Achtergrond
Eddy is in 2000 afgestudeerd aan de HLO (Hoger Laboratorium Onderwijs) van Hogeschool Rotterdam (richting biochemie). Hierna heeft hij op het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de Universiteit van Amsterdam als assistent in opleiding onderzoek gedaan naar de structuur en functie van specifieke eiwitten (enzymen) die in staat zijn om waterstof om te zetten in stroom (elektronen). Op dit onderzoek is hij in september 2005 gepromoveerd.
Van 2006 tot en met 2009 werkte hij als post-doctoraal onderzoeker bij de afdeling Celbiologie & Genetica van het Erasmus Medisch Centrum. Daar deed hij onderzoek naar de rol van verschillende DNA reparatie eiwitcomplexen bij het ontstaan van kanker en de toepassing van deze kennis bij de behandeling van verschillende typen tumoren.
Sinds 2009 werkt Eddy bij Hogeschool Rotterdam bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML). In deze functie geeft hij onderwijs in biochemische vakken en in vakken rondom statistiek en onderzoeksmethodologie. Daarnaast coördineert hij de minor Biochemie, en is hij jarenlang voorzitter geweest van zowel de curriculum commissie als de onderzoeksgroep van BML. Als lid van deze onderzoeksgroep coördineert hij ook verschillende onderzoeksprojecten.
Sinds 2020 is hij binnen Hogeschool Rotterdam ook actief als associate lector bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Samen met lector Hang Le en associate lector Monique van der Wardt-Kester geeft hij hierbij vorm aan het lectoraat Labinnovatie & Point-of-Care Testing. Binnen dit lectoraat coördineert hij onderzoeksprojecten met de focus op het versterken van de samenwerking tussen het kenniscentrum en de opleiding BML en het integreren van onderzoek in het onderwijs. Deze onderzoeksprojecten maken ook veelal deel uit van het Medical Delta Living Lab – Integrative Medicine Technology, waarbij Eddy sinds 2020 ook betrokken is in de functie van project developer.
Promotieonderzoek
Van 2001 tot 2005 heeft Eddy op de afdeling Enzymkinetiek van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de Universiteit van Amsterdam gewerkt aan zijn promotieonderzoek waarop hij op 15 september in 2005 is gepromoveerd. De titel van het proefschrift luidt: “Nature’s way to protect a hydrogen catalyst against oxygen. The active site and the mechanism of action of the soluble NAD+-reducing [NiFe]-hydrogenase from Ralstonia eutropha”. Voertuigen die nu op waterstof werken zetten waterstof om in stroom via een brandstofcel, waarin platina zit om deze omzetting mogelijk te maken. Platina is echter een zeer schaars edelmetaal. Voor een wereldwijde waterstof economie is er daarom veel te weinig platina. In de natuur bestaan echter eiwitten (hydrogenasen) die in staat zijn om zonder platina waterstof in stroom om te zetten. Door te onderzoeken hoe deze eiwitten werken hopen we genoeg kennis te vergaren om uiteindelijk brandstofcellen zonder platina te kunnen maken. Aan het vergaren van deze kennis heb ik via dit onderzoek een mooie bijdrage kunnen leveren.