds 2016 werkzaam als onderzoeker van Kenniscentrum Zorginnovatie. In 2020 is zij gestart met haar promotieonderzoek gericht op identiteitsveranderingen van personen met afasie. Daarnaast werkt zij bij de opleiding Logopedie aan de Hanzehogeschool in Groningen als Hogeschooldocent.

    Onderzoek

    Rianne Brinkman doet onderzoek op het gebied van Afasie en Identiteit. Als vervolg op het project ‘afasie en identiteit’ werkt ze aan het promotieonderzoek ‘Wie ben ik nu?’. Zij heeft in juni 2022 de promotiebeurs voor leraren toegekend gekregen van NWO.

    Promotieonderzoek

    Een onderzoek naar identiteitsveranderingen van mensen met afasie
    Personen met hersenletsel hebben te maken met grote veranderingen in hun leven. Zij worden voor de uitdaging gesteld hun identiteit opnieuw vorm te geven. Communicatie is echter van cruciaal belang bij identiteitsvorming. Daarom is voor personen met afasie, die lijden aan een taalstoornis ten gevolge van het hersenletsel, de uitdaging nog groter. Dit onderzoek is erop gericht te begrijpen hoe personen met afasie hun identiteit opnieuw vormgeven in de eerste twee jaar na het ontstaan van het hersenletsel en op welke manier zorgprofessionals dit proces kunnen ondersteunen.

    Overige activiteiten

    Naast haar werk voor Kenniscentrum Zorginnovatie en de opleiding Logopedie aan de Hanzehogeschool heeft Rianne Brinkman gewerkt als logopedist en klinisch linguïst in de (poli-)klinische revalidatie bij Heliomare en Revant medisch specialistische revalidatie. Bij Heliomare heeft zij een bijdrage geleverd aan het oprichten van het afasiecentrum in Zaanstad. Bij Revant was zij medeoprichter van Afasie Advies Team (revant.nl). Tevens is zij van augustus 2007 tot en met september 2022 werkzaam geweest bij de opleiding Logopedie aan de Hogeschool Rotterdam. Zij werkte daar als Hogeschooldocent en was betrokken bij de ontwikkeling van de leerlijn Professionele Identiteit. Daarnaast was zij docent Neurologische Taal-, Spraak- en Slikstoornissen.

    Daarnaast heeft Rianne het boek 'Bouwen aan identiteit. Behandeling van afasie - met 25 werkvormen.' geschreven. Dit boek biedt een theoretisch kader en een praktische handreiking met 25 direct toepasbare werkvormen om identiteitsvorming van personen met afasie te ondersteunen. De illustraties zijn gemaakt door ervaringsdeskundige Reno Huibers en kunnen worden gedownload op deze website.

    Volg Rianne Brinkman

    op social media

     LinkedIn

    Project(en)

    Van Drs. Rianne Brinkman